Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #7508 üzenetére

    "múltszázadban voltak olyan tudósok"

    Nem csak a múlt században voltak, hanem amióta világ a világ. Ma is hemzsegnek. (A tudomány sajátossága, hogy ha kitépjük a bolha összes lábát, akkor a bolha megsüketül, és hiába kiabálunk neki, hogy ugorjon, a bolha nem hallja többé meg.)
    Viszont amire konkrétan reflektáltál, az nem múlt századi dolog, hanem a pécsi faiparisok nem túl régi, kísérletekkel igazolt, gyakorlatban is bevált módszere. (A bükkel egy kamrában gőzölhető, csak hátul kell tartani, mert a bükk egy nap után kivehető, az akác csak három nap múlva. Ezért az akác gőzölése háromszor annyiba kerül.)
    Az akác egyébként léptékkel olcsóbb a tölgynél. Hazánk európai viszonylatban bővelkedik ebből a fajból, és még mindig nem ismerte fel igazán a faipar, hogy itt a rengeteg olcsó, és kitűnő alapanyag. Sajog a szívem, mikor látom, hogy mifelénk teherautószámra hordják ilyenkor tüzelőnek aprítva. (Tényleg jó fűtőértéke van, de hát a diónak is, mitöbb, az ébenfának is jó fűtőértéke van. :F )
    A tölgy parketta mindig is drágább volt az akácnál - ma is drágább. A hagyományos parkettagyártás agonizál, amióta a bómax elárasztotta az építőipart a pattintós parkettáival. A hagyományos parketta megszűnőben van, mert nem lehet rentábilisen ráállni a gyártására, ezért az ára igen rapszodikusan ugrabugrál. Ezt személyesen olyantól tudom, aki akác parketta gyártásából építette fel a mára már stabilnak tűnő egzisztenciáját.

    mdk01:

    Azok a fehér foltok valóban a szakszerűtlen gőzölés eredményei. Az okozza, hogy kicsi a nyomás, sok a gőz, és cseppek tudnak képződni a deszkák "hasán", amik lepotyogva az alattuk levőkön terülve tönkreteszik a fa számára a homogén klímát. Ez az a szerencsétlen eset, amikor egy kurva csepp két foltot is okoz. A fa "hasán" kisebb kiterjedésűt, de kontrasztosabbat, ahova cseppen, ott pedig halványabbat, de nagyobb kiterjedésűt. (Gőz helyett úsznak a vízben.) Egy jobb kamrában egyebek közt azzal veszik ennek elejét, hogy forgatják a levegőt, és ablakon át szondázzák, hogy optimális e a gőz mennyisége. Akkor gyakori még ez a jelenség, amikor az első eresztés fát teszik be, és nem elég meleg fát visznek a kamrába, így menthetetlenül beindul a páralecsapódás. Olyan ez, mint a szaunázás: Jobb a már régóta fűtött szaunában izzadni, mint a frissen hevítettben.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák