Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Sanyabá #22099 üzenetére

    Hmm.
    Nem szólok a nagyok dolgába, de ha én csinálnám, akkor pontosan olyan fészket marnék, amilyen az idom.
    Figyelemmel kísértem a javaslatokat - vártam, hogy nálam hozzáértőbb rávágja esetleg a szerszámot, ami pont ide való, mert már megoldotta, vagy csinált ilyet. Elképzeléseket olvastam, amik közül jómagam leginkább a szögletes fészket vetettem el.

    Te térjünk a tárgyra.
    Abból indultam ki, hogy leghamarabb is tudni kellene, hogy mekkora koronggal lehet épp ilyen fészket marni.
    Ehhez az alábbi rajzon látható kérdőjelet kellene kiszámolni:

    Mivel bizonytalan voltál a pontos méretekben, ezért nem hasaltam neki számítani pontosan, hanem csak megsaccoltam, hogy úgy 85mm átmérőjű marótárcsa kellene ide. De ha kiméred pontosan, és nem boldogulsz a számítással, segítek végigvergődni a megoldásig.
    Ha megvan a jó átmérő, akkor szerintem egyszerűbb egy akkora tárcsát mondjuk három db 8mm-es vidiával készíttetni joccoékkal, ami 12-es száron van. Akkor már csak egy akkora csapágy kell a végére, ami nem engedi túlmarni. (Mifelénk ezt - hasraütéssel mondom - úgy nettó 15-25 körül oldanák meg, szintén 1-2 hét átfutással, mint Boronkay.) Ennyit szerintem megér egy ilyen volumenű munkánál.

    Nekem ez a szögletes megoldás több aspektusból sem tetszik. Értem az elgondolásodat, hogy feszesre terveznéd. De tudom, hogy az ilyen tervezések a gyakorlatban sokszor nem állják meg a helyüket. Idővel vagy kotyogni, vagy repedni fog, azt majd a páratartalom dönti el, hogy éppen mit.
    Nem számoltál pl azzal sem, hogy épp a páratartalom ingadozása, és a hőmérséklet ingadozása óhatatlanul szül ehhez hasonló megoldásoknál olyan esetet/időszakot, amikor a kilincs feszesen jár. Ott a szeg megintcsak egy gyenge láncszem lehet, ha valaki erősebbnek gondoli magát, mint egy sz@ros ablakkilincs. Tehát igénybevételnek lesz kitéve - olykor akár extrémnek is. Tehát szeg helyett mindenképp csavaroznám. S ha szeg, ha csavar az a szögletes fészekben csak gányolás szerintem.
    Ilyen léptékű munkáknál illik garanciát adni. Gondoltál rá, hogy majd épp neked kell esetleg a bevert szeget kihúzni, zárat javítani/cserélni, szeget visszakalapálni? Fog az még akkor tartani?
    Munkád nagyságrendjébe bele kell férnie egy idevaló - akár barkácsolt - célszerszám elkészítésének. Jómagam legalábbis úgy adnék árajánlatot, hogy az ennek a költségét is tartalmazza. (Egyébként gyanítom, hogy ezt az Elzett egy létező, gyakrabban használatos asztali marótárcsához tervezte, rendes alsómarógéphez. Akinek van ilyen gépje, az a gép munkadíját fogja az árajánlatban szerepeltetni, akinek nincs, az pedig a célszerszám költségeit.) A megrendelő sincs könnyű helyzetben, mert meg kell találnia azt a szakembert, aki korrekt minden tekintetben. (Jómagam látom, hogy itt a fórumon elég sok asztalos közül senki nem tudja, hogy pontosan mit is kellene tenni. Akkor honnan kellene tudnia szerencsétlen megrendelőnek?)
    Szóval bízom benne, hogy átgondolod, és úgy csinálod meg, ahogy való - vagy inkább tovább passzolod a munkát.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák