Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mdk01

    addikt

    válasz luciferc #5216 üzenetére

    Megoldható de itt is minőségi vasalatot kell használni amit lehet terhelni és egyenes fut mint vizszintes irányba, mint függőlegesbe. Erre jók a BLUM metabox vasalatai, de igazán a tandembox-ok.Erről gondolom láttál képet a 4.40 és 4.42es oldalon.

    Thyeby:#5226
    Értelek.
    1.
    Vannak ilyen hüvelyek gyárilag is marókhoz(legalábbis az enyémhez) az sem forog meg mert végig van vágva a cső oldalfala, így mikor meghúzod rászorul a késtengelyre.
    2.
    Csak eleinte volt olyan hogy beesett a patronba a hüvely, de az csak akkor fordul elő ha tök új a hüvely és a késtengely is. Idővel minimális rozsdaréteg alakul ki a levegő páratartalma miatt a késtengelyen és akkor már passzosabb. Ha meg be is esik a patronba 10mp alatt ki lehet venni mivel a patron lecsavarható. Nem tudom más maróknál ez hogy van mert én eddig csak makitával találkoztam.
    Még mindig azt mondom hogy egy hüvelyt sokkal egyszerűbben és olcsóbban legyártanának, mint egy patront, de elvileg tök mindegy mert ugye neked a kés átmérője a lényeg, nem a tengelyé.:)
    Az nem volna jó ha egy 12mm átmérőjű holkerkés tengelyét megütnéd kalapáccsal, hogy kicsit üssön és akkor lehet pont 12,7mm-t vinne.:DDD Vicceltem....

  • Soká

    senior tag

    válasz Márton111 #5247 üzenetére

    "A CMT nem túl előnyös kinézetű gyanúsan olcsó marójára pedig az a véleményem..."

    Az a javaslatom, fogd kézbe, vedd szemügyre, érdemes. Lehet, hogy furcsa, de csak azért, mert látszik rajta, hogy aki tervezte, az vette a bátorságot és nem egy 23. ugyanolyan marót tervezett, hanem megpróbálta újragondolni az egészet és tudott új, érdekes megoldásokat produkálni. Én az ilyen tervezői gondolkodást nagyon tudom értékelni. Igaz, a mindennapi használatban ennek nincs akkora jelentősége, minden jó géppel lehet marni szépen, de azért ha ezt veszem a kezembe, akkor az egyszerűen jó érzés. És nézd meg, szerintem nincs még egy olyan felsőmaró, aminek olyan "irodalma" lenne a neten, mint ennek. És rosszat sem olvastam még róla. Ezzel együtt sokan fejnehéznek minősítik a látvány alapján, amit aztán mások meg cáfolnak. :) Ezzel együtt én is úgy gondolom, hogy egy fokkal talán instabilabb mint kellene, legalábbis ahhoz képest, hogy szerintem ennek a marónak a legnagyobb a talpátmérője.
    Amikor egy keskeny deszkán kell egyensúlyoznom a maróval, akkor én is a Makitát részesítem előnyben, de ez talán megszokás kérdése is.

  • Soká

    senior tag

    válasz Márton111 #5246 üzenetére

    Tetszik ez a polc, már csak a nagyvonalú anyaghasználat okán is!!!

    Két praktikus észrevétel, de ez nem kritika akar lenni, inkább csak a magam könyvespolc-építési tapasztalatai:

    - az én költözéses, bútortologatós, variálós tapasztalataim azt mondatják, hogy jobb, ha egy könyvesszekrény több kisebb darabból áll:
    1. könnyebb szerelni
    2. könnyebb felállítani
    3. könnyebben variálható (ha változik a tér)
    4. minél nagyobb egy ilyen bútor, annál hamarabb kiütköznek a falak egyenetlenségei)

    - szintén a magam tapasztalata: a könyvespolcokon annyira porosodnak a könyvek, hogy megfogadtam, a következő darabokat üvegezettre készítem. Macerásabb, drágább, de a könyveknek is jót tesz, meg a takarítást is segíti. Persze kétségtelenül más a hangulata, mint a szabadpolcosnak.

    egyszer csináltam 2db 140cm széles, 280cm magas nyitott könyvesszekrényt (szintén bükk) felállítani sem tudtam egyedül :)) Igaz lapra szétszerelhető, így költöztettük, de például az új helyen csak az emeleti szobákban fért el, ahol nagyobb a belmagasság.
    Ez a magyarázat arra, amit írtam. :)

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Soká #5253 üzenetére

    A polc anyagát,és pontos tervét és színét a vevőm határozta meg egyébként itt csak összepróbáltam mert ez egy fa kvilt vagyis minden vízszintes polca más szélességű az egyik végén mint a másik végén,és egymással sem egyformák valamint minden vízszintes polca 2db-ból tevődik össze középen elmetszve a könnyebb szerelhetőség végett , mert anyaga a gőzölt bükk táblásított pultlap eredetileg 4m hosszú attól még kijött volna csak így könnyebb szállítani, szerelni , összerakni . A helyszínen a függ elemeket felcsavaroztam a falra ami betonfal, tehát sik volt kellően, és a vízszintes elemeket rátettem (össze lettek abcesszolva,kellően passzosan szorultak és kész ,az alját rácsavaroztam) Az üveges porvédelem nem fért össze a tervezői szabadsággal úgylátszik.(De aszem dísztárgyak ki is mentek rá nem csak könyv az meg üveg nélkül jobban néz ki)
    Nálam is iszonyat nehéz a könyvek portalanítása de az én borovifenyő polcomat még 20évesen raktam össze akkor még apám számára,és akkor még nem tudtam volna megoldani üvegesre, mert a gimiben nem tanították hogyan kell :DDD

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Dízeles #5249 üzenetére

    Nem rossz a spanifer szereléshez mert gyakorlatilag nincs súlya,pl ha egy bútorra ráteszel 6 szorítót mindjárt 20kg-al nehezebb lesz : levenni a bakról,arrébtenni amíg megköt a ragacs :N nem mindegy milyen súlyú.Helyigénye tároláshoz : 12 spani = 1 cipősdobozba elfér ellentétben itt a polc összepróbálásoh 2-2 összekapcsolt spani helyett 2db 4m-es szorító kellett volna :U .De fiók összeragasztásakor is jó mert könnyebb vinklibe állítani a fiókkávát mint 2 szorítótóval ami folyton elcsavarja valamerre :R

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #5245 üzenetére

    Se szeri, se száma, annyi ezerféleképpen oldják meg. De mint írtam, ott rejti mind azt, amit egy mezei sezlony sosem.
    Te rugóval oldanád meg. Abban ott a baj, h a rugó feszítése, mozgása működés közben kikezdheti a vasalat rögzítését. Nem gyakori jelenség ugyan ez a franciaágyak rugóinál, azért láttam már nem egyet kipurcadni - csak ott nem zuhan semmi sehova.
    Az én szememben hasonlatos ez a repülőgépekhez. Lezuhanhat. S hiába a gigabiztonságos technológia, nem múlik el fél év, h ne történjen repülőgép katasztrófa.
    Kiver a frász pl, amikor látok vhol egy régi svárdájú szekrényt, ami nem a saját lábán áll, hanem egy erre a célra szerkesztett dizájnos bükkfa lábon, ami egyszerű köldökcsappal van szerelve. Gyerekkoromban feldőlt a gyerekszobában egy ilyen gyerekszoba szekrény. (Lehel - ez volt akkor, meg a Saci, és vége volt a választéknak.) Ha az eltalálja a kétéves tesómat, hát ma eggyel kevesebben lennénk testvérek. És pedig az volt a gyerek egyedüli mozgástere a lakásban, ahova ez a szekrény dőlni fért.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz kalman7 #5244 üzenetére

    Szerencsés vagy, h van a közelben gatteros.
    Nyírrel volt már dolgom, nyárral még nem. Az elérhető fafajok közül nekem a szilfa csiklandozza leginkább a fantáziámat, de még nem sikerült egy deszkányira sem szert tennem. (Az egzóták közül persze hogy az ében - de arra igen kicsi az esélyem.) Eddigi legszebb fám a vadkörte. valami gyönyörű színe van, és hozzá illő karaktere. Abból tetszene igazán a konyhaszekrény frontja.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #5246 üzenetére

    Hűű, de gyönyörű fához jutottál! Kb kétévi alapanyagomból tudnék ennyit összeválogatni - igaz, az nem gőzölt.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #5248 üzenetére

    A katalógusban ott van, ami kellene, csak a boltban nincs ott. (Nekem is van katalógusom, de a többiek biztosan értékelni fogják a linkedet.)

    "átesztergálhatod a seprűnyeleket néhány tized mm-el kisebbre"

    Tizedeket csiszolni szoktuk, nem esztergálni. Ám tekintve, h többezer db 110 cm-es rúdról van szó, ezt én elvetném.

    Már eldöntöttem, h várok rá szeptemberig, és akkor munka nélkül meg van oldva egy tízesből a dolog.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz mdk01 #5251 üzenetére

    "Az nem volna jó ha egy 12mm átmérőjű holkerkés tengelyét megütnéd kalapáccsal, hogy kicsit üssön és akkor lehet pont 12,7mm-t vinne."

    Jobbat találtam ki:
    Addig etetem a farágót, amíg pont 12,7 lesz a harapása, aztán kivezénylem a terráriumból a műhelybe dolgozni, ha enni akar valamit.

    Több fa van, mint asztalos!

  • bbchris

    senior tag

    válasz Soká #5229 üzenetére

    Így hogy átgondoltam , lehet hogy te magár a profil geometriára gondoltál ?! Nahh azt már nehezebb bemérni , azt nem is szokták élezni csak a sík lapos belső részét a felsőmaróknak . Akkor csak minimálisat veszít az átmérőből .

  • Soká

    senior tag

    válasz bbchris #5263 üzenetére

    Már magam sem tudom, hogy mi mindenre gondoltam :)

    Félre a viccel: ahhoz, hogy egy maró "üssön" sokféle hibát lehet elkövetni. Már maga az alaptest (ami nem tudom, milyen technológiával készül, gondolom valamiféle kovácsolással, vagyis melegen történő alakítással és nem csupán egy öntvényről van szó, amit utólag forgácsolással méretre alakítanak) szóval már az alaptest is lehet excentrikus és ehhez adódhat a lapkákból, vagy azok egymáshoz képest nem szimmetrikus forrasztásából eredő további problémák.

    nekem már az is infó, hogy tényleg csak a belső lapját köszörülik élezéskor, a profilt adó élét nem. Gondolom a gyártásnál a profilt is köszörülik, ezért is gondolom, hogy nagyon gyatra állapotú gyártósornak kell lennie annak, ami pontatlan pontatlan késeket készít. Ma, a CNC-k világában, ez már kevésbé jelentkező probléma, szerintem.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz luciferc #5231 üzenetére

    Szerintem a vasalat 2x-es teherbírása már nyomós indok a gyártók szerint a 2x-es árra is (egy gyártó termékein belül) Legalábbis ezt tapasztaltam a tolóajtó görgőknél amik szépen drágultak 20kg teherbírás felett már egész komoly árakra.,és minél többet bírt agörgő annál inkább.

  • kalman7

    csendes tag

    válasz thyeby #5257 üzenetére

    Sőt, asszem van még egy másik is. Az a baj ezzel a gerilla beszerzéssel, hogy 30 centi átmérős rönkből max 1 méterest tudok megemelni, elszállítani. Deszkában az meg nem túl nagy. És úgy tűnik ezek a díszfák okkal nem terjedtek el asztalos körökben. De azért van egy romantikája...
    Van egy kis körte rönköm, 30 éve szárad egy garázsban és nincs meghasadva. Nem tudom vad-e, de én nem vagyok elájulva a rajzolatától. Fogantyút próbálok majd csinálni belőle.
    Egy haveromnak most derült ki, hogy van 18 éve száradó diófája. Nem láttam még, de meg kéne nézni, mert útban van neki... Kertből vágták ki, szerintem szelíd dió lehetett. Az is jó anyag, vagy csak a feketedió?

  • Márton111

    aktív tag

    válasz kalman7 #5266 üzenetére

    A dió és a körte (aszem nem kell hogy vadkörte legyen) faszobrászoknak is kiváló alapanyag a dió pedig bútorhoz is gyönyörű .Van kerti dió vagy magyar dió aszem ugyanaz ez a legszebb ( van amerikai dió is az se kutya ) A vadgesztenye , nyír még véletlenül se bútorfa a nyír max rétegelt lemezhez jó. Ha nem bírod el a nagy rönköt egyedül mért nem kérsz segítséget valakitől és már csak 5 -10 :K évet kell várnod utána hogy kellően megfelelő helyen szárítva jó legyen? Esetleg felfűrészelés után még 1-2 év hogy tuti legyen ;]
    A fatelepen nem ilyen romantikus, de kapsz pallónak fűrészelve leszárított anyagokat még egzótákat is . Persze ha faszobrász vagy akkor nem árt nehány tucat nemes rönköt bespájzolni szárításra több évre előre , hogy legyen jó alapanyagod.
    Most hogy mondod nekem is vanegy kisebb darabom a kihalt körtefából fakalapácsnak tettem el mert van rajta egy ágdarab és nem repedt be az se úgylátszik a körte ezt tudja

    [ Szerkesztve ]

  • bbchris

    senior tag

    válasz Soká #5264 üzenetére

    Jót tudod , a felsőmarókés alaptest az valóban egy kovácsolt acélból van amit aztán marógéppel kialakítanak a megfelelő mintára . Aztán ebbe forrasszák bele a vidialakákat ipari ezüsttel . Persze már ettől is vannak súlybeli problémák amit aztán kicsi furásokkal ki szoktak centírozni vagy pedig kicsit utána korrigálnak az alaptestnek . Na ez az a művelet amit sok gyártó nem csinál vagy inkább spórolnak ezzel . Ilyenkor jön az hogy felteszed és rezonál .
    Sajnos hiába vagyunk a CNC-s korszakban még mindig akad gyártó aki nem megfelelően csinálja pl a marókéseket itt gondolok a fillung és egyéb koronamarókra és aztán élezésnél jött az hogy hoppá az egyik lapkát megéleztem aztán jött a másik és puff neki 2mm-el beljebb volt és mérhettem újra az egészet , és megvan sértődve az illető ha a szemére hánytuk merthogy az osztófej a rossz őszerint . Aztán mi is a fejéhez vágtuk hogy pl a Leitz és társaival miért nincs ilyen gond ?! Mondom az is rossz ? Persze csak hebegett- habogott erre .
    Ugyanígy van a felsőmaróknál is főleg ezeknél az olcsó sárga kínai ló**sszal ami olcsóbb mint az élezés aztán annyit is érnek meg az ilyen kisiparilag utánzott követhetetlen gyártóktól szárnazó felsőmarók .
    Gyárilag a profilt egyszer élezik legjobb helyeken már CNC-s profil élezőkkel ezzel alakítva ki a végleges mintát .
    Ha van lehetőséged akkor mindig valami nevesebb gyártótól származó felsőmarót nézzél mert azokkal van a legkevesebb probléma . Persze itt is felmerül az hogy mennyit használod azt a marót mertha csak pár fára való kell akkor megteszi a kínai vacak is de ha sorozatosan profi célra használod akkor érdemes mindenképp a jobbra beruházni .

    Bocsi hogy kicsit túlragoztam mindent :D Az élezés sem volt egyszerű szakma .

  • thyeby

    őstag

    válasz bbchris #5263 üzenetére

    Hogy én mennyit agyaltam azon, hogy csinálják, h a marókés újkorában is, és többszöri élezés után is kb 5 századdal kijjebb van a csapágynál, és élezés után valóban éles??? Csapágyat nem cseréltek, mert megismertem a régi csapágyamat. Hát itt a pofonegyszerű magyarázat.
    Köszönöm!

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz kalman7 #5266 üzenetére

    Az is jó anyag. Sokan nyafognak rá, de a dió azért csak dió. Nagyanyám szegénységben élte az életét, de húzta az orrát az étolajra. Nem zsír a'! Mára az emberek többségének jobban csúszik az olajban kisütött hús - a fánkról nem is beszélve.
    A feketedió ősi jó anyag. Kinemesítették az eréjes növekedésű, bőtermő diót. Az a fa nyilván nem lehet olyan tömör, olyan időtálló, de azért jó anyag. Megmunkálni is könnyebb.
    Attól, h kertből vágták ki, még lehet feketedió. A színe árulkodni fog. Nem lesz "fekete", és nem ismerek más fafajt (attól még biztosan létezik), aminek a gesztje olyan ordítóan elüt színben - és mégis tetszik.

    ...Érdekes az, h mit nevez a szakma keményfának. A két dió keménysége közt van némi különbség. Kemény mindkettő, de az új a régi mellett puhafának hat. A fenyő esetében pedig épp fordított a helyzet. A vörösfenyőt keményfaként emlegetik. Hát az erdei luc mellett annak hat, az biztos. Hivatalos állásfoglalásról nem tudok, inkább szokásjog dolog ez. Legilletékesebb a döntésben a puhafa szú, és a keményfa szú. :D

    "Van egy kis körte rönköm, 30 éve szárad egy garázsban és nincs meghasadva. Nem tudom vad-e, de én nem vagyok elájulva a rajzolatától."

    Rönk korában nem nagyon mutatja meg a rajzolatát. Majd ha felszeled, szerintem kellemesen fogsz csalódni. Lehet, h azt mondod majd, h érdemes ez rozettának is, és sajnálni fogod, h nincs egy frontra valód. És az is beszédes, h nincs megrepedve 30 év után se.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #5267 üzenetére

    "vadgesztenye , nyír még véletlenül se bútorfa a nyír max rétegelt lemezhez jó."

    S ennek mi a magyarázata?

    Régebben elvállaltam egy jókora szaunát. A falburkolatot kifejezetten nyírfából kérték. Ami megmaradt anyag, abból összeütöttem az öcsémnek egy cipősszekrényt sebtiben. Régi dolog, de azóta sem látok semmi baját, hacsak azt nem, h koszos lett, és feladat a takarítása, mert tesókám nem felületkezelte az égegyvilágon semmivel a felületét.

    Vadgesztenyével még sosem volt dolgom, de szívesen nekilátnék kipróbálni, h mit is adna ki.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz bbchris #5268 üzenetére

    Nem ragoztad túl. Iszom a szavaidat, és már soksok hasznomra váló ragod könnyített a tisztábban látásomhoz.

    Több fa van, mint asztalos!

  • kalman7

    csendes tag

    válasz Márton111 #5267 üzenetére

    Hali! Azt a méteres rönköt ketten emeltük be a kocsiba, pont határeset volt. Egyikünk se egy erőbajnok. Ez pont az a 2 hetes esőzés után volt, azért is dőlt meg a fa. Tele volt vízzel, szerintem 60-70 kiló is lehetett. Itt a környéken csak kommersz fafajokat árulnak, illetve valahol a Gerecse túloldalán van egy gyülölcsfás fatelep, de sokat kéne arra járni ahhoz hogy megismerjem a fajokat, aztán kivárjam, kipróbáljam. Marad a gerillaharc a közteresekkel. :-)
    A környékünkön volt egy komoly tereprendezés, leginkább nyár és fűzfákat vágtak ki, 60-80 centis átmérővel, 4-6m hosszúságban. Gyúrni kellene...

    Thyeby: Rönk korában nem nagyon mutatja meg a rajzolatát.
    Milyen finoman, udvariasan írod: "nem nagyon". Hát ja, ha hülyeségeket kérdezek, ez lesz a vége. Szóval csináltam pár síkmetszetet, már elkezdtem kijelölni a fogantyúk helyét benne. Az a helyzet, hogy fenyőbútorok közt nőttem fel, nekem az a szép, aminek kontrasztos az erezete és a teret mutatja, nem össze-vissza futkos.

    Ha érdekel a vadgesztenye, szívesen adok egy pár deszkát, ismerd meg. De mint írtam, tök jellegtelen - fióktestnek akár jó lehet. Az olajfa remélem érdekesebb lesz.

  • Sanyabá

    senior tag

    Valaki tud-e falc gyalugépről ? Tehát nem 82mm talpszélességű gyalu gépről van szó, amivel 20-23mm mélyen falcolni is lehet, hanem csak kb.4cm széles lapja van ? :F

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Sanyabá #5274 üzenetére

    Kisebb kézi felsőmarógép teszel bele egy 40-es vágóhosszú, mondjuk cserélhető lapkás marókést, elkészíted fából a 4cm széles vezetővonalzót, ráteszed a gyári fém vezetőre beállítod és voala.Nagyon használható dolog.Marógépet egyébként is sokoldalúbban használhatsz mint egy gyalugépet

    Ha ez nem tetszik :
    a festoolnak van falcolásra nagyon alkalmas gyalugépe akármilyen mély falcot készít, neked úgy van kialakítva Festool HL 850 EB-Plus gyalugép szépséghiba :P 159 469 Ft súlya aszem 4kg 1 spirál kés kell bele de az 5000Ft (én lemondtam róla hogy vegyek) :( és ez is 82mm széles ,de falcol mint a gép! :P

    vagy elflexelsz egy szélesebbet (vicc volt) :))

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    bbchris

    köszi a részleteket az élezésről. Komolyan mondom, kedvem támadt, hogy elvigyem az olcsó unimaxos maróimat (amelyekkel nekem nem volt problémám idáig) egy élezőhöz és konkrét véleményt kérjek róluk, mert addig nincs más, mint az általánosítás, miszerint olcsó=vacak, drága=kiváló.

    kalman7

    nem tudom, az a 30 év tényleg 30 vagy csak annyinak tűnik a 4-5 év :) de a körtéről érdemes két dolgot tudni: egyáltalán nem tartozik a tartós fafajok közé, tehát ha natúr módon tárolódik, akkor bizony könnyen korhadásnak indul, ami elsőre nem olyan látványos, csak ha dolgozni kezd vele az ember és némi túlzással "porlik" a keze alatt.
    A másik pedig, hogy a körte éppen nem az erezetéről híres, tehát azt ne nagyon keresd. Szép homogén, zárt felülete van, kis tárgyakhoz kiváló, nagyban akár unalmasnak is mondható, de azért felettébb szép színe van. Nem véletlen, hogy feketére pácolva ébent utánozgattak vele.

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #5276 üzenetére

    "amelyekkel nekem nem volt problémám idáig"

    Ha nem volt vele problémád, minek vinnéd? Jó, problémamentes - örülj neki! Egyébként élező és élező között is különbség van.
    Mostmár felkeltette a figyelmem az unimax - nem egyedül mondod, h nincs kifogásod vele, és tényleg olcsó.
    Nem igaz az, h olcsó = vacak kontra drága = kiváló! Gyártók vannak, akik ára, minősége eltér egymástól, és különböznek az ár/érték hányadosok.
    Igen elvakult hobbistának kell lenni ahhoz, h százezer királyi korona felett áldozzon be valaki marókészletre, ami garantáltan profi minőség. Azok a marók az ipar számára készültek, ahol magas a követelmény, és megtérül a befektetés.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz Márton111 #5275 üzenetére

    Kezdtem volna megörülni a Festool-nak ,mert a képen keskenynek látszik a talpa,de mint ahogy írtad 82mm széles,sajnos. Ha jó lett volna, meg is veszem,mert ugyanis több száz, 70-80éves ablakok javítását,pászítását kell elvégezni.A marógépes megoldás elvilegben jó lenne, csak hogy lépcsőzetes,és különböző szélességű falcokról van szó.

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • thyeby

    őstag

    válasz Sanyabá #5278 üzenetére

    Így már jobban érti mindenki.
    Ám ha kapsz megfelelően keskeny gyalut, akkor is: A sarkokat hogyan oldod meg?
    Agyalok, de nem jut hirtelenjében eszembe semmi kompakt megoldás erre.
    Talán nézz szét a Virutex katalógusban - ott sokféle "agyament" célgépet láttam, hátha lelsz vmit. (Vas tyúk is talál szeget!)
    Lehet, h végül flex-el fogod csiszolni. Ugyan nem többszáz, de jónéhány ablakot tettem így rendbe valamikor. S csak azért mondom, h tudd: Van a B&D-nek egy nútcsiszolója. Kb ujjnyi széles szalagot dug be a nútba. Nem tartom kizártnak, hogy ha rákeresel, megtetszik a gondolat, és kipróbálod. (Nem is aranyáron mérik - úgy 25 rugó az ára.) Akkor már csak a legsarkok várnak mondjuk egy Bosch (dolgozok vele, és kategóriájában igen hatékony, de azért mégiscsak lassú) deltacsiszolóra.
    A festéket leégetni javaslom, de nem hőlégfúvóval - bár az is megoldja, csak lassú -, hanem egy mezei disznóperzselővel, ti a festék jobban megakasztja az ilyen munkát, mint a méretre alakítás. És az is lehet, hogy egy szerencsés egykezes felsőmaró is nagy hasznodra válna. Igazad van persze: Nem old meg mindent, de amit megold, azt gyorsan és korrektül teszi.
    Van még egy szerszámgép, ami elgondolkodtatott: A metebónak van egy csiszológépje, ami legyezőhengert (nem korongot!) forgat. Pont úgy, mint egy gyalugép, és úgy is néz ki. Fémek szálcsiszolására találták ki. Emlékezetem szerint keskenyebb a kézi gyalugépeknél, de drága is, és ilyen munkához talán nehéz is - biztos nehezebb 3 kg-nál.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz thyeby #5279 üzenetére

    Akkor ezek szerint nem fogalmaztam elég világosan? :F Ablak pászítást ,és javítást írtam hmm. A festést hál' Istennek nem nekünk kell csinálni,csak be kell pászítani úgy hogy az újra festés után is jól működjenek.

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • Soká

    senior tag

    Készítettem pár fotót egy hasonló rendeltetésű unimaxos és CMT maróról. Hátha valakinek hasznos az infó.

    1. kép A sárga előnye a hosszabb szár (biztosabb megfogás?) ami ennél a méretnél cseppet sem mellékes, ugyanakkor azt senkinek sem javasolnám, hogy ne nyomja be a patronba "tövig" a marót, mert minél hosszabb a munkatengely, annál nagyobb erő hathat az orsó csapágyaira.
    A CMT-nek szebb ívű a fej-szár kapcsolódása és a kés mélyebben benyúlik a csapágy alá.

    2. kép Jó kérdés, hogy vajon melyik geometria szerencsésebb a gyakorlatban? Ránézésre csak annyit tudok mondani, hogy a sárga megmunkálás szempontjából jóval egyszerűbb, a CMT-nél a belső élek helyett szép rádiuszok vannak, aminek biztosan van szilárdsági előnye, bár, hogy az érvényesül-e, az kérdéses. Ami egyértelmű előny, a CMT keményfém lapjának vastagsága. Ez akár +2 élezést is jelenthet.

    3. kép Én úgy látom, hogy felületi minőségek tekintetében a CMT semmivel sem "pofásabb", sőt az a festési egyenetlenség kimondottan csúnya, akár azt is mondhatnám, hogy rontja a centrírozottságot. A sárgán viszont ott van az az érdekes fúrási nyom. Nem tudok másra gondolni, mint valamilyen súlykorrekcióra. Ha viszont így van, akkor azt kellene eldönteni, hogy ennek most örüljek (lám még ilyen finomságokra is figyelnek) vagy bánkódjak (jaj, üt a maró).
    Egyelőre nem martam vele, de befogtam a gépbe, megpörgettem és szemre ugyanúgy szól és fut, mint a CMT.

    Még valami: nálam az asztalban ezeknél a nagy maróknál sajnos nem működik rendesen az elszívás. Sőt, szinte sehogy. A kés eleve akkora "vihart" kavar és olyan lendülettel választja le a forgácsot, hogy azt nem képes az elszívó "felülírni". Nem tudom, nálatok mi a tapasztalat?

  • Dízeles

    aktív tag

    válasz Soká #5281 üzenetére

    Most már csak az a kérdés melyikkel lehet szebben dolgozni?
    Más
    Hétvégi formatervűtség

    Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

  • Soká

    senior tag

    válasz Dízeles #5282 üzenetére

    reményeim szerint mindkettővel lehet szépen dolgozni :)
    De azért halkan megjegyzem, a CMT-nél ha valaki alaposabban megnézi a profilt (bár ekkora felbontásban csak mérsékelten látszik), a domború és homorú ív találkozásánál van egy kis törés. A marásképen is látszik picit, és még inkább kitapintható. Szóval ők sem tökéletesek...
    Jó a linked, tetszik! - tipikus dizájner-gondolkodás.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Soká #5281 üzenetére

    A CMT marókés alján a megfolyást én is tapasztaltam , de ne festékhibának (az durva lenne ha még egy gyerekökölnyi marót se tudnának megfolyás csomósodás nélkül megszórni lakkal hanem a keményfém beforrasztásakor keletkezett megfolyás nyilván a forrasztó anyag, maga amit nem akartak lecsiszolni nehogy súlypont eltolódás legyen (találgatás, hisz én is lecsiszolhatnám ,akár,de lehet hogy tönkre is menne vibráció lépne fel utána,ezért gondolom)

    Az hogy 2 élezéssel több van benne ha tényleg igazad van akkor ez magáért beszél ugyanis egy marót kb 5-6 szor élezhetsz = az olcsóbb itt kezd nagyon drágulni ha 2 élezéssel kevesebb van benne.

    Nem beszéltünk még a keményfém minőségéről ami bizony sokféle lehet a keményfém szemcseméretétől függ és ragasztó anyagától = akár bizony lehet az unimax ugyanannyiba kerül mint a CMT mert kevesebb élezés 2 vel és esetleg: hamarabb kikopik az éle ha tényleg gyengébb a keményfém minősége.Pl ha MDF -et marsz ez hamar letesztelheti utána keményfát és ha égeti akkor ugyi :( de a keményfa is koptat.

    A furat a kés alján egy pontosítás nem sikerült pontosan kiegyensúlyozott kést gyártani ezért kellett utólag centírozni egy furattal .Ezt máshol is csinálják (mondjuk aCMT-n ilyet még nem láttam de nekem csk 10db CMT késem van) Nagy villanymotorok forgórészén láttam ilyen furatos centírozást (mondjuk az nem 23000-el forog csak 3000-el)

    Az élén levő köszörülési hibát én nem találtam meg (fotó mellékelve)

    A szára meg csak azért édemes hogy hosszabb ha kijjebb engeded a gépből, mert a befogó patron maga csak 2,3cm hosszú de a gépben van hely bőven beledugni a késtengelyt, csak ott belül már semmi nem tartja csak a patron ami fogja a ami ugye 2,3cm hosszú összvisz (patron a menetes anyacsavarban van a géptengelyvégen) Valószínűleg profizmusból rövid aszár, mert nem tanácsos nagyon kiengedni a kést, hogy a maróorsót ne terheljük túl a csapágyazástól távol

    Szóval az olcsóbb ha gyengébb minőségű itt példul nüanszokban lehet megfogni de az eredmény ezeka látszólag apróságok miatt sokszor drágább hosszútávon. (nem rövidtávon)

    például Rövidtávon a tescos 40Ft-os 40W-os villanykörte az olcsóbb egy éves távon az 500Ft-os 15W-os fénycsőégő behozza és akövetkező évben már hasznot termel (5 éves életciklusa alatt)Az első év végére a tescos égő kipurcan de olcsó lehet újat venni DE a villany ára miatt nem gazdaságos. 5 év alatt 5 -10 tescos égő ugyanakkora beruházás mint 1 energiatkarékos
    Csak a minőségi fénycsőégő 5 év alatt 7000Ft-ot spórol meg (1db égő pl 15 db 100.000-et)

    Ennyit a minőségi-gagyi mindegy vagy nem mindegy . Hoszútávon nemmindegy akámiről is van :B szó :B :B .

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Soká #5283 üzenetére

    Még egy apró kötözködés :((( a marókés éle ha nem ér a csapágyig akkor ott nem is fog -- vélhetőleg dolgozni magyarul a betét széle amit csapágy vezet maráshiánnyal fog küszködni. Dehát puding próbája az evés maráskor kiderül zavaró-e a folytonossági hiány a maráshoz ill a szép tiszta marásképhez. :F :)
    Én egy esetben tudom elképzelni hogy a márkátlant és ezért olcsót --> mert NEM BIZONYÍTOTT -tat megvegyem: ha véletlenül nagyon precíz és jó szakemberek alkották--> fehér holló . DE ez csak akkor derül ki ha évekig használtad <---> vagy hamar ki kellett dobni szóval pénztártól való távozás után ,amikor is reklamációnak helye már nincs. :N

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Soká #5281 üzenetére

    Igazság szerint amikor MDF-et martam a szobában nem lehetett látni az bizti hogy a legtávolabbi sarokba is elfújta a port de azóta vettem egy elszívót , de a plattolót meg nem, kellett még használnom azóta. Vélemény: ha eldobozolod a marót moóinden oldalról csak ott férjen hozzá a levegő ahol az anyagot tolod be és ráteszel egy vastag elszívócsővel megfelelő légáramlást biztosító elszívót akkor lehet hogy működni fog. Nem tudom mi szolgáltatja az elszívást nálad ,ha egy kis porszívó szerű elszívógép az kevés ide.Olyan kéne ami egy vastagsági gyalut is kiszolgál szükség esetén szóval alsó-felső zsákos elszívó .Pl: kity 1150köbméter/óra levegő mozgatás 1000Pa szívóerő 550W-os motor amikor vettem olcsó volt 65000Ft.Egy kis por bizti kijönne vele, mert a kés fele kinn van a szabad levegőn az elszívódobozból de, a nagyját elszedi sztem.Müszaki adatok:
    Max. légszállítás :1150 m3/h
    Motor: 550 W
    Feszültség: 230 V
    Zsák tartalom max.: 75 l
    Csöcsatlakozás Ømm: 1x100
    Elszívócsö hossz/ Ømm : 2000/100
    Méret mm : 540x440x895
    Súly: 25 kg

    [ Szerkesztve ]

  • bbchris

    senior tag

    válasz Márton111 #5284 üzenetére

    EZ teljesen így igaz ahogy írod a dolgokat . Annyit hozzátennék hogy látható a fotón egy elszíneződés a profilon . Ezt akár okozhatja a bakelitkötésű élezőkorongból visszamaradt anyag ez olyan benyomást kelt mintha "megégett" volna csakhát egy vidia ugye tudjuk hogy nem tud megégni a vidia és nem is lehet tönkrevágni mint a HSS-t mert az ugye kilágyul ha túl van melegítve . De , lehet még a forrasztás utáni vegyianyag is amivel a kékre melegedett acélról tűnteik el a "kékséget " ezt most viccen kívül mert ilyen is van . Menőbb cégek a vidiás körfűrészekbe való fogpótlás után hogy eltűntetssék azt a kékséget egy vegyianyaggal kezelik és így fémtiszta lesz de a vidián viszont nyomot hagy mert az ugye nem acél .
    Az a kis dudor az alján szerintem is megfolyt ezüst lehet bár tapasztaltam már CMT marókon festékcsomókat amik pont ugyanígy néztek ki .

  • Soká

    senior tag

    válasz Márton111 #5285 üzenetére

    Semmi kötözködést nem olvastam :) csak beszélgetünk. A fotókat meg azért teszem fel, hátha segít valakinek a tájékozódásban.
    Egy apró félreértést eloszlatok: mindkét kés eléri a csapágyat, csak a CMT-nél nagyvonalúbban megy a csapágy alá, aminek esetleg akkor lehet szerepe, ha csapágy nélkül használjuk a kést (vezető az asztalon).
    Ami az ár/arányt illeti az élezhetőség függvényében, azt azért ne feledd el, hogy a CMT áráért 4db sárga marót kapsz. Ha innen nézzük akkor azért más a leányzó fekvése. És tudok mondani még egy dolgot, ami nem a CMT előnye. Egy kést mindig érhet baleset. Leejted, szöget kap, kicsorbul, dobhatod a kukába. A sárga esetén ilyenkor jöhet a cirkuszi mutatvány : "-Van mááásik!" Ugye egyetértünk, hogy ez előny?

    De a nagy kérdés természetesen a lapka minősége. Ezt sajnos én a magam szemrevételezős megközelítésével nem tudom megállapítani. Valószínűleg még a használat során sem, mert én tényleg csak folyóméterekben mérhetem a használatát. de abban bízom, hogy akad valaki, kísérletező kedvű, akinek van kellő tapasztalata és véleményt tud alkotni. Személyre szabottabbat, mint hogy "olcsó=vacak".

    Szerinted egyébként az, ha "szépen" megfolyik a forrasztó, az bizalomgerjesztően perfekt megoldás? És felteszem nagyobban is a CMT maró képét talán látni azt a nüansznyi törést, ami a homorú-domború vonal határán látható:

    De félre ne értsetek, nem azt akarom bizonyítani, hogy a CMT vacak lenne, inkább csak ugyanazzal a kritikus szemmel nézni mindkét szerszámot.

    Más. A forgácselszívóval nincs gond, az olyan paraméterű, [mint amit leírtál] , 100-as PU csővel, igaz a végén beszűkül kissé maga az elszívó ház a vezetősínben. A gond abból ered, hogy az elszívás az asztal felett van, ami minden más késnél jól működik, hiszen lentről a gép motorja felfelé fújja a levegőt, viszont ez a plattoló (mérete és kialakítása okán) nagyon erősen nyomja lefelé a forgácsot az orsó irányába. Valószínűleg az asztal alatt kellene kialakítanom valami ügyes légterelővel az elszívást, de az bonyolultabb a kelleténél. Abban az értelemben gond nincs, hogy ha keletkezik is por, azt az elszívó semlegesíti, egyedül a forgács gyűlik a gép körül és arra kell vigyáznom, hogy a gép hűtését szolgáló alsó nyílás ne szippantsa be a lehulló forgácsot.

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz bbchris #5287 üzenetére

    Nem tudom melyikünk fotójáról beszélsz az elszíneződés kapcsán, nálam csak a sárga színű maró "szűz" a CMT-t már használtam, látni is rajta a padouk pirosas porát.

  • Soká

    senior tag

    válasz Márton111 #5284 üzenetére

    Ez most OFF:
    Sajnos az izzós hasonlatod nem igaz, ahogyan az energiatakarékos fényforrások marketingje sem. erről elég hosszan irkálhatnék, de elég ha beleolvasol ezzel foglalkozó fórumokba. Röviden: az energiatakarékos fénycső, aminek már elviselhető a fénye, nem 500Ft-ba kerül, sokkal inkább 1500-ba... Hiába hosszú életű, kényes a kapcsolgatásra, lassan melegszik, hiányos a színképe, kimondottan környezetszennyező. Az árából 30 tescós izzó jön ki és az élettartamát ugyanaz a baleseti tényező is befolyásolja, amit a marószárnál már említettem: az állólámpát fel lehet dönteni, az asztalit le lehet verni, a csillár nem házibuli-biztos :)) stb. Egyedül a fogyasztása az, ami számottevő előny, de ez átlagos polgári használat során nem igazán érvényesül. A fénycső jelenleg középületekben, cégeknél jár előnnyel. De leginkább a fénycső lobbinak. Sajnos.
    De a legnagyobb baj, és ezt a legtöbb használó nem is tudja, hogy a ma kapható kompakt fénycsövek mindegyike háromsávos, noha "normális" színképe az ötsávosnak lenne. Nem véletlenül árulnak (jó drágán) bio- és egyéb varázsszavakkal ötsávosakat. Ezt jelöli a CRI érték, amit a legtöbb fénycsövön fel sem tüntetik. Háromjegyű számot keressetek, mindegyik nyolcassal kezdődik (825, 830, stb.). A 9-cel kezdődő lenne a jó...

  • Dízeles

    aktív tag

    válasz Soká #5290 üzenetére

    Ez is OFF
    Tészkost energiatakarékos égő 3 hétig bírta .Philips 5-6 éve működik .Szerintem a TÉSZkós cuccok 80% rögtön a szeméttelepre kellene vinni.

    Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

  • mdk01

    addikt

    válasz Márton111 #5284 üzenetére

    a keményfém beforrasztásakor keletkezett megfolyás nyilván a forrasztó anyag, maga amit nem akartak lecsiszolni nehogy súlypont eltolódás legyen

    Mi van?:):)
    Ezt gondolom félálomba írtad és nem gondolod komolyan. Az már egy másik dolog, hogy ilyen igénytelenül dobták piacra ezt a kést. Amúgy nem, hogy kiegyensúlyozza a kést hanem pont hogy ettől lesz "súlypont eltolódás". A Unimaxos késnél meg annyira figyelnek hogy megfúrják a kést mert az egyik oldalon 1/2grammal nagyobb a súly. Vicc az egész....
    Azért azt megnézném hogyan mérik ki, hogy mennyire van kint a súlypontból egy ilyen kis kés és hogyan számolják ki azt, hogy a kés közponjától mekkora távolságra kell fúrni, egy x mélységű furatot, mindezt mekkora átmérőjű fúróval, aminek hegyes az éle. Meg arra volnék kíváncsi hogy mindegyik unamaxos kés megvan e fúrva, mert ha igen akkor sorozatba gyártják a xart, vagy csak vásárlói megtévesztés ha mindegyiken ugyan olyan furat van ezzel jelezve, hogy ők milyen profik, esetleg vmit csak jelölnek, de ezt nem hiszem.

    A késlap vastagság meg ha tovább találgatunk akkor lehet azért vastagabb 0,5mm-rel a CMT-nél, mert gyengébb minőségű a lapka és sűrűben kell élezni. Találgatás az egész...:U

    Jah és nem kötözködök, csak leírom amit gondolok köntörfalazás nélkül, de ezt már sokan tudják.:)

    Üdv.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Soká #5288 üzenetére

    Maró asztal kialakítás hogy a gép szellőzőnyíláson keresztül minél kevesebb port forgácsot kapjon (mert az nagysebességű ütközéskor koptatja a motortekercselés lakkszigetelését = a végén zárlat,újratekercselés)

    És :N nagy élet lehet nálatok ha minden törik.A fénycsöveket és etak lámpákat nem elemzem részletesen itt mert az off, de 20 éve használok fénycsövet e-tak lámpát 10 éve és 5 évig műk utána már halvány mert a fénypor legyengül = csere Nekem van olyan e-tak lámpám ami 20mp alatt teljes fényerővel ég :)Beszerzése: áruházi akció -->odamentem ,nem volt megvettem egy másik fajtát hazavittem és örültem neki.
    A spektrum : tungsram -->e-mail küldtek a termékeikről egy táblázatot milyen spektrumban világítanak azt akartam megnézni mennyi UV fény jön melyik világítótest típusból.

    Nálam eddig maró , és lámpa még nem tört de ez egyéni :)) DE aprószöget marókés már kapott párszor -->felújítás régi díszes ajtó újra beépítése hozzáigazítva az új ajtónyílásmérethez festékes fa (tokborítás széle díszmarás) :nem látszott,a szeg csak utólag , de szerencsére nem csorbult ki.

    Szöges deszkából még rosszabb : :(( malterral szennyezettből (kés éle 1m megmunkálás és elment ) soha nem éri meg dolgozni , mert többe kerül a gyalukés, marókés élezése ha kikapja.A körfűrész még elnyesi a 60-as szöget, de ha hirtelen kikapja , kitépi a fából mondjuk egy kisszöget -->könnyen kicsorbulhat, ha jelentős szög mennyiséget nyesel vele akkor élezni kell.(Élezés pedig egy kés életében korlátolt számban lehetség ,ez hozzájön az élezés árához )(Én sajna 1,5 cm-re belenyestem egy 4-es laposvasba de még jól vág persze egy fokkal romlott vágási élessége, de nem csorbult ki-- Dewalt lap)

    Még egy adalék az olcsó késekhez hogy teljesebb legyen a kép :
    a kést az élezőbe vinni = 2út oda 2 út vissza,( nem azonnal csinálják meg) = az idő pénz és az élezés is pénzbe van tehát ha az olcsó HM-et gyakrabban kell élezni akkor további + költség van rajta (min. az élezési díj ha csoportosan viszed is élezni a szerszámot) azon túl hogy hamarabb dobódik ki.

    [ Szerkesztve ]

  • ABnormal

    őstag

    válasz Soká #5281 üzenetére

    a marószár átmérőjének kétszeresét kell minimum befogni ( 10-es marószárat minimum 20mm-re kell a patronba betolni,ezt a gyártók szokták is jelölni a száron egy ł< jellel)

  • Márton111

    aktív tag

    válasz mdk01 #5292 üzenetére

    Az kiegyensúlyyozáshoz gondolom lézerfényben nézik stroboszkóp hatással vagy efféle akkor látszódhat pörgés közben mennyire üt a többi már csak számítás kérdése mennyi anyagot kell leválasztani és honnan.A fúró által kifúrt anyag tömegét is ki lehet számoni mégha kúpos is :)

    A kést én nem azért gyártanám vastagabbra mert vacak és sokat kell élezni hanem fordítva az olcsó terméknél a HM mennyiségen is spórolnak azért vékonyabb , nem mert nem is kell élezni. :)
    A késen levő megfolyást az én saját elképzelésem lehet hogy hibás :U azért nem csiszolják meg , mert a kész beforrasztott maró súlypontját lehet hogy könnyű elrontani és többet ártana mint használna.Példul ha úgy forrasztják be hogy művlet közben közben figyelnek folyamatosan a kiegyensúlyozottságra.
    Ha asztaldísznek szánnák akkor ki is krómozhatnák az egészet :D A lényeg hogy tökéletesen működik.

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #5281 üzenetére

    Jó volt ezt olvasni. Szakmai csemege.

    "olyan lendülettel választja le a forgácsot, hogy azt nem képes az elszívó "felülírni". Nem tudom, nálatok mi a tapasztalat?"

    A marás forgácselszívása gyakorlatilag máig megoldatlan. Egyedül a CNC gépeké korrekt, de hát az nem egy felsőmaró.
    Vagyok abban a szerencsés helyzetben, h többnyire 4-5 féle profilt kell marnom. (Egyszerre mindig csak egyet, de azt néha napokon át.)
    Amikor marok, még elszívó nélkül megnézem, hova szórja a forgács oroszlánrészét. Azt a pályát figyelem meg, amin a forgács repül. Nos, ezen a pályán kell megtalálni azt a legmegfelelőbb pontot az elszívócsonkkal, ahol már veszít annyit a forgács a lendületéből, h felül tudja írni a porszívó. Minél gyorsabban repül a forgács és minél vastagabb az anyagleválasztás, annál távolabb van ez a pont a késtől. Mindent elszívni sosem tudok, de az nálam már rossz arány, hogy ha félig megtelt a 120 literes gyűjtőzsák, akkor utána össze tudjak seperni több, mint fél vödör "pályát tévesztett" forgácsot.
    Van azonban egy szépséghibája is a dolognak: Ha nagy, gyors forgácsot akarok jól elszívni (nyilván távolabbról), akkor munka után finom por lepi be a gép epszilon környezetét. Hát ilyenkor inkább közelítek a csonkkal. Repüljön több forgács, de ne legyen por!
    Vannak esetek, amikor szerencsésebb, ha a 10-as csőbe egy kagylószerűen elvágott kólásflakont dugok (pont megszorul benne). Így a kés fölött gyakorlatilag egy búra van.
    Az elszívó pontos és gyors pozícionálását nálam egy (picikét átalakított) tripod (magyar szóval alu fotósállvány) oldja meg. Nem ez miatt vettem én, de ma már csak erre használom, és elengedhetetlen kelléke lett az oszlopos fúrógépnek és a marógépeknek.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #5284 üzenetére

    "de a keményfa is koptat."

    Van nekem egy megfigyelésem, és egy gondolatmenetem:
    A megfigyelés az, h a keményfánál (bükk) tovább tartanak a szerszáméleim, mint a fenyőnél.
    A gondolatmenet pedig a következő: Él tekintetében a szalagfűrészlap a legérzékenyebb (6 mm-est használok, apró fogazásút.) Itt nálam egyértelmű, h többtízszer annyi bükköt kibír egy fűrészszalag, mint amennyi fenyőt. Namost: Ha ez így van a fűrészfogakkal, így kell lennie a vidiával is. Azonban nem biztos, h helytálló az, h a kétféle fa a keménységével fordítottan arányosan koptati az éleket, mert benne van a pakliban, h az a veszte mindig a "fenyős" maróknak és általában éleknek, h hamar, nagyon hamar ráül a gyanta. Ez elviszi az élszöget, az rontja a hatásfokot, és emiatt kopik puhafánál jobban a kés.
    Hogy mennyire helyes a gondolatmenetem, van-e vmi, amit nem vettem észre, nem tudom. A megfigyelésem tuti, h helyes.

    S mégvalamit: A kés élességét én is keményfával tesztelem, mert azt kezdi el hamarabb égetni, nem a puhát. Ám annak is a bütünél figyelem, mert haránt később kezd égetni.
    És igen, az MDF egy tipikus késfaló anyag. Hamar megmutatja, h mit bír egy marókés.

    Érdekes volt számomra, h egyik CMT kés ívváltásában apró törés van, a másikban semmi. Gyártási hibára tippelek, amit a meó nem vett észre (vagy erre nincs is meó). Pedig ha többet adna magára a CMT, nem engedné a hibás darabot ki a piacra. Még az olcsó késekben sem láttam, h az ívváltásnál megtörne a görbe.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Dízeles #5291 üzenetére

    "Szerintem a TÉSZkós cuccok 80% rögtön a szeméttelepre kellene vinni."

    Pontosítanék:
    Még eladás előtt oda kellene vinni (kerül így is oda elég sok a tecsótól). Mert a szeméttelepre kerül az, a vevő oda is viszi egyből, csak előbb kifizeti.
    Ahogyan Te is, már elég sokan megcsömörültek a tecsótól, de sajnos még nem annyian, h ezt a tecsó észre is vegye. Ha a magyar árukészletet mondjuk angliában kellene eladniuk, hát ott még kifizetés előtt a szeméttelepre kerülne.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Soká

    senior tag

    válasz mdk01 #5292 üzenetére

    nem kötözködök, csak leírom amit gondolok köntörfalazás nélkül, de ezt már sokan tudják.
    Én is leírom, amit gondolok: ezt hívják cinizmusnak. Nagyon nem baj, de okosabb, legalábbis én, nem lettem tőle. Mindezt csak azért mondom, mert én igyekszem körültekintően, elfogulatlanul szemrevételezni a tárgyat, többek között nem csak a magam okulására, hanem talán másokéra is.

    A rejtélyes furatról, emlékeim szerint, feltételes módban írtam azt, hogy talán súlykorrekció akar lenni. Most újragondolva és megmérve a dolgot egyre kevésbé tartom valószínűnek. Kiszámoltam: a fúrással még nagy jóindulattal is kevesebb, mint 0,14gramm anyagot választottak le, ami a 274 grammos összsúlyhoz képest olyan elenyésző, hogy ilyen finom korrekciót talán csak NASA-nál követnek el, de nem a kínai gyártósoron.
    De akkor mi lehet ez a furat?
    Leszámítva azt az abszurdságot, hogy csak véletlenül, tévedésből fúrtak bele, hirtelen nem tudok másra gondolni, mint valamiféle ipari jelzésre. Jelölhet esetleg valamilyen minőségi besorolást (MEO), a gyártónak, az ellenőrzésnek a "szignóját". Az, hogy miért pont furat? Ha olyan "roncsolásos" jelzést akar az ember végrehajtani, ami nem eltüntethető, akkor kézenfekvő egy fúrógép. Mégiscsak esztétikusabb, mintha az élébe "beleszaladtak volna például köszörűvel. A beütő használata meg nem logikus, mert az bizony torzíthatja a tárgyat. Lehet, távoli a hasonlat, annak idején én külföldön vettem olyan leértékelt CD-ket, amelyeknek a tokja egyszerűen át volt fúrva a füzettel együtt, de van olyanom is, amit egyszerűen befűrészeltek, vélhetően egy szalagfűrésszel. Ebben az értelemben persze az én maróm, egy leértékelt, selejtes maró is lehetne. :)
    Meg fogom kérdezni egy másik fórumban mérnök barátaimat, hátha van ötletük.

    És ha már a pontosságnál tartok! Tettem egy kísérletét és meglepő eredményre jutottam.
    Behelyeztem a plattolót az orsóba és nekiütköztettem az élének a subler fejét, pontosabban "érintőre vettem" vagyis amikor megforgattam kézzel az orsót, akkor a keményfémlapka hajszálnyira hozzáért a subler éléhez. Ez egy nagyon finom súrlódás, aminek halk de egyértelmű hangja van. (először mindenféle nagyítókkal vizuálisan próbálkoztam, de beláttam, hogy a hang többet elárul) Először az unimaxszal próbálkoztam és hosszasan forgatgattam, figyelgettem van-e különbség a súrlódási hangok között. Mintha egy hajszálnyi különbséget érzékeltem volna, de vakon próbálva kiderült, hogy nem tudok különbséget tenni a két kés hangja között. Ezután következett a CMT. A fotót csak azért szúrom be ide, hogyha nem volt egyértelmű a leírásom:

    És ekkor ért a meglepetés: az egyik kést szépen érintőre vettem, majd körbeforgattam 180fokot az orsót és bizony a másik kés némán elfutott a subler előtt, nem is érintette.
    Most nem szeretném ha bárki is elhamarkodott véleményt formálna a dologról, két okból:
    1. a maróval idáig is szépen dolgoztam, ezután is úgy fogok
    2. ez 1db CMT maró, amit ráadásul már vagy 8 éve vettem (és nagyon keveset használtam) az is lehet, hogy kifogtam egy kevésbé pontosat és hát azóta a gyártástechnológia is javulhatott.

    Azt is érdemes hozzátenni, hogy az unimax marójának élgeometriája egy egyszerű egyenes, a CMT pedig mégiscsak íves.

  • thyeby

    őstag

    válasz mdk01 #5292 üzenetére

    Nem tudom, nem látok én ebbe olyan jól bele, h ítéletet merjek mondani.
    A pontos centírozás ma már nagyon egyszerűen kivitelezhető dolog. Ma khámpjúter már repülőgépet vezet, nem csak egy kis szirszart centíroz ki. (Az autódnál a gumis is megteszi, csak ő a hiányzót pótolja, nem a többletet faragja. Legutóbbi centíroztatásnál nekem 5 grammot mértek ki egy párszázezer forintos géppel.)
    Nekem egyébként az a megközelítés imponál leginkább, amit Soká írt, h vizsgáljuk az olcsót, a drágát egyformán kritikus szemmel. Bölcsebb. (Az nálam nem áll meg a lábán, h mi van, ha baleset éri a drágább kést? Én még az olcsó kést sem ejtettem el, nem fogtam szeget vele. Vigyázni kell. Ilyen megközelítéssel nem vennének az emberek BMW-t Volvo-t, mert ha azt baleset éri, hát négy szuzuki ára füstöl az árokban.)
    Nekem kifejezetten jól jött a fotó a CMT hibákról (Dimar-nál hasonlót se láttam - igaz, ott festés sincs, de hát minek is az? Csak egy parasztvakítás. Nem szép marót akarok én, hanem jót.)

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák