Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #6096 üzenetére

    Winner nem azt mondta, h egy konyhafront elkészítéséhez nem kell egy nap, hanem azt, hogy az effektív szórási munka alig több fél óránál. A kompresszorokról volt szó, nem a front felületkezelésének időigényéről.
    Jót, és helyénvalót szóltál, nem mondtál semmit rosszul Márton, csak nem jól. Nagyon hiányolom belőled, hogy bízz meg a kollégáidban: Nem nagyon mond ezen a fórumos egy szaktárs sem butaságot. A tapasztalat beszél itt mindenkiből aki nem kérdez, hanem tanácsot ad - ahogyan belőled is persze. Ha észreveszed, néha néhányan nem vesznek komolyan - és miért? Mert néha néhány hsz-t te magad nem veszel komolyan. Nem az itt a lényeg szinte sosem, h kinek van igaza, mint inkább az, h több szem többet lát.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #6097 üzenetére

    "Ha a lapnak baja lesz,a gyorsfék, leeresztéstől a gép rosszul lett összerakva beállítva ,ill hibásan működik."

    Az a fűrészlap garantáltan a kukába fog kerülni. Ebben a gépben nem ferodor, nem ellenáram, hanem dinamit, ekrazit, a jó isten tudja micsoda iszonyú erővel az asztal alá robbantja az egész hóbelevancot.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6102 üzenetére

    Jó és te mit tennél az asztal alá ? egy vasdarabot ? hogy szétütődjön rajta afűrész? Vagy egy rugós vagy hidraulikus csillapítást a lefékezéshez?
    Vagy a lerántástól deformálódik a lap?
    Aki pedig egy konyhafrontot mondjuk 15-20 elemet félóra effektív szórási idő alatt lenyom annál befizetek, ha a minőség is megfelelő. 2oldalról kell megszórni lakkal legalább 3x = 6szórás /db + ha pácolni is kell akkor még 2 ezt félóra alatt 4 oldalról és felülről körbefújni kissé olyan gyors szaki kéne ,mint az ekrazitos körfűrészed :DD
    ennek utána olvasok milyen elven réántja el sztem egy plusz 6-10kw-os motr vagy inkább elektromágnes tettes meghajtóegység a motr nak fel is kéne pörögni a mágnesnek nem
    Mégpontosabban sztem e-mágnes tartja üzemi poziban a lapot és ha old akkor rugó rántja le :D

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6102 üzenetére

    itt a korrekt gártói videó [link]bizony egy ilyen fékezés után fűrészlapcsere, gondolom féklapcsere is :(
    A fék egy benútolt vasdarab egy szerűen el kapja a fűrészlap fogait és sztem a lap a forgás lendület megállításától ill annak más irányba terelésétől vágódik az asztallap szintje alá miközben kitörik egy két foga
    Hát ez egy kapitalista nyugati gyártmány ahol egyy 13000-es lap az ottani fizuhoz mérten annyi mint itt egy 1300Ft-os . Hát Tibi neked lett igazad :R :R (most) :D Ezt nem ismertem , -eddig --mert új még nekem .Azért a virslit lassan tolták neki ha ugyanezt normál vágási tempóval csinálják úgy a feléig bemetszette volna , de az is nagy dolog ha az ujj félig van csak bevágva, és nem esik a fűrészpor közé :O
    Egyébként egyik munkahelyemen volt olyan baleset hogy visszafele nyúlt valaki a lapba mert a hasítóék hiányzott, engem is zavart elszedéskor ha nem volt a helyén!!Féltettem a kezem.

    [ Szerkesztve ]

  • hapro

    csendes tag

    válasz Márton111 #6104 üzenetére

    No igen...ezért írtam azt, hogy a fűrésztárcsa kuka, de inkább menjen oda mint egy asztalos ujja.

    És igen...igen...így már beugrott a régmúlt tapasztalati emlék, valóban ha nincs ott akkor visszasodorhatja az anyagot...Köszi nektek.

    http://www.margittaizoli.fw.hu

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6101 üzenetére

    Mégegy az egy dolog hogy az effektív szórás 2óra .De ezt a kompresszor nem két óra alatt termeli fel , amikor szórtak folyton burrogott az a nyavalya néha csak kis szünetekkel.Mert amíg nem szór a tag addig töltődik a puffer.ha meg leesika nyomás akkor muszáj lesz neki megvárni ha nem akarja elbaltázni a szórást.
    Ha folyamatosan menne a kompresszor túl melegedne mert a dugattyús légsűrítő rész az energia 40%át (1,5KW-os gép) hővé alakítja .Ennyi a hatásfoka (60%hasznosul) A motor külön 85%-ot hasznosít a felhasznált áramból ,tehát ott külön termelődik hő és külön vezetődik el .Ha meg 200 fokra felmelegszik a dugattyú akkor megszorul és besül a, motor meg leég.
    Ezért van szükség elég nagy teljesítményűre hogy tudjon kissé hűlni időnként.Ammeg derága :DDD Amiért Sanya megharagszik rám minek ajánlgatok drágát :(
    Az pont jó a kompresszornak hogy a festő nem nonstop szór hanem pakolászik lakkot kever, csiszolászik , azalatt a gép tud szellőzni kissé.Minél melegebb annál jobban szorul ,minél jobban szorul annál jobban kopik, az élettartama meg meredeken csökken.

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6099 üzenetére

    Nembaj az komám ha kikapcsolható pl ha rosszul működik és már a 10-edik lapodat + a csere fékpofákat nyírja ki e hónapban 200.000Ft -ot elba@vamondjuk határidős munka közben. Ez mondjuk a gyártónak nem fáj, mert tőle veszed cserelapokat féktuskókat amik szemmel láthatólag gyorsan is cserélhetőek , késztetve gyilkold a lapokat csak majd mi eladjuk neked az újat jó pénzért.
    Nem veszek ilyent mert arra szoktat rá hogy a veszélyes forgó alkatrész majd elugrik ha odanyúlok. De nem ugrik az el se a marónál se a gyalugépnél,szalagfűrésznél, lamellónál, fúrógépnél, se az autó nem ugrik félre ha alásétálok.De a fa se ugrik félre ha a lábamra ejtem hát még a véső.Ha meg az elektronikára bízom magam és elbízom magam mert úgyis megvéd,és véletlenül pont nem működik akkor oda a kezem.De ha működik akkor a vigyázatlanságom 20.000Ft-os tétel bánja.Inkább nem kell vigyázatlankodni, munkavédelmet jól meg kell tanulni be is tartani és ha milliomos hobbista leszek, passzióból gépészekedem ,akkor kinyírhatok havonta 10 db 20.000ft-os lap-fék párost is 200.000Ft-ért,de addig tönkretenne.
    Gondold meg aki ezen tanul meg dolgozni és rákerül egy védelem nélkülire... :O elgondolni is rossz.
    A hülyeségről Volt egy német filmsorozat az Asztráról vettem le jackout minden fájdalmas baromságot kipróbáltak (10-12 részes volt a film) kamera előtt amit el tudsz képzelini tengeri élő rákok alsógatyába tömve elektrosokkoló nyelvre mellbimbóra , egyéb tájakra, a vége az lett hogy kipróbálta az egyik majom hogy bekötött szemmel átszaladna a többsávos német sztrádán. Elcsapták ahogy kell meghalt ott ,a kamera vette a filsorozatot meg betiltották ezután.
    Szóval elhiszem hogy van aki kipróbálja a kezén azt a sz@rt.Én nem fogom .(egyébként ha csak a lapig tolta volna az ujját megúszta volna egy leókoplaszttal :(

    [ Szerkesztve ]

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz Márton111 #6076 üzenetére

    Ezen meg fogalmazásod alapján nem hiszem hogy éleztél háromszögű reszelővel szalag fűrészt! :N Legutóbb úgy 20 éve reszeltem kézzel ,de elég is volt nem is tudom meddig.
    Abban meg igazad van hogy nagy gyakorlat kell a köszörűs élezéshez,hogy egyformák legyenek a fogak.Mert ha kicsit nyomod oda akkor nem lesz éles,ha meg nagyon akkor meg ég, vagy kisebb lesz mint az előző fog. Ezért maradt az automata élező,és hajtogató gép.Én egyszerre meg csináltatok 5-6 lapot, és egy időre el van felejtve az egész téma.

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • Winner_hun

    félisten

    válasz Márton111 #6096 üzenetére

    Tisztában vagyok vele hogy mit kell csinálni lakkozásnál, lakkoztam már elég sokat, sőt, suliban a vizsgamunkákat is több embernek én fújtam.
    Amikor az enyémet csináltam az egyik tanár épp ott volt, nem sokat vacakolt, azt mondta hogy én fogom fújni a fél osztálynak..:D

    Igen lakkszórásra a megfelelő léghozamú jó éps tartósan terhelhető kompresszor 150K valóban .(Ha akkora a felület hogy egész nap szórsz példul eg y konyhafront)

    Ez annyit jelent hogy folyamatos fújásnál. Konyhafrontot nem fújsz egész nap, pont azért amiket leírtál. Száradás, pakolás, köztes csiszolás...

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Sanyabá #6108 üzenetére

    eszembe sincs, megrőkönyödve néztem mint ipari betanított munkás (ipari tanuló gyanánt) anno hogy jöt két új profi szaki és lendületesen nekiálltak a munkájuk részeként reszelővel fűrészt élezni, mert úgy jobban visz a szalagfűrész..Én csakis köszörűvel éleztem .Aztán lehet el is vitték élezőbe, nm spóroltak rajt , mert a harmadik kézből köszörülés után már tényleg egyenetlenek lesznek a fogak . :N Max a pászítómat élezem meg reszelővel, de azt is macerásnak érzem ;)
    Mostanság pedig nem használok szalagfűrészt a vídiás lapokat profival éleztetetem , nem mindegy mennyit koptat el belőle.(körfűrészlap kb 10.000 gyártótól függ hány Ft, élezni kb 5x lehet)

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Winner_hun #6109 üzenetére

    Megkérlek szépen mert :((( tudvarias is tudok lenni ám hogy ne kötözködj velem

    [ Szerkesztve ]

  • Winner_hun

    félisten

    válasz Márton111 #6104 üzenetére

    Azért a virslit lassan tolták neki ha ugyanezt normál vágási tempóval csinálják úgy a feléig bemetszette volna

    Szerintem se. Itt gyorsabban tolja, ugyan úgy minimális virsli sérülés. Tán ez is van olyan gyors és itt még élő próba is van a végén:)

    Ugyan ez a megállás már szalagfűrésznél is tesztelés alatt van.

    Meg ennél a daraboló gépnél is, nem tudom mi a pontos neve. Bár fura hogy itt csak megáll és nem megy egyből vissza.

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz Márton111 #6110 üzenetére

    Már a pászító fűrészt sem lehet élezni ,olyan kicsi fogakkal készítik hogy tű reszelő kell hozzá.

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • Winner_hun

    félisten

    válasz Márton111 #6111 üzenetére

    :DDD Akkor ne írj olyan dolgokat amik egymást ütik, köszi:)

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • Soká

    senior tag

    válasz Márton111 #6107 üzenetére

    Gondold meg aki ezen tanul meg dolgozni és rákerül egy védelem nélkülire...

    Azt hiszem a dolog nem így működik. Hidd el nekem, ha tudod, hogy egy rossz mozdulattal kukába vágsz 20.000 forintot, legalább annyira fogsz vigyázni a mozdulataidra, mintha a szokásos "jaj, le ne vágja az ujjad" című munkavédelemre okítottak volna. Szerintem, akinek légzsák van az autójában az legalább annyira odafigyel a koccanás elkerülésére, mint akinek nincs.

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #6104 üzenetére

    Höö! 13 rugó egy itteni fizuhoz mérve csak algopirinre elfogyna, ha a forgácselszívóban végzi egy-két ujjperc. Még a tízszerese is kis pénz ahhoz mérten, h mit ér egy asztalos számára az ujj.
    Hanem magadra cáfoltál. Azt gondoltam rólad, hogy te aztán nem fogod azt mondani soha, hogy tévedtél. Derek dolog volt, így kicsit oldottabban tudok vitába bocsátkozni veled.

    A sógorom ripityára törte a nyáron a hatmilliós mazdáját. Óriási anyagi kár lett, még mindig nem heverte ki. És azzal vígasztaltam, hogy örüljön, de nagyon, h ez így esett, és nem másképp. (Feltolt mélyen a járdára egy kisebb autót olyan helyen, ahol mindig nagy tömeg ácsorog a rendőrlámpa előtt. Most nem volt ott senkise. Hát ha ott lett volna egy babakocsi, most nem velem beszélgetne esténként, hanem Hagyóval, viszkissel és tsaival, szabadulása után pedig életfogytig terhelné a lelkét egy picibaba halála. És gondoljon bele bárki: Tétel ilyen esetben az, h csak a műszerfal pótlása az eldurrant légzsákok miatt 1,2 millió pénzecske?)

    Szóval én vágyok egy ilyen körfűrészre, és ha az egészet a kukába is kellene dobni egy ilyen baleset (inkább jobbeset) után, akkor is nem elnehezülne a lelkem az anyagi basz miatt, hanem felkönnyülne, h milyen szerencsésen és olcsón megúsztam a balfék működésemet.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz hapro #6105 üzenetére

    "így már beugrott a régmúlt tapasztalati emlék"

    Jó az ilyen emlékeket gyakran leporolgatni, tisztán tartani, mint az evőeszközt szokás.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #6106 üzenetére

    "Ha folyamatosan menne a kompresszor túl melegedne "

    Ez butaság, komám. Bordás léghűtése van még egy tecsógazdaságos levegőnyomorgatónak is, akárcsak az autóbusz, a kamion kompresszorjának. És az nem áll le, ha tele a puffer, hanem egy szelep kiengedi a túlnyomást, a kompresszor pedig sűrít ugyanúgy, mint ha üres lenne a tartály. Jól is néznénk ki, ha egy kamion elindulna a világvégére, és negyedóránként meg kellene állítani szegény kompresszort.

    Márton! Nem először kaplak azon, hogy elképzelt dolgokról olyan magasröptűt értekezel, mint egy professzor, aki fél életen át kutatta. És olyan meggyőzőn tudod ragozni némely hozzá nem értésedet, h aki veled hasonlóan nem ért hozzá, kanyar nélkül be is veszi. Azt javaslom, csak kipróbált, megtapasztalt dolgokat taníts, mert így azzá lesz ez a topic, h vak vezet világtalant.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #6107 üzenetére

    Szerintem ha kikapcsolható, akkor fölösleges is. Akkor minek, akkor jobb, ha nincs is.

    Én biztosan soha nem bíznám az ujjaimat egy elekrtonikára. Ugyanolyan körültekintően és ugyanolyan figyelemmel fűrészelnék, mint ha nem is lenne ez a védelem. Semmivel nem vezetek gátlástalanabbul, mióta van biztonsági öv, meg légzsák. Még (szerencsére) soha nem lépett működésbe a kocsimban, de azért jó, hogy benne van.
    Az viszont valóban elgondolkodtató, h biztosan van egy olyan réteg, aki elbízná magát e védelem tudatában. Valószínűleg azok, akik elbízták magukat a védelem nélkül is, és már nincs meg valamelyik ujjuk. És de sokan vannak!?

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6116 üzenetére

    Arra céloztam hogy ez egy fogyasztói sz@r. Vágd szét egy másodperc alatt , dobd a kukába végy újat k drágán és rakd a helyére egy perc alatt. Én szerszámra ennyit nem költök. Ha igen az több évre szolgáló beruházás . Pl vettem dekopírlapot ennyiért (20.000)és ez több évre elég nekem, de egyszerre könnyebb beszerezni és olcsóbb.Vagy vettem snitzer pengét ennyiért megint több évre . Nekem ez hogy hajints ki 20.000-et egy fékezésre , nem tetszik
    Ugyanúgy mint az hogy spórolj 6 évet ,mint egy rabszolga túlórázz és a 6milliós gépet vágd a szemétre egy perc alatt , és mert ez benne van meg az is hogy közben akaratodtól teljesen függetlenül gyilkossá válhatsz inkább nem leszek se opel se ford se mol rabszolgája és BKV-val megyek...Most lehet hőzöngeni hogy autó mindenképen kell ha másokat meg is ölhetünk vele mivelünk ilyesmi nem történik mert a többiek bénák avezetésben stb.Meg megéri havi 100.000Ft-ot rápengetni a kocsi fenntartására és amortizációjára akkor is ha egy hónapból 2 hét a kitermelésére megy el.Bocs ha off volt de kijött belőlem :D
    Nemtudom értitek-e .Én magam ruházok be és ha valamit megveszek hosszú távra veszem nem eldobálni .
    Ha a főnök veszi akkor az jó, a haszonból kipengeti a fogyóanyagot, nem számít mennyibe van, nyúlkáhatsz bekötött szemmel , neadjisten egy sörrel a hasadban. :) Max a targoncás tapos halára.Vagy rádborul valami.H amindezt megúsztad akkor elütnek az utcán mert a kocsikra ilyent nem szerelnek fel ! (radar ellenőrzés és egy gőzkalapács a motornak hogy gyorsabban megálljon :D )

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Soká #6115 üzenetére

    Hát ha az orrcsontját töri a légzsák aszem utána biztos meggondolja koccanjon-e :DD
    Aszem a fülnek se használ a légpatron robbantás ebből a távolságból :N
    Amúgy nyilván életmentő a dolog összhatásában, de nem egy kellemes játék.Akkor inkább busszal megyek :)az 20 tonna ütközés egy autóval attól le sem lassul :D

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6119 üzenetére

    Igen ezek talán nemcsonkolódnának , esetleg .És közben elég nagy beruházást kéne tenni minden gépet lecserélni.Utána meg ezeket rendszereket évente felülvizsgálni.A tönkremnent fékeket stb pótolni , hát nem lenne olcsóbb az élet, esetleg a munkabér terhére lehetne :DD hisz a te érdekedben történik

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6118 üzenetére

    :D szerintem egy kamion kompresszor nem teljesen azonos egy faiparban használttal .de javíts ki ha tévednék.Lehet hogy még az anyaga is más és biztos hogy a szkánia nem tescos kompresszort használ, az asztalos kompresszor pedig mihelyt eléri a beállított nyomásszintet akkor leáll.Valamint nyugodtan túráztass egy asztalos kompresszort 12 órán át pihentetés nélkül mondjuk 2 hétig aztán nézd meg mi lett belőle. Hulladék öreg tönkrevágott vacak.Mintha egy autót kihuzatnál egyesbe és max fordulaton mennél vele egész nap.Éppen csak tönkreteszi.Lehet hogy menni még azért fog utána de már nem lesz a régi többet.Hacsak nem volt eleve ócska tragacs.
    Arra való a fejed hogy gondolkozz nem arra hogy kalap legyen rajta
    Részemről nem írok többet erről nem fogok utána búvárkodni mert se időm se kedvem rátokhagyom a témát.
    A többi téma se érdekel mert most már mindenki ellenem van és így nem öröm írogatni sziasztok

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #6121 üzenetére

    Nem az orrcsont szokott ott lényegi csorbát szenvedni. Ha az orrcsont törik, akkor nem volt az öv bekapcsolva. Ha nem volt bekapcsolva, akkor viszont a légzsák nem megment, hanem az öl meg. Ilyen esetekben az történik, hogy a légzsák pofánlő, és az agyadban eldurrannak a hajszálerek. Ez pedig nem ritkán azonnali halálhoz vezet.

    A légpatron hangjába pedig ember még nem süketült bele. Ilyen rövid ideig tartó terhelést a fül órák alatt kihever. Ennél sokkal ártalmasabb egy "fasza" sporkipufogó - mondjuk az autópályán Münchenig.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #6124 üzenetére

    "egy kamion kompresszor nem teljesen azonos egy faiparban használttal .de javíts ki ha tévednék."

    Ha kéred, hát kijavítlak:
    Mind az elve, mind az anyaga, de sok esetben még a gyártója is egy, és ugyanaz.
    Most téged foglak idézni:
    Arra való a fejed hogy gondolkozz nem arra hogy kalap legyen rajta.
    Gondolkozz! Szerinted Van külön asztaloskompresszor hengerfej öntő üzem, meg külön kamionkompresszor hengerfej öntő üzem?
    Van egy kompresszor gyártó cég. Ő kiszolgálja az asztalost, a festőt, a kamiongyártót, de ha kéri a NASA a kompresszort, akkor őt is. Ő az, aki ért a kompresszorokhoz, nem a Scania cég.

    A lényeg pedig ez: Mi a szartól melegedne túl az a kurva kopresszor? Már ötven évvel ezelőtt a trabant sem melegedett túl, aki nagyobbakat sűrített fordulatonként úgy, hogy közben még robbant is legbelül, és neki is csak egy árva léghűtése volt. Azóta úgy leromlott volna a dugattyú és a hüvely alapanyaga, mint a virslié?

    Több fa van, mint asztalos!

  • hapro

    csendes tag

    válasz thyeby #6126 üzenetére

    Hogy egy picit hozzá tegyek az én tudásomból is:
    - Így van, egy kompresszor nem melegedik csak úgy túl, ez badarság (még soha-soha nem hallottam ilyenről), alapvetően két féle létezik, (és ez a kijelentés nem zárja ki azt, hogy van még sokféle másik amikről nem tudok), méghozzá mindkettő célja az állandó nyomáson tartás, csak egyik így teszi másik úgy...egyikben lefújó szelep van, ahol a motor folyamatos üzemben megy, folyamatosan sűrít, de ha a nyomásszabályzó elérte a kívánt nyomást, akkor kiengedi a fölösleget, és marad hely így az újra sűrített levegőnek. Ilyenek általában a régebbi típusok. A "modernebbek" pedig ki - be kapcsolgatnak ha csökken a nyomás, de ott is nyomásszabályzó szelep kapcsolja a villanymotort, azaz elektropneumatikus, a másik meg tisztán pneumatikus, vagy ahogy nézzük lehet tisztán mechanikus is.
    Ezek az állítások egy kis tartályos egy felhasználós gépekre értendőek a nagyobb teljesítményű több felhasználót kiszolgáló gépekre már más állítások (is) igazak lehetnek. (speciális igénybevétele esetén speciális feltételeknek kell megfeleljen)
    Ami mindegyikre igaz (általában ;) ) hogy egy sűrítő rendszer egy tartályba sűrít, és a beállított sűrítés után vagy leállítja a sűrítő motort, vagy sűrít tovább az, és a levegő kiengedésével szabályoz. De egyik gép sem megy világnak, aztán majd egyszer csak szétrobban. Vagy túl melegszik... ;)
    A lényeget persze nem neked szántam, csak egy részét, úgy az első két szót :) .(Így van)

    http://www.margittaizoli.fw.hu

  • thyeby

    őstag

    válasz bbchris #6005 üzenetére

    Te, Chris! Most nagy szükségem lenne a tudásodra:

    Megvenni szándékozok a DeWalt DW702 gérfűrészt. 250-es tárcsán 80 foggal adják. Ezt én sűrűnek gondolom keményfa keresztvágáshoz, szerintem ezzel inkább alumíniumot, műanyagot illik vágni.
    Mi a te meglátásod? Milyen fogtípust és fogosztást javasolsz erre a kis ékszerre?

    Több fa van, mint asztalos!

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #6118 üzenetére

    "Márton! Nem először kaplak azon, hogy elképzelt dolgokról olyan magasröptűt értekezel, mint egy professzor, aki fél életen át kutatta. És olyan meggyőzőn tudod ragozni némely hozzá nem értésedet, h aki veled hasonlóan nem ért hozzá, kanyar nélkül be is veszi. Azt javaslom, csak kipróbált, megtapasztalt dolgokat taníts, mert így azzá lesz ez a topic, h vak vezet világtalant."

    Thyeby, ez ugyan nem nekem szólt, és talán hiba is részemről, hogy beleszólok a dologba, ráadásul nem Mártont kívánom védeni, csupán elmondom a véleményemet:
    ha valaki netán megkérdezné tőlem, hogy itt a fórumban ki az aki a legtöbb közhelyet, hibás általánosítást és szószátyárkodást követi el, mindezt atyáskodó modorban, akkor bizony én a th kezdetű nickre tippelnék...

    Persze hozzá kell tennem, mindig könnyebb a másik szemében észrevenni a szálkát, mint magunkéban a gerendát, ennek alapvető okai vannak, pszichológusnak sem kell lenni hozzá.

    Egy időben én még fontolgattam is, hogy inkább kerülöm a szerintem felettébb téves általánosítgatásaidat, én mégiscsak újonc vagyok itt, ne én javítgassalak lépten-nyomon. Ne én magyarázzam már el neked, hogy talán nem szerencsés üzletpolitikailag osztani az észt annak, aki csak úgy tudja határidőre elvégezni a munkáját, hogy hajnalban kialvatlanul teker az országúton a készáruval, aki úgy csinál magából rabszolgát, hogy már a füvet sincs ideje lenyírni egész nyáron, de pénze se arra, hogy lenyírassa mással, és folytathatnám a sort.
    Roppant módon bosszantó tud lenni, amikor kisujjból kirázod, hogy a Feider a Feldert koppintja, amikor félreértelmezed az ELIN NILE kapcsolatát, és amikor helyreigazítanak szépen elsuhansz a téma felett.
    Itt van ez a szerencsétlen kompresszor ügye is. Megint mondod a szerintem ....(jelző helye) általánosítgatásaidat. (#6121)

    "Van egy kompresszor gyártó cég. Ő kiszolgálja az asztalost, a festőt, a kamiongyártót, de ha kéri a NASA a kompresszort, akkor őt is. Ő az, aki ért a kompresszorokhoz, nem a Scania cég."

    Beláthatnád, hogy hiába akarsz nagyon bölcs szaki lenni, minél többet általánosítasz, annál több tévedés terheli a mondataidat. Jelen esetben: úgy kellett volna kezdened a mondandódat, hogy sok kompresszor gyártó cég van, az egyik drága és igényes kompresszort gyárt, a másik meg kevésbé drága és igényes darabot, stb. Az egyik kompresszor alkalmas a folyamatos terhelésre, ipari célra gyártják, a másikat meg kisebb terhelésre.
    Minek kell összemosni mindent? A barkács célú szerszámnak éppen az a lényege, hogy nem tartós használatra szánták, rá is van írva, hogy szakaszosan üzemeltessük, általában a motor túlmelegedésének elkerülése érdekében. Ha veszel egy olcsó, barkács kompresszort, az sem valószínű, hogy bírja a folyamatos üzemmódot, ez különbözteti meg a tízszer annyiba kerülőtől, (meg a térfogata, stb.)
    Tényleg, ne viccelj már, komolyan gondolod, hogy a NASA-nak ugyanaz szállítja a kompresszort, mint aki az OBInak?

    Kicsit elgondolkodhatnál a dolgaidon... Nekem meg csak azt áruld el, hogy akinek állandóan a körmére ég a munka, az hogyan ér rá naponta féltucat terjengős hozzászólással gazdagítani az asztalos topikot? (ezt a kérdésemet azért ne vedd túl komolyan, félig viccből írtam, magam is hosszúra nyúló bejegyzésekre vagyok képes)

    Az a DeWalt gérfűrész szimpatikus darab, legalábbis az ára alapján elvárható, hogy szépen és pontosan!!! dolgozzon. Nekem egyszer volt a kezemben hasonló darab és azt állapítottam meg, hogy nagyon klassz, erőteljes konstrukció. Kicsit "férfias" darab volt, viszonylag erős kéz kellett a működtetéséhez (erős ellenrugó?) de a masszív érzet kárpótolt.
    Kíváncsi vagyok arra a sárga betétre, valószínűleg igényel majd valami utómunkálatot, hogy pontosan egy szintben legyen az asztallal, ami apró darabok vágásánál szempont lehet.

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #6128 üzenetére

    Nálam mindkét gérvágóban sűrű fogazatú fűrészlap van, gyakorlatilag csak keményfát vágok keresztbe, többnyire egzótát és arra tökéletes, nem éget.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Soká #6129 üzenetére

    :B Szia Soká ;) jó látni hogy itt vagy a fórumon :K

    [ Szerkesztve ]

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz Soká #6129 üzenetére

    Néha-néha meg fordulok én is itt,és így olvasva a hozzászólásod nagyon sok mindenben igazat adok Neked! :K Szépen, és jól fogalmaztál,ezért nem fog meg sértődni senki. A fórum arra való hogy mindenki kifejtse a véleményét,és hogy megossza tapasztalatait. Remélem mindig lesz olyan, ki jobban tud egy s mást, mint az éppen az adott témában hozzászóló.De hát így van ez jól, én is művelem e szakmát már majd 30éve,de mindig tanulok valamit.

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • Blackhole13

    senior tag

    Üdv,
    Mennyire ajánljátok ezt a fűrészlapot egy gérvágóba kereszt irányú vágáshoz?
    Nem messze lehet kapni 4e körül.

    Egyébként a komoly árbeli különbség miben nyilvánul meg ez és egy Pilana vagy Freud között?

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #6128 üzenetére

    Ehhez a gérvágóhoz még annyit, és akkor pontosítom is magamat, hogy a DeWalt oldalán ezt a gépet (bár gondolom elsősorban csak a hozzá mellékelt lap miatt) tényleg fémek darabolásához ajánlják. Szóval nem minden a fogak száma, az élképzés is számít. Amennyit összeolvastam és fórumozgattunk itt-ott már erről, tudnom kellene, sajnos elfelejtettem, de arra határozottan emlékszem, hogy a fémek vágásához negatív homlokszögű lapokat ajánlanak. (nem tudom, a DeWalt honlapján szereplő "TCG fémvágó fűrészlap" ezt takarja-e, gondolom igen)
    Egyébként végignéztem a [kínálatot] és van valamilyen konkrét oka annak, hogy éppen a DW702-t szemelted ki, amit fémre ajánlanak, ráadásul ennek csak az asztallapja forgatható, a gépet nem lehet jobbra-balra dönteni. Ez nem azért lehet probléma, mert oly gyakran szükségeltetik a kettős gérvágás, hanem mert bizonyos profilokat jobb úgy vágni ha döntöm a gépet és nem úgy, ha elforgatom. Persze ha nagyon korlátozott vágásféleségekre van szükséged, akkor akár előny is lehet, hogy nincs dönthetőség, magyarul nincs felesleges, a stabilitást rontó mozgó csomópont. (nekem biztosan hiányozna ez a funkció...)

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #6129 üzenetére

    Hmm, elgondolkodtattál, magamba kell néznem, ha igazad van, ha nincs. Minden esetre segíthetnél abban, hogy jelzed, mint most, h mikor mondok badarságot, s mivel.

    "én mégiscsak újonc vagyok itt, ne én javítgassalak lépten-nyomon."

    Attól, h újonc vagy itt, még tudhatsz többet bárkinél. Már csak azért is szerencsés lenne, ha a felettéb téves általánosításaimat, kijavítanád, mert ez egy fórum, és sokan innen puskáznak információt. Elsősorban az ő javukat szolgálnád. Ezen túlmenően nekem szó szerint igényem van arra, h javítsanak ki, ha vmit rosszul mondok.

    "Ne én magyarázzam már el neked, hogy talán nem szerencsés üzletpolitikailag osztani az észt annak, aki csak úgy tudja határidőre elvégezni a munkáját, hogy hajnalban kialvatlanul teker az országúton a készáruval"

    Hát öregem, ennek az üzletpolitikához az égegy világon semmi köze sincs. Ez életvitel szervezés, s nem üzletpolitika. (Az lejött számomra ebből, h a piacon vásárlóerő vagy inkább, mint egyéb.)

    "és amikor helyreigazítanak szépen elsuhansz a téma felett."

    Igazad van. Tényleg helytelenül tettem, h nem válaszoltam, mikor elolvastam. Az információ átjött, meg is jegyeztem. Meg kellett volna köszönnöm. Az ELIN dologban ezt őszintén meg is teszem. Ha az információd pontos, akkor ez a dolog a helyére is került. A Feider-el csak akkor fogok tudni mit kezdeni (bár azt is megjegyeztem), ha ennek kapcsán (ahogyan azt szavak nélkül is elraktároztam) újfent megnézem mostmár jobban, ha találkozok vele. Erre pillanatnyilag ennyit tudok mondani: Volt a kezemben Felder termék is, és Megnéztem úgy fél éve az OBI-ban a Feider valamelyik nem Feiwood, hanem Feider nevű faipari barkácsgépjét. A kettő két külön bolygó, de inkább két külön galaxis. Ezt én továbbra is erkölcstelennek tartom, és nem hiszem el, hogy ez véletlen egybeesés. Ha engem Feider Tibornak hívnának, akkor sem nevezném a famegmunkáló általam gyártott barkácsgépet Feidernek.

    Erre már kétszer is válaszoltam, nem jegyezted meg, h mit, többé nem tépem a szám. (erre írtam fentebb azt, h csupán vásárlóként vagy piaci szereplő) Ám okíts ki, miként tegyem, miként építsem a vállalkozásomat, hogy ezt elkerülhessem? Ha tudod a korrekt választ, menten megszűnik egy nagyon komoly gondom.ű

    "hogy már a füvet sincs ideje lenyírni egész nyáron, de pénze se arra, hogy lenyírassa mással"

    A pénzem azért megvan rá, csak az időm nincs meg. Gyere fiam, csináld, fizetem amit kérsz, ha korrekt az árajánlatod is, és a munkád is. Vagy kommendáld bármely munkanélküli ismerősödet, aki annyit kér, amennyit te is kifizetnél, ha te kerülnél ilyen faramuci helyzetbe.

    Nem érzem, mi ebben pl a közhely, a szószátyárkodás. Akkor leszel korrekt, ha megérezteted velem. Figyelmesen meghalgatlak, ígérem.

    "A barkács célú szerszámnak éppen az a lényege, hogy nem tartós használatra szánták"

    Taníts ki kérlek, hol vásárolhatok 150 rugóért barkács célú kompresszort?

    Nézd: Kompresszor dologban már némileg kikupáltam magam. Szóltam már róla, hol, s mint, ezért nem ismétlek. Még a barkács célú kompresszor is akkor fog túlmelegedni, ha hiányzik a hajtóműből az olaj. Gondold át újra: Itt a fórumon asztalosok vannak, akik hozzászoktak az asztalos gépek üzemi hőmérsékletéhez. Egy kompresszor akkor sem túl meleg, ha már égési sérülésed lenne, ha megérintenéd. Annak ez az üzemi hőmérséklete, és egy 30 ezer forintos (háti permetező, fűnyíró, egyéb kutyaszar) is képes anyagánál fogva tartósan viselni a "forróságot". Miért pont a kompresszor ne bírná?

    "Tényleg, ne viccelj már, komolyan gondolod, hogy a NASA-nak ugyanaz szállítja a kompresszort, mint aki az OBInak?"

    Úgy látom, nem tudsz a sorok között olvasni. Pontosítok: Kezdő koromban a CHINOOK fejlesztőmérnöke voltam, amikor Joe, a NASA akkori koordinációs managere felhíjott, és ezt mondta:
    - Helo thyeby! Csinálj nekem olyan kompresszort, ami a holdenergiával a légüres teret annyira össze tudja sűríteni, hogy Armstong kolléga kapjon majd elég oxigént, mer a zoxigén nélkül meg fog fulladni!
    És ekkor kifejlesztettük a hőre rezisztens kompresszort a kollégáimmal, amik azóta elterjedtek a világon. Csak hamisítják őket, és a hamisítványok nagyon hamar szétolvadnak, amikor belépnek az ionoszférába. Szakaszosan tudják lehozni emiatt a földre, ezért lettek azok is olyan drágák.
    Hát ez a kompresszorok őstörténete dióhéjban.

    "akinek állandóan a körmére ég a munka, az hogyan ér rá naponta féltucat terjengős hozzászólással gazdagítani az asztalos topikot?"

    Elárulom a titkát:
    Ma öt órára értem haza kopogó szemmel, éhesen. Első dolgom az volt, h kaja, de villámgyorsan. Amíg eszek, úgyis üli kell a seggemen, ami nekem mostanában nehezen sikerál. Akkor elkezdtem neked ezt a választ. Nem tudtam befejezni, ezért ctrl+c, save document. vacsorakor ctrl+v, continue. Most is eszek, és válaszolok neked. Teszem ezt úgy, h itt van a műhelyben a kis DeWalt gyöngyszem, és nem sikerült odáig eljutnom, h bedugjam a konnektorba, pedig nagyon tűzbe hozott, h sikerált hozzájutnom. Egyszerűen nem volt időm rá, pedig jobban érdekel most a topicnál. Most meg már hiába dugnám be, 10 óra elmúlt, és alszik a fiam.

    "erős kéz kellett a működtetéséhez (erős ellenrugó?)"

    Igen, az erős ellenrugó. Rámkínálták ma a DW707-et 130-ért egy ajándék akkus csavarozószettel, és elszaladtam kipróbálni. Legfőbb ok, ami miatt elvetettem a megvásárlását, h erős rugó volt benne. Ennek a 702-nek nagyon finom rugója van. Alig érezni ellenállást, és rém stabil a döntés. Ha erősen feszegettem, akkor sem tudtam talán öt századnyit se kimozdítani a pályájából.

    "Kíváncsi vagyok arra a sárga betétre, valószínűleg igényel majd valami utómunkálatot, hogy pontosan egy szintben legyen az asztallal, ami apró darabok vágásánál szempont lehet."

    Hú, ahogy ezt elolvastam, már le is szaladtam megnézni azt a sárga betétet, mert nekem szinte kizárólag apró darabok vágására kellett ez. Jól megmustráltam hát. Szerintem nem jelent majd fennakadást ez a dolog, mert ugyan aprókat szelek le egy rúdból (kerékgyártás), a rúd viszont hosszan felfekszik majd. Egy biztos: A vágás helyén ténylegesen a levegőben lóg majd az anyag. Akkor tudok többet mondani, ha felszeleteltem vagy ötven méter rúdanyagot 1,5-2 centis darabokra. Én inkább attól tartok, hogy amikor tolnám tovább vágás után a következő vágáshoz, akkor ebben a szintkülönbségben megakad majd a sorja, v maga az anyag, és addig kell félkézzel szarakodni vele, míg leáll a motor. Na, majd elválik. A Festool nagyágyújára nincs elég pénzem. Ahogy néztem, ennél már csak az kidolgozottabb. Rém precíznek látok rajta mindent, és alig várom már, h mehessek az alapanyagért.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Soká

    senior tag

    válasz Blackhole13 #6133 üzenetére

    Winner_hun már linkelte a lényeget. Én most csak azért írok mosolyogva, mert pár napja másutt éppen ezt a három márkát emlegettem, mint amivel tapasztalatom is van :))) Csak én a magyar oldalt linkeltem: [Yato

    A személyes véleményem szerint, ha nincs valami nagyon-nagyon speciális elvárásod a vágásképpel kapcsolatban és nincs valami csúcsminőségű gérvágód, ami jól "kihozza" a lapok közötti különbséget, akkor megfelelhet a felébe kerülő Yato. Azzal is elvégezhető szépen a vágás, anélkül, hogy szakítanád a rostokat. De ha napi nyolc órában akarsz vágni, és számít az, hogy a Freud vagy Pilana után munkadarabonként x másodperccel kevesebbet kell készre csiszolnod, vagy hogy a drágább lapok éltartása x százalékkal jobb, és hogy a nagyobb lapkák miatt többször lehet utánélezni, akkor, már csak a lelked megnyugtatása okán is :) válaszd a drágábbat.

  • Soká

    senior tag

    válasz Blackhole13 #6133 üzenetére

    Ezt a fotót csak összehasonlítás gyanánt:
    jól látszik mekkora lapkák vannak egy noname barkács lapban és mekkorák egy profiban. A Yato valahol félúton van, de közelebb a jobbakhoz.

    Szerkesztem, mert a fotó lemaradt:

    A többiektől bocsánat, mert már biztosan volt ez a fotóm.

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #6130 üzenetére

    Tényleg? De ennyire sűrű? 150-es korongon 80 fog? Talán az elővágón ha láttam ennyire sűrű fogosztást. Egy zajcsillapított matt Pilana van rajta. Nem néztem meg, h negatív dőlésű-e, de valószínűleg azt tettek rá. Szóval akkor mehetek neki az 5 cm bükknek, mint kanci a kocának?

    Több fa van, mint asztalos!

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #6139 üzenetére

    Gondolom 250-et akartál írni...

    Hát, most fejből nem tudom, az én 250-es lapomon ... na inkább nem mondok semmit, hanem megnézem :)

  • Soká

    senior tag

    válasz Soká #6140 üzenetére

    Kár volt lemennem a műhelybe, hiszen most linkeltem az előbb egy Yato lapot, pontosan ilyenem van ez egyik gérvágóban: az 210-es lap és 60 foggal, nagyjából pontosan megfelel a 250-es lap 80 fogának. és mondom, nálam szépen vág.
    250-es lap az asztali fűrészben van, az előbbi fotó Freud lapja, az (ha nem mondok hülyeséget) 48 foggal bír. Azt kompromisszumos megoldásnak gondoltam: tudjak vele szépen vágni keresztbe és hosszában is.

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #6135 üzenetére

    "van valamilyen konkrét oka annak, hogy éppen a DW702-t szemelted ki,"

    Ennek az a története, h elmentem Debrecenbe (50+50 km), h kipróbáljam a DeWalt nagyobbik szalagfűrészét. (Úgy két hete talán) Amikor megláttam, h annak a tárgyasztala egy vékony és éles eloxált alu profil, elálltam a vásárlástól menten. (Élére állított 7-10 cm bükk deszkáimmal szerintem hamar kilyukasztanám azt az asztallapot.) Ott megbabráltam ezt a DW 702-t. Kurvául tetszett, h vaj könnyű, és nagyon kompakt. És nem ment ki a fejemből két hét alatt se ennek a finom működésnek az emléke. Nagyon komoly akcióban van. 160-ról 90-re engedte le a DeWalt. Ebből még mindig tudtam egy szintén jelentőset alkudni. Szögvágást csak ritkán, döntött vágást pedig soha nem kell csinálnom. A meglevő két gépem ezt tudja egyébként. A nagyobbik még kihúzható is, úgyhogy ha valami ritka munkához mégis kellene, nem lesz hiány. És még ez a 250-es lap se lesz kihasználva. Eddig a kis 210-es metebó állta a frontharcot (jól-rosszul, de mától hál'isten, nyugdíjas őkelme). Fél év után most kellett a héten kimozdítanom a 90/90 fokos állásából, de azt sem a fajátékhoz. Azzal már a 100-as colos deszkát sem tudtam átvágni néhány mm híján. Ez a 702-es 150x40-et tud, amit már meg is mértem, hogy nem e elírás volt a honlapon.
    Abból DW a sorozatból, amit a linkben végigmustráltál, emlékezetem szerint ezt a magas precizitást a finom kezelhetőséggel ötvözve 200 ezer pénz alatt egyik sem tudja. Ez meg csak 76 volt.

    (Ó, az előző hsz-ekben mindig 150-es lapot írtam 250 helyett! Biztosan észrevetted, és korrigáltad fejben - mert azért a 150-re a 80 fog talán fel se férne :D )

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #6138 üzenetére

    Összehasonlítanád nekem, mi a tapasztalatod Pilana vs Freud? Vágás tisztasága, sebessége, ár - ez a három szempont van nekem az élbolyban. (mától birtokolom mindkét márkát, de tapasztalatom a pilanával semmi.)

    Több fa van, mint asztalos!

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #6136 üzenetére

    A nézeteltérésünkre túl sok szót már nem pazarolnék. Annak örülök, ha nem bántottalak meg túlzottan, hiszen nem az volt a célom, inkább csak jelzésnek szántam.

    Azt hiszem sok tekintetben nekem csak a megfogalmazásaiddal vannak/voltak bajaim nem a konkrétumokkal. Amíg konkrét dologról van szó addig nincs baj, az meg, hogy kicsit más vehemenciával látod és értékeled a világot azt tudomásul kell venni. Néha meg szól érte valaki, én vagy más.
    Mondok egy példát, hogy értsd: tegnap azt említetted, hogy elég fél métert vágnod a szalagfűrésszel, ahhoz, hogy megállapítsd a jóságát. oké, ez így rendben is van. Most meg fel akarsz szeletelni 50méter(!!) rudat apró karikákra, hogy megállapítsd ugyanazt. Persze ezt most csak a példa miatt említettem, egyébként meg betudom a thyeby-s túlzások egyikének, nincs nagy jelentősége, ráadásul, ha kell, még azt is meg tudnám magyarázni, hogy mi a különbség a pillanatnyi és a tartós benyomások között.

    Feider/Felder
    Azt tudjuk, hogy Felder bácsi az 50-es években kezdte az ipart, azt már nem (legalábbis én), hogy Feider "bácsi" mikor és honnan kapta a nevét. Nem kizárható, hogy koppintás van a dologban, de a franciákra ez talán kevésbé jellemző. Persze a Feider úgy francia, ahogyan én, de ha még volt is anno megtévesztési hajlam, ma már ez is nehezen vethető a szemükre, hiszen, mint jeleztem, a faipari gépeiket Feidwood néven forgalmazzák:
    http://www.feider.fr/

    Az életvitelnek komoly köze van az üzletpolitikához, szerintem jobb ha ezt belátod, és nem az én kedvemért. Az is az életviteled része, hogy miként intézed az üzletedet.
    Ahogyan az utolsó pillanatban készülsz el a megrendelt munkával, úgy az utolsó pillanatban nyírod a füvet... de nincs egyébként ebben semmi szégyellnivaló, én sem vagyok különb, most festem például az erkélykorlátot, mert nyáron nem volt rá időm. (nem volt rá időm - értsd: nem erre szakítottam időt, hanem másra...)

    Kompresszor: na. ez az amihez nem értek, nekem nincs is. Én csak arra a NASA-s gondolatmenetedre reagáltam és talán nem tévedtem, amikor azt mondtam, hogy ebből is létezik barkács meg profi kategória.

    DeWalt gérvágó: ha már azzal a géppel tényleg csak függőlegesen lehet vágni, akkor bennem ott motoszkál a kisördög, hogy a sárga műanyag betét helyére gyártanék egy tuti pontos kis alu betétet, a lehető legkisebb réssel. Nem tudom, hogy ennek van-e munkavédelmi akadálya/veszélye, de én éppen a vékony szeletelgetés miatt jártam úgy, hogy a leeső darab a nagy rés miatt megszorult, a forgó korong ezer felé szétvágta és letört egy darab a műanyag betétből plusz letört a gépről az elszívó csonk műanyag adaptere :(
    Ha vékony a rés, nincs ez a baki.

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #6142 üzenetére

    Ez így teljesen érthető, és ennyi pénzért jó vételt csináltál! Ha nem küzdenék helyhiánnyal (és pénzhiánnyal) és tényleg szükségem lenne egy ilyen gépre, még a címet is elkérném...
    Azon meg csak csodálkozom, ha a szalagfűrészük asztala vékonyka, mert a DeWalt szóról nem mindig az jut eszembe, hogy mintha egy hajszállal erősebb öntvényeket alkalmaznának, mint a konkurencia.

    A Pilana/Freud kérdésedre sajnos érdemben nem tudok válaszolni. Több okból:

    1. a Pilanát egy gérvágóban használom, a Freudot meg asztali körfűrészben, az egyikkel elsősorban keresztben vágok, a másikkal inkább hosszában.

    2. egyiket sem használtam még annyit, hogy például éleztetnem kellett volna, vagyis én "műkedvelő" vagyok.

    De szerintem Te se agyalj rajta túl sokat, vedd azt ami szemre/ízre/pénztárcára szimpatikusabb. Olyan ez mint CMT kontra Dimar. Nincs közöttük nagy különbség, lásd a fenti fotót.
    Ettől függetlenül én a Freudra szavaztam:
    1. mert olcsóbb volt
    2. mert egy leheletnyivel nagyobbak a lapkák
    3. mert zajcsillapított
    4. mert szép tükörfényes és megcsodálhattam benne magamat :))

    Egyébként tényleg olcsóbb volt a Freud, még úgy is, hogy a Pilana csak 200mm-es, míg a Freud 250mm.

    Jó éjt mindenkinek!

    Még valami: ha maximálisan ki akarod használni a lapok tulajdonságait, akkor nem is egyet kellene venned (általános célút) hanem minden anyaghoz mást-mást.

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #6144 üzenetére

    "Mondok egy példát, hogy értsd:"

    Így már pontosan értem. Köszönöm, gondolkodni fogok ezen, meg megválaszolni úgy, h érthetővé váljon ez az ellentmondás (és ne magyarázkodást jelentsen közben), de most kurvafáradt vagyok hozzá.

    A rést meg másképp értelmeztem, metr azt hittem, arra gondolsz, h a kis sárga nincs pont egy síkban az alu síkjával. Így már pontosan egyre gondolunk. Igen, ez engem is nagyon zavar. És szoktam én is annyira aprót leszelni vmiből, ami oda tud szorulni. (Kikerülhetetlen, amikor pl 90 fokra kell igazítani a 95 fokos szélt, de az anyag hossza nem engedi a bőkezű anyaglevágást.)
    És ki is kell módolnom erre vmit - még nem tudom, mit. A makita tudod, hogyan oldotta ezt meg frappánsan? Azt a rést te magad szelted oda a legelső vágáskor. (Csak az meg olyan vékonyka műanyag lap volt, h kitört, amikor egy vágás végén kifordult egy picike göcs.)
    Majd megírom, ha megoldottam.

    (Tudod, miért tartózkodok attól, h alu profilt illesszek be oda? Tartok tőle, h apró alu darabkák (igen aprók!) röpködnének egy ideig, amíg a vidia kidolgozná a neki bármikor járó rés méretét. A fiam meg ott nézi lentről, h apa mit csinál?)

    "létezik barkács meg profi kategória"

    Hidd el nekem, a barkács kategória se fog túlmelegedni. Ha mégis, akkor az gagyikategória, v inkább lenyúlás kategória. Gondold át: Mi ég meg, mi sül be? A hajtókarcsapágy? Az olajban úszik. A csapszegpersely? Az is olajban úszik. Akkor mi? Megragad a gyűrű? Az nem túlmelegedés miatt lesz, hanem rossz méretezés (általában hibás felújítás) miatt. Hamarabb elkopik? Azt attól, h nincs megfelelő légszűrés. A kompresszor mindenben egyezik a robbanómotorral, csak nem robban. Így még az a hő sincs.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Winner_hun

    félisten

    válasz thyeby #6147 üzenetére

    És az olajmentes teflonos?

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • BSzabi23

    csendes tag

    Sziasztok Asztalosok!!!Lenne egy kérdésem.Milyen programmal lehet csinálni un. robbantott rajzot egy bútorról?Köszi a segítséget!

  • thyeby

    őstag

    válasz Winner_hun #6148 üzenetére

    Szavamon fogtál.
    Azért attól amiatt tartózkodnak nem kevesen, mert gyakran kell cserélgetni a teflont. De a teflont se a hő teszi tönkre, mint inkább az elégtelenül szűrt levegő. Jómagam megesküszök az olajosra. Ha időben cseréled az olajat, a levegőszűrőt, kellő időben az olajlehúzó gyűrűt, soha nem fog olaj kerülni a rendszerbe.
    De nagyon kikérdeznék egy olyan szakit, aki épp az olajmentesre esküszik meg, hogy ő miért? Valószínűleg azért, mert ha nincs olaj, akkor be se kerülhet az olaj a rendszerbe, és ő ehhez a rendszerhez jól tudott asszimilálódni. Kitapasztalta a stabil üzem titkait és költségeit. Na, ez a tudás elférne a fejemben.

    A nagyipar pedig egy abszolút más kategória. Ott mindennek más a léptéke és a miértje. Mi attól olyan távol állunk, mint Makó Jeruzsálemtől, mert képesek vagyunk az ottani összegeket kimondani ugyan, de azt sem tudjuk, mit jelent ott egy nagy szám, mint ahogyan azt is képtelen az emberi agy érzékelni, hogy mekkora mennyiség az Atlanti óceán térfogata, hiába kiszámolja, hogy hányszor hány a hanyadikon liter.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák