Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • luciferc

    őstag

    Gyors vasalat kérdésem lenne. A Forest katalógus 4.35-4.37 oldalain vannak a következő sarokszekrény belsők (a lusták kedvéért kivágtam őket, ne kelljen keresgetni):

    Bőségesen van köztük árkülönbség, ebben a sorrendben egyre olcsóbbak, az első és az utolsó közt csaknem kétszeres diff. Minőségben mi a különbség? Melyiket érdemes választani ár érték arányban?

    Van továbbá a 4.39 oldalon két kamrapolc:

    A csillapított csukoódáson és a magasabb teherbíráson kívül indokolja valami a csaknem dupla árát az LM.CXS-nek?

    Kösz.

  • thyeby

    őstag

    Nem lehet az egész országban kapni 12,7-es holkelmarót.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Dízeles

    aktív tag

    válasz luciferc #5201 üzenetére

    Hy
    Ezek az árak abba a kategóriába esnek "ha ilyent akar fizesse meg a tisztelt kuncsaft".Ár minőség arány itt nincs.Ez az ára és kész.
    Mint a 38 mm munkalap 6-9000 huf /fm :Y .Fordító, végzáró 1500-1800 ft :F .Ha trendi kell ezek az árak.
    Ez a kamrapolc vasalat 70e körül volt.
    °

    Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

  • bbchris

    senior tag

    válasz thyeby #5202 üzenetére

    Esetleg Paliszander Kft ?! Bár ha már így írod akkor lehet hogy egyedileg kell majd csináltatnod pl BHS Kft azért írtam ki mert nem töltődik be a honlapjuk . Vagy talán nézd meg hogy cserélhető lapkásban létezik-e ilyen .

  • luciferc

    őstag

    válasz Dízeles #5203 üzenetére

    Muszáj lennie ár-érték aránynak, mert a kérdéses vasalatok ugyanazt, vagy közel ugyanazt tudják, mégis jelentős az árkülönbség. Az egyik kamrapolc vasalat 60e, a másik 100e, és a kérdés az, hogy mit ad többet a drágább. Hasonló a sarokszekrény esete, csak ott még nem is látok többletet a leírásban sem. Látszólag ugyanazt tudják, mégis jelentős árkülönbség van. Mi az oka? Az tiszta, hogy ez az ára, de az árkülönbségnek csak van valami oka.

  • thyeby

    őstag

    válasz bbchris #5204 üzenetére

    Köszi, megpróbálom.
    A CMT és a Dimar katalógusában is benne van, csak éppen nincs az országban belőle, a rendelés pedig hosszadalmas most a szabadságolások miatt. Annyira kellene pedig, hogy ha itt lenne, akkor már a jövő héten vinném újraélezni.
    Csak nyolcas patronom van, a 12-es tengely miatt nem akarnék most egy felsőmaróba beruházni.
    Szeptemberre megkapom, csak hát épp akkor van vége a szezonnak, amihez kellene.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz luciferc #5205 üzenetére

    Ár/érték aránya mindennek van, csak nem mindegy, h mennyi.

    Szerintem itt az a helyzet, mint a gyógyszerekben a generikumnak: Aki kitalálta, kifejlesztette, többet kérhet és kap is érte, mint aki lemásolja.
    Egyébként általában a teherbírás függvényében exponenciálisan nőnek a vasalatok árai.
    (Szerintem ez az ár irreálisan magas, mert új a piacon. Majd amikor a legtehetősebbeket kiszolgálták, szolidabb lesz az ára, amikor a középréteget is kimerítették, bagóért utánad dobják majd. Így volt ez valamikor a fotelgörgővel, meg a kivetőpánttal is. Én biztosan nem adnék érte száz rongyot. A valós értéke szerintem 10 ezer alatt van, tehát amit kérdeztél, az ár/érték arány sacc per kábé: 10:1)

    Több fa van, mint asztalos!

  • Crazyman33

    senior tag

    válasz thyeby #5199 üzenetére

    Leírtam, eljutottam a 6-ra és visszaestem ha nem is az egyre de a kettőre. Belefáradtam, és feladtam. privátban ha kéred részletezem, de ennyi sírás is elég, mert ez a topik nem erről szól.

    Forza Racing Hungary--- http://forzamotorsport.hu--- Köridő, és sok Online verseny Forza rajongóknak.

  • Crazyman33

    senior tag

    Azért valljuk be van különbség vasalat és vasalat között is.
    Nálam leginkább az ár/érték arány mindig a tartósságot és a szerelhetőséget jelenti.

    Amit sokszor az az ember (pl. a vevő) aki kinyit egy bútor ajtót vagy kihúz egy kamrapolcot nem lát különbséget.
    Emiatt nálam is vannak állandó márkák és típusok amivel szeretek és érdemes dolgozni. Én jól járok a szerelhetőséggel, a vevő pedig a tartóssággal.
    Ilyen példák nagyon sok téren vannak.
    Kivetőpánt:
    Tekno
    Láma
    Blum+patintható talp
    (tudom hogy vannak más márkák is, csak kiemeltem ezt a 3-at)

    A cégnél csak Tekno-t használunk, egy rakás fos, de olcsó. Szinte lehetetlen beállítani az ajtót görcsölés nélkül. Plusz kicsit meghúzod és lóg egyből.
    Láma fényévekkel jobb, de még mindig elmarad állíthatóságban a Blumtól.

    A kamra polcnál ugyanez a helyzet. Szereltem már olyat hogy ha nem mértem ki halál pontosan akkor annyi volt. Nem állt rendesen, állítási lehetőség nulla. És szereltem már olyat is amit mindenfele állíthattál, precízen be lehetett lőni. Márkát már nem tudnék mondani de nem az olcsóbb fajta volt.

    Forza Racing Hungary--- http://forzamotorsport.hu--- Köridő, és sok Online verseny Forza rajongóknak.

  • Soká

    senior tag

    Sziasztok!

    Kérdeztem, aztán eltűntem, bocsánat! Köszönöm mindenkinek a pórustömítéses válaszokat. Nem véletlenül kérdeztem félve, mert magamtól eszembe sem jutott volna, csak hát a "szakkönyv"... :)
    Szóval hagyom a csudába.

    A vizes lakkot én azért használom, mert ha a garázsban szórni akarom, akkor egy oldószerestől megfulladnék. Van egy Wagner airless ("kattogós") pisztolyom (a paletta legnagyobb darabja ez volt, amikor vettem) rendes kis ködöt csinál... De elfogadható a szórásképe.

  • Soká

    senior tag

    Más. Akarok venni egy [ilyen] marót. A képen nem látszik, de a majd 90mm-es átmérőjével ez a legnagyobb marókés, amivel én találkoztam. Éppen elférne az asztal nyílásában. Íves plattolóból van CMT-m, de az is kisebb kb. 10mm-rel. Ennek meg az ára negyede, mint a CMT vagy Freud. Ellenvélemény?
    Az unimaxos késekkel - van belőle több is - nincs rossz tapasztalatom, ennek csak a mérete az, ami elgondolkodtat, véletlenül sem szeretném túlterhelni a marógép orsóját.

  • bbchris

    senior tag

    válasz Soká #5211 üzenetére

    Ahogy látom akkor ez vidiás lapkával van forrasztva . Akkor ez már rossz nem lehet . Lehet hogy nem bír annyit de használható . Ami a fontos hogy ne MDF-et marjál vele mert lehet hogy annál pórul járhatsz mert ha túlhasználod akkor erős kopást csinál a vídia élébe .
    A Freudhoz nem hasonlítható mert az jóval keményebb mert annak más a vídiaminősége az azért is drágább bár kétlem hogy 4× annyit kibírna a freud de tény hogy a Freud sokkal jobb és finomabb a kidolgozása is .

    thyeby #5170 Dolgoztam szerszámélezésben 10 évig , innen tudom ilyen jól de bőrallergia és egyéb okból sajnos lépnem kellett innen pedig szerettem nagyon ott dolgozni .

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz bbchris #5212 üzenetére

    Az olcsó, azaz gyanús késekkel szemben két fő ellenérvet hallok én mindig: rossz geometria (vagyis üt) és kevésbé éltartó. Az elsőt használat közben úgy gondolom magam is képes vagyok érzékelni (kiváltképpen egy ekkora nagy marónál) a másodikról kevésbé tudok nyilatkozni, mert nem használom őket olyan terheléssel, hogy érzékelném a különbséget.
    Annyit tudok mondani, hogy az unimaxos maróim szépen, gondosan kivitelezett darabok, vagyis nyomát sem látom annak, ami egy átlag kínai barkácsgépről már messziről harsog. A megmunkálási technológia teljesen perfekt.

  • mdk01

    addikt

    válasz Crazyman33 #5196 üzenetére

    ...és thyeby #5198:
    Vhol érhető volt a festő kérdése, mert jelenleg nincs olyan szakma Magyarországon hogy "bútorfestő", tehát nem tanítják sehol. Nálunk a cégnél már felmerült, hogy indítunk egy OKJ-s tanfolyamot bútorfestő néven, de még egyelőre nincs idő vele foglalkozni.

    Luciferc #5201: Ezekből a vasalatokból nincs túl sok varriáció, tehát ár érték arány foresten belül szinte nincs is. Ahhoz képest hogy béna olasz/kínai x@arok sztem drágák.
    Viszont ha megnézzünk egy másik márkát és hogy megint maradjunk az egyik legnagyobbnál a BLUM-nál sztem jobb az ár/érték arány. Igaz hogy ezek 100k környékén kezdődnek, de sokkal könnyebb szerelni is, mert mint crazy is írta nagyon lehet szopni ezekkel a vackokkal. Mivel te vagy a szerelő és a végfelhasználó is duplán jól jársz a BLUM-mal.
    Működésbe is finomabbak a BLUM vasalatok és időtállóbbak is.
    Egy szó mint száz sztem a BLUM sokkal jobb mint amennyivel drágább, de az biztos hogy nem átlag pénztárcához van szabva. Nem lennék a helyedbe, hogy eldöntsem melyiket vegyem:)
    Egyedül talán a magic corner az ami elfogadható a forest-től, de kamrapolc egy annyira speciális vasalat, amit ráadásul nagyon meglehet pakolni, hogy oda egy komoly márka kell, arról nem is beszélve hogy a forest-eset, valóban szinte lehetetlen jól beállítani.

    Thyeby #5202: Az amerikai szabvány.Volt már erről szó hogy ezekre is kell figyelni felsőmaró vásárlásánál. Gondolom ezt korábban vetted vagy olcsón jutottál hozzá.
    Nem volna egyszerűbb ha esztergáltattnál egy hüvelyt 0,35mm-es falvastagsággal ami rá tudnál húzni a 12mm-es tengelyre? 0,35mm nem túl vékony egy fémesztergályosnak és csak egyszer kell legyártatni.
    Thyeby 5207:
    Nagyon sok éve piacon vannak már ezek a vasalatok és nem mozdult az ára.
    A tehetősebbek most is BLUM-ot vagy más komolyabb márkát raknak a szekrényükbe. Ez a forest a legalja a piacon és ezeknek ennyi az ára. Ez soha nem fog lejjebb menni ha csak nem találnak ki egy kicsit jobb konstrukciót amivel a régi ára 10-20-X%-kal lejjebb fog menni.
    Soká #5211:
    Ez nagyon olcsó. Én 2004 környékén 30.500,- pénzért vettem egy dimar-t ami kb. ugyan ez, és nem én csináltam rossz vételt. Vigyázz vele!

    Üdv.

  • Dízeles

    aktív tag

    válasz mdk01 #5214 üzenetére

    Szerintem is a Blumm cuccokkat a legkönnyebb szerelni.És szépen működnek.

    Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

  • luciferc

    őstag

    válasz mdk01 #5214 üzenetére

    Az a baj, hogy BLUM-ból egyelőre nem találtam olyan kamrapolcot, aminél az összes szint egyszerre kijön, ez pedig feltétel, ez a kamrapolc lényege, hogy egyben átlátja a háziasszony. Van ilyen? Vagy megoldható az, hogy fiókokat szerelek fel, amiknek egy nagy közös előlapja van? Ez terhelés, futás, stb szempontból kivitelezhető?

  • luciferc

    őstag

    válasz mdk01 #5214 üzenetére

    valamint úgy látom a BLUM-nak nincs olyan sarokszekrény megoldása sem (vagy nem találom), mint a Forestnél, amit javasol, az egy szimpla 45fokban beszerelt fiók, ami egyéb szempontok miatt nem jöhet nálam szóba.

  • Crazyman33

    senior tag

    válasz luciferc #5216 üzenetére

    A fiókos dolog megoldható. Egyszer csináltam egy olyat. Ha magad elé képzeled akkor azt mondod hogy hoppá így sokkal egyszerűbb és olcsóbban kijövök.
    Amúgy egy nagy baromság, nem tudtam lebeszélni az embert, és megcsináltam neki mert ismerős volt.
    Ő úgy gondolta hogy sima olasz görgős teleszkóppal rakjuk tele bútorlap fiókkal 2200 mm magasságig.
    Akkora szopás volt facván beállítani, hogy egy fiók se csavarja el, a homlok végig zárjon. Azt hiszem 6 fiókos volt. Az előlap felszerelése után, nagy élmény volt billenteni a fiókon. Ugye egyszerre mozdult az összes fiók, emiatt 3-an tudtuk kiemelni a fiókokat, visszarakni szintén. Ezt párszor megcsináltuk, amíg egyikünk se mondta - Bazzeg valahol sikálja a teleszkópot, hallod. ÁÁÁÁÁ
    Ja, és gondolhatod mennyire látta mi van a felső bútorlap fiókokban. Azért egy rácsos cuccból könnyebben előveszed ami kell még fentről is.

    Amúgy én nem mondtam hogy Blum a kamra polc amit néha szereltem.
    "Márkát már nem tudnék mondani de nem az olcsóbb fajta volt."
    Amúgy a képeken láthattad, egy erezett fehér zsugorfóliás mart frontú konyhában van. Lehet hogy máshol is de erre konkrétan emlékszem.

    Forza Racing Hungary--- http://forzamotorsport.hu--- Köridő, és sok Online verseny Forza rajongóknak.

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #5211 üzenetére

    Tedd csak rá az áfát, akkor mindjárt nem negyede az az ár.

    Nekem nem lenne bizodalmam benne, bár ha jó tapasztalatod van az unimaxos késekkel, hát hajrá.
    Nem tartom valószínűnek, h ezzel kicsinálnád a marógépet, ha a nagy plattolódat bírja. Bár nem ismerem a gépedet, de általában amikor 12-es befogópatronnal adnak valamit, azt a gépet felkészítik nagyobb terhelésre. Másik dolog, h akkor tudod meg, amikor rátolod az anyagot: Ha szépen fütyöl, akkor ok, ha csak berreg, akkor lassú v gyenge a gép. De végső esetben azt is megteheted, h nem egy, hanem több menetben marsz vele.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz mdk01 #5214 üzenetére

    "Az amerikai szabvány."

    Elértettél. Nem ekkora tengelyű, hanem ekkora rádiuszú kést szeretnék. (Szerettem volna.)

    "30.500,- pénzért vettem egy dimar-t "

    De te párban vetted, ez pedig csak egyoldalas. Biztos nem vagyok benne, de sejtésem szerint ez a Dimartól úgy 17 körül lehet.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • bbchris

    senior tag

    válasz Soká #5213 üzenetére

    Ebben teljesen egyetértek , élezésnél is sajnos az ilyen olcsó felsőmarókésekkel voltak bajok hogy sosem jött ki az osztás rajtuk így volt hogy rögtönözni kellett és szemre kellett csinálni hogy nagyjából egyforma legyen a késvastagság . Ez 99%-ban mindig bejött , sosem hozták vissza hogy nem jó .
    De pl a márkás maróknál ott hajszálra pontosan kijött az osztó azokkal nem volt probléma . És nem bizony nem mindegy hogy 27000 -res fordulatnál mennyire üt a mró mert könnyen csapágy szétverés a vége .

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #5219 üzenetére

    Sziasztok

    Szerintem vedd meg az 5000-es "kínai" kést ha csak 1 munkára kell és vegyél egy minőségit pl CMT ha máskor is használnád úgy olcsóbb a drágább. A keményfémek szemcseméretén és összetartó ragasztóján sok múlik mennyire jól lehet megélezni , és mennyire éltartó.Ezen is múlik a minőség, meg persze a beforrasztás minőségén ,üt-e a kés , kirepül-e törött vídiadarab az olcsó marókésből,és leesik-e a csapágy. A gépedet azzal kíméled ha leveszed a fordulatot minimumra mondjuk 9000-re ez amúgy kötelező ekkora késátmérőnél felsőmarógépeknél ami amúgy 23.000-el pörögne ,és lassan tolod az anyagot, valamint a fogatás több lépcsőben történik így a felület se lesz hullámos , nem nyomja el a kés az anyagot.

  • Soká

    senior tag

    Plattoló maró ügyében:

    köszönöm mindenkinek az észrevételeit!!
    - természetesen a legkisebb fordulatszámon forgatom ekkora maróval a gépet
    - egy Freud FT3000 felsőmaró van az asztalba fogva
    - óvatos lévén én egy ekkora marást 2-3 lépésben végzek
    - miután az unimaxos marónál egyel kisebb méretű CMT 25.000Ft körül van, a négyszeres árkülönbség megállja a helyét
    - nálam tényleg csak néhány folyóméterben számolható egy ilyen kés használata
    - korrigálnom kell magamat, annyiban, hogy 89mm átmérőjű kés létezik a CMT-nek is, vagy a botex.ro oldalon is, korábban azt hittem a 82mm a max.

    - sajnos azt is meg kellett állapítanom, hogy egyedül nekem vannak _konkrét_ tapasztalataim ezekkel az unimax "márkájú" késekkel kapcsolatban.

    bbchris, van arra módszer, hogy házilag ellenőrizzem a geometria pontosságát? (az élezés úgy történik, hogy befogják a marót egy orsóba, "érintőre veszik" a köszörűkorongot a késnél, megköszörülik, majd fordítanak 180 fokot az orsón (kétkéses maró esetén) és a másik lapkát is megköszörülik? - ha bonyolult leírni, hagyd!)

    [ Szerkesztve ]

  • mdk01

    addikt

    válasz luciferc #5216 üzenetére

    Ha nem BLUM akkor Hafele
    Nagyjából ugyanaz a minőség. Ha komolyan szeretnél beruházni ezekre a cuccokra kérdezhetek árat, de kötsd fel a gatyád.

    Thyeby:
    Csak nyolcas patronom van, a 12-es tengely miatt nem akarnék most egy felsőmaróba beruházni.
    Szeptemberre megkapom, csak hát épp akkor van vége a szezonnak, amihez kellene.

    Igen ezt én úgy értelmeztem hogy a patronod 12,7mm és nem akarsz egy 12mm-es patronnal rendelkező gépre beruházni.
    Hova szükséges neked pont ez az átmérő? A mélységgel változik a holker szélessége is.Nem lehet kapni 13-14mm széleset amit nem engedsz olyan mélyre?Esetleg a mélységnek is ilyen halál pontosnak kell lennie?

    30.500,- pénzért csak a platolót kaptam meg és mos is ennyi kb.(lásd CMT is 25k) Az átfordítható kontraprofil maró az még plusz 25.000,- pénz környéke volt.

    Üdv.

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #5223 üzenetére

    "egyedül nekem vannak _konkrét_ tapasztalataim ezekkel az unimax "márkájú" késekkel kapcsolatban."

    Ez engem igazán érdekelt is.
    De!
    Négy éve marok, és nem méterekben, hanem (túlzás nélkül!) kilométerekben lehet számolni, h mennyire nyúzatok egy kést.
    Namost.
    Amikor kezdő voltam, beszarásig nyúvasztottam az olcsó Extool-os késeket, és nem értettem, h itt a fórumon mi a fene ez a sok nyafogás kések tekintetében. Nekem már két éve vitte az olcsó kés az anyagot élezés nélkül, ezért azt gondoltam, nyafka beszéd ez a Dimar őrület.
    Mígnem:
    Madmax csendesen meggyőzött, h az jobb. Beruháztam hát, és a mai napig imába foglalom a kolléga nevét. H mi az, h éltartó, mi az, h nem üt, nem szakít, nem rázza szét az agyvelődet, mikor 10-12 órán át csak tolod a fát a késre - ekkor tapasztaltam meg.
    Azóta Freud, CMT, Dimar járja. (Legutóbbit favorizálom leginkább, de nem tudok magyarázatot rá. Talán, mert az nem olasz, hanem angol.)
    Ésmost:
    Annyi rengeteg marás után még mindig nem merem mondani magamról, h profi lettem. Észt csak óvatosan osztok, és szomjazok minden írást itt erről, bárki írta is.

    Egy szó, mint száz: Ha soksok marás után írtad volna azt, h az Unimax jó, kipróbálnám magam is. Így viszont eszem ágában sincs megtenni. Kifizetem azt a kést inkább, aminek már a neve is garancia - ellenben az unimaxos szlogennel, h garancia nélkül (Ami egyébként törvénytelen, és attól még köteles garanciát vállalni, h kiírja az ellenkezőjét.) Ha nincs neve annak a marónak, akkor meggyőződésem, h vmi kínai olcsóság. Ismétlem, évekig dolgoztam ilyenekkel úgy, h nem emeltem panaszt.

    És itt tudok válaszolni erre a kérdésedre:
    "van arra módszer, hogy házilag ellenőrizzem a geometria pontosságát? "

    Ha toltál már Dimarra fát, az első méteren észreveszed, h üt egy kés. (Nekem rossz a fülem, de már a hangján meghallom, még mielőtt ráengedném a fát.)

    S most jöjjön egy érdekesség a szakmának ezügyben:
    Mezei B&D marógépeket vettem kezdetekkor úgy 20 pénz/db áron. Azért tettem ezt, h ne kelljen állandóan a késeket csereberélni, az asztalt állítgatni. Van három nagyon gyakori maráskép, ami folyamatosan kell. Ezmiatt lemondtam a vajfinom állítási lehetőségekről, mert komolyabb gépből legfellebb egy darabra tellett volna.
    Ezek a gépek már annyi sokat kaptak, h eredetileg is úgy volt tervezve, h majd 3 év múlva kuka, újat vesz a szaki.
    Nos, kifogástalanul megy még az összes. Még csak csapágyat sem kellett cserélni egyben sem. Nem úgy a kések csapágyait. Azokat úgy kéthavonta le kell cserélnem, pedig megválogatom, milyen csapágyat teszek fel rájuk. Szóval a reméltnél sokkal jobbak ezek a kis B&D-k - bírják a böcsületes ipari használatot szépen.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz mdk01 #5224 üzenetére

    "Hova szükséges neked pont ez az átmérő?"

    Pisztolycső ráültetéséhez a tusra.
    Helyzet a következő:
    Hozzájutottam egy szekérnyi (csiszolt) seprűnyélhez bagó áron. Annak az átmérője pontosan 24,3 mm. Ha lenne ilyen marókésem, kevesebb, mint a felére csökkenthetném az alapanyag költségemet. És fogy ez a termék. Tavaszra legyártottam a tavalyi teljes éves fogyást. Hirtelen apadni kezdett a készlet. Erre megemeltem az árát, és most mégis azt kell gyártanom, mert kérik.
    És ott volt a szemem előtt ez a kés 12-es tengelyen :(

    Reggel óta azon gondolkodtam, amit tegnap írtál. Túlzás, h egyvégtében, de többször is eszembe jutott:
    Szerintem nem 3,5-ös falvastagságú perselyt kell húzni a tengelyre, mert:
    1- megforoghat
    2 - ha benne marad a patronban, amikor kioldod, hát bajolhatsz vele, míg kiszeded.
    Hanem egyszerűen csináltatni kell egy 12-es patront a 12,7 méretei alapján bronzból, és tutti a dolog.

    Több fa van, mint asztalos!

  • bbchris

    senior tag

    válasz Soká #5223 üzenetére

    Nem bonyolult leírni . AHogy írod , tehát mindkét élét élezik a felsőmarónak . Érintő ez relatív inkább fogalmazzunk úgy hogy a kopást szoktuk leélezni hogy biztosan vigyen a marókés . Házi módszer , hááát talán úgy hogy lerögzíted a felsőmarógépet és a kést kézzel megpörgeted fa mellett és nézed hogy egyformán hozzáérnek -e az élek . Amúgy mi indikátor órával szoktuk megmérni . De ha nincs 180 fokban akkor is rezonálni fog , hiába vannak egyforma magasan a fogak .

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #5225 üzenetére

    thyeby,

    a tőlem idézett mondat, remélem jól értetted, nem azt jelentette, hogy nekem bármiben is "igazam" lenne, csupán annyit, hogy _konkrét_ tapasztalatod neked sincs, legfeljebb helytálló _lehet_ az álláspontod, miszerint az olcsó marók olyanok is...
    A legjobban természetesen annak örültem volna, ha van vele személyes élménye neked vagy másnak.

    A mi szempontjaink egyébként teljességgel mások, legalábbis abban az értelemben, hogy Te km-ben mérsz, én pedig méterben, bár nyugodtan mondhattam volna decimétert is...
    (Konkrétan tudom, hogy pl. a CMT plattolót összesen háromszor használtam: 6m cseresznyét, 7m fenyőt és 2m padukot martam meg vele összesen. Joggal kérdezhetnéd, hogy akkor mi a francnak vettem meg? :)) - jobb válaszom nincs: hogy ne kelljen asztaloshoz szaladgálni, és nyilván fogom még használni a későbbiekben is, lassan csak behozza az árát...)

    12 éve vettem először Dimar marót, akkor az még nem angol cég volt, hanem izraeli. Az ő 86mm-es plattolómarójuk nettó ára 28 647 HUF most. Akkoriban maga az Anest pozicionálta úgy ezt a márkát, hogy versenytársa a CMT-nek, de olcsóbb. Azóta lehet, hogy változott a helyzet.

    Egyszóval, én senkit nem akarok rábeszélni olcsó, noname marókra, csupán megkérdeztem, hogy a linkelt darabbal van-e valakinek tapasztalata?

    A mezei B&D marógépeknek egyébként mi a pontos típusuk? (lám, azért van ami olcsósága ellenére sem hasznavehetetlen... és - ne vedd szemtelenségnek - de amit az olcsó késekről írtál ("Nekem már két éve vitte az olcsó kés az anyagot élezés nélkül") az éppenséggel dicséretnek is felfogható :))

  • Soká

    senior tag

    válasz bbchris #5227 üzenetére

    Ezt most részben nem értem, illetve nem tudom ábra nélkül pontosan megfogalmazni a kérdésemet, úgyhogy, hagyom...

  • luciferc

    őstag

    válasz mdk01 #5224 üzenetére

    Az 5216-ban lévő kamraszekrény-fiókok kérdésről mi a véleményed?

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #5228 üzenetére

    Persze, jól értettem.

    "az olcsó marók olyanok is..."

    Fogalmazok másképp:
    Az olcsó marókkal is el lehet a legtöbb esetben végezni korrektül a munkát. Hiszen épp ezt írtam - évekig a piacra dolgoztam velük. Több tapasztalatot szerezve rájöttem, h aki sokat használja, annak léptékkel megtérülőbb a drága. Aki keveset használja, ne féljen az olcsó marótól, fog tudni dolgozni vele.
    S íme egy tapasztalat, aminek lehet, épp Te veheted jó hasznát:
    Amikor újra éleztettem az olcsó marót (már nem volt szükségem pedig rá, csupán ezzel teszteltem le, h milyen munkát ad ki a keze alól az élezőműhely), sokkal jobb lett, mint újkorában. Ütni üt most is, (ez súlyprobléma lehet) viszont még a bükk bütüjét sem égeti, és soha nem szakítja a fát.
    És most az jutott eszembe, amit az imént olvastam, h egy darab fa mellett kézzel forgatva letesztelhető. Nos, ez bizonyára egyformán érintené a fadarabot, mégis üt. Amikor nincs szinkronban a két kés, akkor:
    1 - gyorsan tolva láthatóan hullámos a maráskép
    2 - gyakran előfordul, h kitép az anyagból
    3 - rázi a kiskezedet (Ám ez a rázás mástól is lehet.)

    "az éppenséggel dicséretnek is felfogható"

    Félig annak is írtam, nem értetted félre. Félig pedig az a jelentése, h kellő tapasztalat híján így gondolkodtam: Nem kell a jó, mert drága. Az olcsóval is elvégezhető a munka. (Azt nem akartam elhinni, h egy nap folyamatos marás után - ma épp ilyen napom volt pl - ne pengjen az ember ujja, miután kikapcsolta a gépet, bármilyen drága kés is. Hát ebben nagyot tévedtem.)

    S mégvalamit:
    Ha ennyire keveset marsz, nem kell féltened az orsódat. Sok évvel ezelőtt egy occó partikeres xar marógéppel a sokszorosát martam annak, amit Te plattoltál, és nem ment szét a gép. Magyarul még a legszarabb gép is elég sokat bír.
    Másik dolog pedig, h nem kell annyira félteni azokat a csapágyakat, nem egy eget rengető összeg újra csapágyazni a tengelyt. Ha magadnak meg tudod csinálni, 2000 HUF-ból még visszakapsz.

    "6m cseresznyét, 7m fenyőt és 2m padukot "

    A két szélső fafajról beszámolhatnál kicsit bővebben. Még egyikkel sem dolgoztam, de mindkettő felcsigáz.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #5232 üzenetére

    Az olcsó marókkal is el lehet a legtöbb esetben végezni korrektül a munkát.

    Nekem is ez a tapasztalatom. Illetve annyival egészíteném ki, hogy talán érdemes különbséget tenni olcsó és olcsó maró között. Én úgy gondolom, hogy aki 12-es szárral gyárt jókora méretű marókat, az már nem ugyanaz a kategória, mint a 6mm-es hobbikategória. És az olcsóság sem feltétlenül a silányság szinonimája, talán nem kell sokat bizonygatnom, hogy az árfekvés jelentős részben egy marketingtevékenység eredménye. Valamit noname módon beszerezni közvetlenül a kínai gyártótól más árat eredményez, mint ugyanazt legyártatni Kínában, "brandesíteni", fényezni a márkát, stb.
    Ha valaki utánajár, könnyen tapasztalhatja, hogy a hamis írható lemezek tulajdonképpen minőségében semmivel sem rosszabbak, mint a márkásak, akár ugyanazon a gyártósoron készülhetnek, csak az egyik keresztül fut a multin, kifizetik a jogdíjakat, a másiknál meg nem.
    De mondok idevágó példát: lásd a CMT legújabb [reklámját] Beharangoztak tavaly egy combos felsőmarót, de ha a honlapjukon akarod megtalálni, kevés sikerrel jársz. Aki meg kicsit is jártas a témában, rögtön ráismerhet, hogy ez egy (ausztrál) [Triton maró], ami főleg az USÁban az egyik legkedveltebb felsőmaró. Csakhogy az ausztrál cég a tönk szélére került és a tajwani gyártósorukról most különféle nevek alatt futnak a licenszelt (?) darabok.
    Például az [unimax] árulja B268 néven. Na, most bruttó kevesebb mint 50.000-ért ez olcsónak számít, hiszen minden profi nagyméretű felsőmaró 100.000 felett van jóval, de ha olcsó, akkor vacak is??

    Sok évvel ezelőtt egy occó partikeres xar marógéppel a sokszorosát martam annak, amit Te plattoltál, és nem ment szét a gép.

    De nem mindegy, hogy mekkora marókat használtál!!! Ha már "praktikeres xar", ott vettem én is egyszer kísérletképpen egy olyan nagy teljesítményű Kinzo marót, amelynek a patronja fogad 12mm-es marószárat is. Alig használtam, mert végül jobb gépet építettem asztalba, de az hamar kiderült, hogy a leghosszabb marómat befogva (kb. 60-70mm hosszú másolómaró) és szabadon megpörgetve, bizony van egy kis ütése (én inkább úgy mondanám, hogy nem elég merev az orsó, vagy nem elég passzentos a csapágyazás, lényeg, hogy nagyobb méretű marónál jól látszik az excentricitása).

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #5232 üzenetére

    A két szélső fafajról beszámolhatnál kicsit bővebben.

    Akkor valószínűleg gyümölcsfával nem nagyon szoktál dolgozni, mert a cseresznye talán a legelterjedtebbnek számít. kicsit olcsóbb, mint a dió, és azt hiszem kishazánkban elsősorban import cseresznyefákat lehet kapni. Nekem abban az értelemben kicsit csalódás volt, hogy puhább, mint reméltem és fakóbb színe van, mint vártam. Ez utóbbi valószínűleg annak a következménye, hogy a cherry szín alatt egy viszonylag mélyebb, enyhén pirosas színt értenek, de én olyat csak pácolással tudtam elérni. Nyilván idővel érik a színe, mélyül, de eredetileg egyáltalán nem az. Szerintem, ami a kereskedelemben kapható cseresznyefa bútor, azt mind pácolják.
    Igen szép erezetű, jól megmunkálható faanyag, de messze nem olyan kemény, mint pl. a bükk. Puhább, mint a dió vagy a körte.

    A padouk viszont a legpirosabb fafaj, amit ismerek. Nagyon szép anyag. mókás, amikor mindent beterít a pirosas forgács. Azt hiszem festőfának is használják.És persze jó drága, többe kerül, mint általában a mahagónik. De olcsóbb, mint a wenge vagy paliszander. Elég kemény, alaktartó, nyílt pórusú és kicsit hajlamos a kiszakadásra, szóval éles szerszám kell hozzá.

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #5233 üzenetére

    Jól ott van a szemed ezeken a gépeken - én nem vettem volna ezt magamtól észre.
    Kétségtelen, h komoly igazságtartalma van annak, amit a márka "fényezéséről" írtál.
    Van azonban egy dolog, amit amatőr szemmel nem vesz észre az ember, éspedig az, h ha termelni akarsz, akkor nagyon fontos alappillér a biztonságos üzemelés. Az Unimax üzletet pl élből kerülöm, bármilyen olcsó is, éspedig azmiatt, h egy kivétel nélkül minden termékére kiírja, h garancia nélkül. Igaz, beleszaladtam a metebóba a 3 év garanciája miatt, de ha velük pórul jártam, hát mi lett volna, ha az unimaxból állítom össze a gépparkot.
    Aki komolyan akar termelni, és növekedni is szeretne, az elég feszes éves ütemtervet készít, amit ha tud tartani, megvan a növekedés. Ez nem működne úgy, h az ember bepróbálkozik jónak igérkező gépekkel, ami ha megy, akkor duplán jó, ha nem megy, akkor szimpla sincs. Az inkább orosz rulett, mint üzembiztosság. Ezért is van az, hogy inkább kifizetem a drágább gépet, szerszámélet gondolkodás nélkül - s amit nem tudtam az eszközvásárlással szépíteni, azt megtehetem pl az alapanyagbeszerzéssel, v akár a technológia finomításával. Tudniillik ez kisebb kockázattal nagyobb pénzt rejt magában. Persze lehetne itt is, ott is brillírozni, és akkor még jobban menne, de egyszerűen az agyam ebben is kimerüll annyira, h néha már azt sem tudom, hétfő van-e, vagy péntek.
    Ha veszek egy rossz gépet, megáll az élet, amikor kiderül, h rossz a gép. (ezért is van, h a gyalugépen kívül mindenből kettő van - s talán hamarosan gyaluból is lesz kettő) Ha rossz anyagot sikerál beszerezni, valamit azért mindig lehet kezdeni vele. Egy működőképtelen géppel két dolgot tehetek: Megjavíttatom, v kidobom, és veszek másikat. Mindkét verzió jelentősen ront a mérlegen - ha pedig a termelés megáll, fel is tud borulni a mérleg.
    Nálad azért más a leányzó fekvése, mert a munka szépsége hajt, és van időd mazsolázni a katalógusokban.
    A fűnyíróm egy bevált, igénytelen Baumaxos xar. Még olajat sem ellenőriztem benne, csak ütöm, vágom nyolcadik éve. Ezt bekockáztathattam, és nyertem. Ám ha valami park karbantartó vállalkozásban kellene a fűnyíró segedelmével fizetnem a gyerek tandíját, hát szikra gondolkodás nélkül vettem volna tízszer ennyiért egy Hondát - mégcsak nem is Honda motorosat, hanem olyat, ami kívül, belül, ától cettig Honda. Vágyok én így is olyanra, de nem annyira, h ki is fizessem az extrákért az extra felárat.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #5234 üzenetére

    Tavaly rámkínáltak 3-4 m3 cseresznyét 60 pénz/m3-ért. Tudom, h ez nagyon jó ár lett volna. (Meg is néztem: Szépen tárolt, száraz anyag volt.) Elsősorban azért nem vettem meg, mert nem ismertem pontosan a fajt, nem tudtam, mi hozható ki belőle. Másodsorban azért, mert maszek kitermelés volt, nem tudott számlát adni, se igazolást, h vegyszermentes a fa.
    Nem utolsó sorban ezért is kérdeztelek felőle. Tőled tudom, h jól megmunkálható. Tudni kellene még, h milyen a törése, repedezik-e? Hogy bírja az időjárás viszontagságait? Jól ragasztható-e?
    Magyarul: Mit készíthetek belőle? Puskatust, kardot, v kisautót? Azt tudom, h valamit biztosan, de hát nem tartok még ott, h negyedmisit beletegyek anélkül, h pontosan tudjam, mi fog kijönni belőle?

    Az egzótákat hol szerzed be? Mennyi a padouk ára?

    Több fa van, mint asztalos!

  • Vikusz77

    tag

    válasz thyeby #5235 üzenetére

    "Az Unimax üzletet pl élből kerülöm, bármilyen olcsó is, éspedig azmiatt, h egy kivétel nélkül minden termékére kiírja, h garancia nélkül."

    Már múltkor tamáskodtam amikor ezt írtad, gondoltam most már megnézem...

    A garancia alapesetben szerintem a "szokásos" 12 hónap (bár van egy rész ahol erről írnak ott 24 és 36 hónap van említve), viszont a "következő szállítmány" időpontja mellett minden terméknél ott szerepel a "garancia nélkül ".
    Szerintem ezt félrenézted. A szállítmány érkezésének időpontját nem garantálják ahogy látom.

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #5235 üzenetére

    Szia,
    nem szeretném a szóban forgó céget sem védelmembe venni, sem reklámozni, mert sajnos egy fillért sem fizetnek nekem ezért :) de a félreértéseket azért tisztázzuk. Nem tudom, hogy ezt a garancia-nélküliséget pontosan honnan is veszed, mert a honi törvények szerint bizonyos értékhatár fölött nem is lehet garancia nélkül forgalomba hozni dolgokat. Ez még az olyan külföldi székhelyű cégekre is vonatkozik, mint az u...
    [Itt a részletekről] is olvashatsz.
    Ezzel együtt értem én az óvatosságodat, ami nem teljesen alaptalan, egy ilyen "megfoghatatlan" céggel az ember végeláthatatlan levelezésbe és szélmalom harcba kerülhet rossz esetben.
    A számlához mellékelt garanciális feltételeket meg csak győzd végigolvasni, elég alaposan bebástyázzák magukat, ami egyfelől jó, mert tudod, mire számíthatsz, másfelől rossz, mert különféle kibúvókra adhat alkalmat. Mondok egyet: részletesen taglalja, hogy a meghibásodást azonnal kell jelezni, mert késlekedés esetén a garancia érvényét veszti. Ez magyarul olyasmit is jelenthet (egyébként nem hülyeség), hogy például ha szorul valami a gépben, akkor ne várd meg, amíg végleg elakad és mondjuk leég a motor, hanem időben jelezd, mert így olcsóbban javítható. Aztán hosszasan taglalják, hogy ki fizeti a szállítás költségét, ami akár meghiúsíthatja egy olcsóbb gép reális javíttatását, stb.
    Ezzel együtt nem gondolom azt, hogy teljességgel egy kalóz cég lenne, tőlünk nyugatabbra is megtalálható: [Vásárolhatsz Angliában is.
    Ami a gépeik üzembiztonságát illeti: nem érdemes általánosítani. Ők kereskedők, gyakorlatilag minden Ázsiából származik, árulnak barkács holmikat és árulnak ipari gépeket is, persze áruknak megfelelően elvárható minőségűeket. Valószínűleg van, amit érdemes megvenni, és van, amit nem. Én 40-50ezer forintnál drágább holmit nem vettem tőlük, ennyit még merek kockáztatni. Másfél milkás szabászgépet nyilván nem vennék szemrevételezés nélkül. (meg szabászgépet egyébként sem vennék :-)
    Amit árulnak, azt ha más színben vagy más néven is, de be lehet szerezni, vagy meg lehet tekinteni másutt. Érdemes körültekintőnek lenni, ennyi.
    Vettem tőlük egyszer egy homlokcsiszolót (ugyanolyat másutt kétszer annyiért árultak), és ért némi meglepetés, mert határozottan más volt, mint a fotón, de szemügyre véve azt kellett megállapítanom, hogy talán még jobb is, mint ami a fotón szerepelt.

    Más.
    Cseresznyéből elsősorban bútorokat készítenek, mondom én, aki nem vagyok asztalos :)
    Meg faragni is szokták. Kis méretű tárgyakhoz talán nem való, mert az erezete csak nagyobb méretben érvényesül. Szerintem a dióhoz hasonlítható, csak más a színvilága és a dió minden bizonnyal drágább is kicsit.
    A paduk (vagy padouk) minimum két különböző fajt takar, sajnos a kereskedők általában azt sem tudják, hogy afrikai vagy andamán, amit árulnak... Egyébként afrikai, szerintem.

    Ezt csak a színe miatt :) Tömbben persze nem ennyire piros, meg menet közben érik, sötétedik is.
    Egzótát leginkább a Zatik, a DLH Hungary, Erdért árul. De én például ezt a padukot a Bakosnál vettem. Egzóta parketta forgalmazóknál is érdemes érdeklődni.

  • Soká

    senior tag

    válasz Vikusz77 #5237 üzenetére

    Látom Vikusz is hasonlókat írt, amíg én jöttem-mentem, írogattam :)

  • Dízeles

    aktív tag

    Helytakarékos ágy tippek .Hétvégi formatervütség ;)

    Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

  • thyeby

    őstag

    válasz Vikusz77 #5237 üzenetére

    "Szerintem ezt félrenézted."

    Ja! Hát ezt én évek óta sorozatosan benéztem.

    Hálásan köszönöm az észrevételt, és bocs mindenkinek az okafogyott okoskodásomért.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Dízeles #5240 üzenetére

    Kamaszkoromban ötleteltem ilyesmin.
    Tetszeni tetszik ma is, ám van egy dolog, ami elrettent:
    Akármilyen hótziherre is van kialakítva, ott van a pakliban, hogy ha ez egyszer levágódik, agyonüti a gyereket.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #5238 üzenetére

    Vikusz rávilágított, h elnéztem a garancia dolgot.

    Nagyon mókás látvány ez a piros forgács. Jó lenne egyszer ki is próbálni.
    Vonzanak az újabb és újabb fafajták. Mind más illattal és élettel tölti be a műhelyt. A hársnak van talán legkevésbé csiklandozó illata, de én azt is szeretem. A bükk illata finom, de amikor fülledt fa kerül közé, hát az olyan pont, mint ha tehénszar lenne. Minden fa tapintása más, és mindben lehet találni valami olyan szépséget, ami másban nincs, v ritka a hasonló. Az orosz fenyőnek pl olyan selymes fénye van, mint ha már lakkozva lenne (még a bütünél is), a borovi zsíros - olyan, mint ha viaszt taperolnál, a kőris erezete mindig odavonzza a szemem. (Van Szentendrén egy pizzériában egy fafaragótól egy női aktszobor kőrisből. A faszi az erezetben látta meg, mi lesz kifaragva belőle. Megcsinálta, és én nem tudtam levenni a szemem róla, míg tele nem faltam magam pizzával.)
    A dió az egy külön világ. Vele ott vagyok bajban, h amikor megérik bennem a gondolat, h mi is készüljön belőle, mindig elvetem azzal a felkiáltással, h még ennél is többre érdemes ez a fa. (A végén abból lesz a koporsóm? :( )

    Több fa van, mint asztalos!

  • kalman7

    csendes tag

    válasz thyeby #5243 üzenetére

    Hasonlóan vagyok én is. Tavasszal megdőlt egy vadgesztenye fa az utcánkban és favágók kivágták, de nem vitték el napokig. Gondoltam egy nagyot és egy rönköt felkaptam, elvittem a gatteroshoz. Most várom hogy kiszáradjon. Se a geszt, se az évgyűrűk nem látszanak, hófehér az egész és elég puha, szóval nem egy főnyeremény, de majd csinálok belőle valamit és akkor majd elmondhatom, hogy ez olyan fából van, ami itt és itt állt. Pár hete ugyanígy felkaptam egy másik rönköt is, az egy dísz "olajfa". Mi ezt mondtuk rá, mert olyan a termése mint az oliva bogyó, csak egész kicsi. A levele egyik oldala ezüstös és hamvas. A kérgéből meg mintha kötelet lehetne fonni. A neten azt írják az olajfáról, hogy kőkemény, hát ez nem lesz az, mert olyan könnyű, mint a száraz luc. Ez még nincs felfűrészelve, várom az asztalos barátom mikor ér rá. Asszem évente 1-1 rönkkel el fogok majd szórakozni. Egy jó narancssárga nyárfára lennék még kíváncsi.

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #5242 üzenetére

    Bár sosem láttam élőben ilyen ágyat, de elképzelni sem tudom másként, mint olyan rugós vasalattal, ami magától nem billenhet le, kimondottan erővel kell "leszkanderozni" a földre és úgy van kitalálva, hogy onnan már éppen ne tudjon visszarúgni. Vígjátékokban és rajzfilmeken persze ez utóbbi rendre megtörténik :)

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Dízeles #5240 üzenetére

    Én kanapéágyat vettem mert a lehajtható ágy elé semmit sem tehetsz mert el kellene mindig tenned a lehajtása előtt =holt , kihasználhatatlan tér pl. olyan mint egy közlekedő folyosó a szobán át..A kanapé meg nappal az ülőgarnitúra megbecsült tagja éjjel lehajtom , és ágy ágyneműtartós rugós fekvőfelület, kényelmes szép, (lengyel).A lakásból 25 négyzetméter hálószoba leválasztása helyett egy nagy 2 funkciós szobám van.Ugyanígy kétfunkciós az ebédlő-amerikai konyha kombi is.Ezzel is nyertem 15 négyzetmétert (nincs konyha leválasztva) , igaz főzéskor szellőztetni kell, ha füstöl az oil.
    (A képen épp egy tömör gőzölt bükk polc amit nem tudtam a műhelyben összepróbálni mert a polc túl nagy a műhelyem meg helytakarékos.)

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Soká #5245 üzenetére

    A CMT nem túl előnyös kinézetű gyanúsan olcsó marójára pedig az a véleményem hogy ők marókésben profik csizmát nem vennék tőlük én sem pedig lehet hogy sokmindent gyártanak még (a marókon túl amik jók, egy körfűrészlapot azért bekockáztattam tőlük,próbának, összehasonlítadó Pilanáék termékével) .
    Ipari gépben bátran merem ajánlani a Makitát (japán)és jól használható, vérprofi , a többihez képest Dewalt, Bosch még olcsóbb is .Metabo meg csinált olyan marót hogy folyton leestek a különféle állító és mélységrögzítő alkatrészei munka közben (tapasztalat), elrontott munkadarab bánta (meg én).Meg az MDF portól eltömődött a kapcsoló és nem indult utána el.
    De én sem minden gépem egy cégtől vettem hanem összeválogattam amelyiknek jobbat sikerült gyártani, abból a gépből ami éppen kellett,illetve ha nem volt különbség Bosch-kontra Makita amelyiket akcióba adták akár gyárilag (ez Makitáékra jellemző félévente akciózás,érdemes figyelni) Van minden cégtől valami: Hilti, Bosch , Dewalt , Makita,gépeim meg egy Metabo gyalu ez utóbbi már 6 éve javítás nélkül húzza igaz kissé csikorg néha leálláskor.Meg egy 15 éves blekideki fúrógép, még tán jóerőben , de már kímélem. A Festool cég az kimaradt, kissé aranyárban mérik a gépeiket.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #5243 üzenetére

    Itt egy korrekt 290 oldalas CMT katalógus csak marószerszám az egész. Angol nyelvű, de csak 3 szó angoltudás kell a marószerszám méret táblázatok megfejtéséhez.Ha nem találsz neked való rádiuszt akkor csináltathatsz szerszámkészítő céggel marószerszámot, vagy átesztergálhatod a seprűnyeleket néhány tized mm-el kisebbre
    A katalógust mostantól számítva 3 napig tölthetitek le told a cuccot-éknál (össz 10x engedia letöltést)Kattints az alábbi linkre a letöltésekhez, vagy másold a böngésződbe :

    http://s1.toldacuccot.hu/letoltes?sid=fd9dad7aedd068b8e8b9ebc97b2dcc6b&file=143_13_english_catalogue_2009.rar

    :D

    [ Szerkesztve ]

  • Dízeles

    aktív tag

    válasz Márton111 #5246 üzenetére

    Hy
    Ötletes szerkezet.
    Látom a képen nem csak én használok gurtnit szereléshez,ragasztáshoz. :C

    Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

  • Soká

    senior tag

    válasz Márton111 #5248 üzenetére

    Nem erre a katalógusra gondolsz, mert ez "kéznél van" a cég honlapján is:
    http://www.cmtutensili.com/media/Files/143_13_english_catalogue_2009.pdf

Új hozzászólás Aktív témák