Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz aurartus #22490 üzenetére

    No, abból, hogy speciális keret alapú doboz, nem tudtam meg semmit.

    Milyen fafaj, milyen széles, milyen magas anyagot vágnál vele? Az, hogy mennyit, már sejtődik.

    A barkács gérvágók valóban nem a precizitásukról, de még csak nem is a tartósságukról híresek. De nagyon jók arra, ha valaki kerítést, tyúkólat, kutyaházat akar vele építeni, vagy akár lambériázni szeretne. Ház körüli munkákhoz felesleges is komoly ipari gépet vásárolni.

    Jól látod, az ipari gépek használtpiaci árai nem a földön járnak. Többnyire kacatok, lomis gépek irreálisan drágán próbálnak új gazdit találni. Ki lehet azonban fogni jó gépet is használtan - jómagam elég sok ilyen szerencsés vásárt ütöttem nyélbe. De ahhoz nagy türelem, meg egy kis hozzáértés is kell.

    A Makita egy Einhell mellett olyan, mint egy bicikli mellett egy rakéta. Ám amit kinéztél, az éppen a jelenleg kapható legolcsóbb Makita. Most úgy 70 ezer körül hozzá lehet jutni az MLS 100-hoz. Jómagam ilyennel kezdtem, de nem voltam vele teljesen elégedett. Lecseréltem egy matabóra - hát az volt életem legnagyobb melléfogása. Jelenleg egy DeWalt 702-est használok, ami nem dönthető, nem kihúzható - és meg fogsz lepődni: Nem cserélném el egy fullos, legdrágább dönthető, kihúzható Dewalt-ra. Mert ez haláli pontos, és tartósan pontos.
    A kihúzható gépek közel sem olyan pontosak, mint a fix gérvágók, de hát most ez a trend. 300-400 ezer forintért is bemozdulnak a legjobbak is. Amikor gépvásárlás mellett döntesz, jó, ha ezt figyelembe veszed. Mert ha csak nagyon ritkán húznád ki/ döntenéd meg (amit szerintem egy átlagos főállású asztalos is ritkán tesz), akkor kár a felár, és az engedmény a pontosságból.

    A nútkészítés miatt nem biztos, hogy jobban jársz a sínessel. Nútot inkább egy felsőmaróval szoktunk készíteni, vagy a körfűrésszel. A sínesek úgy általában 30-35 centiig tudnak vágni. Ha ez a tartomány Neked elég is, akkor érdemes a kihúzhatósban gondolkodnod. (Amelyik ennél hosszabban vág, az igen drága.)

    Lehet, hogy számodra mégis az MLS-100 lenne a jó választás. Az egy belépő szintű kisgép, kifizethető, és elég jól használható. Még akkor is kiszolgál, ha több száz dobozt kell készítened vele. Ha meg több ezerre nőne a tét egy napon, na, akkor már lesz miből venned egy igazán profi gérvágót.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák