Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #6171 üzenetére

    Tulajdonképpen a mai tesztem kizárólag a "kotyogást" volt hivatott ellenőrizni, semmi egyebet.

    A 90 fokot még nem állítottam be rajta pontosan, csak lemértem, h 150 mm hosszon jelenleg van benne szemre 1 tized eltérés. Ez állítható. Még nem hangoltam be - azzal biztosan el kell majd pöcsölnöm úgy fél órát. Amíg az nem pontos, addig meg a függőlegest fölösleges ellenőrizni, mert akkor most döntsem el, h a tányér ferde, vagy a leves görbe?
    Ha beállítottam, akkor tudom megnézni egy két oldalt abriktolt, másik két oldalt vastagolt anyagon (vagy egy tutiegyenes rúdon), hogy függőlegesen mennyire pontos.

    Gondolom, csomópont alatt a csapszeget értetted. Az teljesen fix, semmi állítási lehetőség. A gyártó azt írja, hogy nagy pontosságú, és a kúpos megoldásnak köszönhetően tartós használat után is megmarad ez a pontosság. Hiszem, hogy CNC automata marta ki, v lézer vágta el. (A CNC-t már kimértem egyszer, az nem tized, hanem századpontos.) Eddig úgy (érzület alapján mondom csak) néz ki, h tized alatt lesz ez a tűrés. 3-6 századot gyanítok, ha fejben nem számoltam el. Úgy értem ezt a 3-6 századot, h közelítőleg 10 cm hosszon. (ez a tömörebbik vágáskapacitás)
    A 45 fok szerintem tuti lesz, mert a nóniusz skálán is van állítási lehetőség. (Ha nem pontos, azzal is el lehet időzni majd egy keveset, mert nincs finomhangoló rajta, csak két rögzítőcsavar oldásával lehet picit odébbkótyonfityikélni.) Azért ez még nem a félmilliónál kezdődő kategória, ahol ez a hangolóka természetes szériatartozék. A fix pontokba (tudod, 10; 15; 22,5 fok, és így tovább) annyira kottyanás nélkül ugrik be a retesz, hogy ha le se rögzítem, akkor se moccan semmit se. (Azért érdemes azt rögzíteni, h meg is maradjon ez a pontossága.)

    Ha előrébb léptem ez ügyekben, majd megírom. Még agyalok egy korrekt levehető asztalhosszabbításon, és egy gyors, de pontos ütköztetésen is.

    Zenélsz? Mi a műfajod? (Irigyellek, mint minden zenészt. Az nagyon tisztára tudja mosni percek alatt az ember fejét.)

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák