Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • orbano

    félisten

    válasz T1b33 #13130 üzenetére

    mármint a FLAC file kisebb mint a WAV. De egy ZIP filenak is kisebb a mérete, mint mondjuk egy Word filenak, mégsem veszik el belőle információ. Ezt veszteségmentes tömörítésnek hívják, pont azért, mert az eredeti és a betömörített adat kitömörítve pontosan ugyanaz.
    Az alapelvet a FLAC tömörítésnél az adja, hogy ha le akarsz tárolni mondjuk egy számsorozatot, ami 0..9-ig terjedő számokat tartalmaz, akkor azt számonként 8 biten tudod tárolni (ez a legkisebb tárolási egység), ami ugye tök fölösleges, mivel 8 biten 0..255-ig tudsz tárolni. Elég lenne 4 bit is (0..15), vagy egyes számoknál még kevesebb is. Egy különleges kódolással ez megoldható (RICE kódolás).
    A 16 bites WAV-ot persze cask így nem lehet letárolni, mivel a teljes frekvenciatartományban vannak benne adatok, tehát a 16 bit ki van használva szinte teljesen. Ezért trükköznek: a WAV-ban tárolt hanghullámot először közelítik egy polinommal, ami már majdnem olyan alakú, majd a különbségeket az eredeti és a közelítés között minden mintavételezésnél letárolják. Ezek már kellően kicsi számok, ezért RICE kódolással sokkal kisebb helyen elfér. Maga a közelítő polinom pedig nagyon kis helyen is elfér, az nem számít.
    Dekódoláskor pedig a polinomhoz mintánként hozzáadva a különbségeket, megkapod pontosan azt a WAV-ot, amit eredetileg eltároltál.

    A vér nem válik VAZZE!™

Új hozzászólás Aktív témák