Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bjasq99

    kezdő

    válasz b. #60088 üzenetére

    Megpróbálnék én is bekapcsolódni ebbe kartell témakörbe és kifejteném gondolataim, hogy milyen magyarázatok lehetnek amelyek nem feltételezik a kartellt a két cég között, de mégis magyarázná részben az előállt furcsa helyzetet.
    1.Kérdés: Ha a hardverek tudják amit tudnak akkor a jelenleginél az Amd miért nem áraz le jobban?
    1. Válasz:
    1. tényező: ha az Amd lejjebb ad minimálisan az árakból akkor nem változik jelentősen semmi, szerintem az Nvidia vásárlók nagy része el van köteleződve cégük mellett, (részben featurok, marketing stb) számukra nem jelentene semmit ha a konkurencia minimálisan még jobban alávágna az áraknak.(És ne írjátok, hogy nektek fontosabb lenne a price/performance mert akkor nem tartoztok ebbe az elkötelezett vevőtáborba) Lássuk be most is ez a helyzet, hogy Amd -nek jobb a price/performance (Raytrcinget leszámítva) de a vásárlók elkötelezettek Nv mellett a jól ismert dolgok miatt.
    Igazából úgy modellezhető talán a piac, hogy mindkét gyártónak megvan a saját fanatikusan elkötelezettei akik bármi áron kitartanak a cégük mellett, semmi esetben sem vennének a másik márkától. Ebbe a rétegbe szerintem kevesebben tartoznak, de az Nv nél jóval többen mint Amd -nél. A második rétegbe azon elkötelezettek tartoznak akik nem szimpla hívők, nekik kell valami kézzel fogható ami visszaigazolást ad döntésük helyességéről. Melyik ember miben találja meg az igét azon múlik, hogy ki hova tartozik. Aki a price/performance -ban találta meg az élet értelmét az Amd -re szavaz, aki pedig a feautorok, megbízhatóság, konzisztencia, kényelem valamelyikében azoknak az Nvidia felé húz a szíve. Itt szerintem hatalmas a különbség, és ide tartozik a legtöbb vásárló.
    A harmadik csoport a résen lévők akik az általuk legjobbnak megítélt kártyát veszik, cégtől függetlenül. Szerintem belőlük kevesebb van, (Magyarországon több), de itt is Nv vezet (szerintem).
    2. tényező: Nézzük meg 7900 xtx és rtx 4080 kb egy ár gyártani kb egy teljesítmény Msrp 1000 vs 1200 Usd az 20 % +. Tehát ha Amd brutális leárazásba kezdene és 0 bevétellel adná Gpuit akkor is követhetné őket Nv úgy hogy van még 20% nyereségük, de inkább több mert az 1. tényező miatt sokan maradnának Nv nél mert csak azon emberek pártolnának át akik nem elkötelezettek.
    Az Amd -nek elég a mostani ár is, hogy megadja vásárlói számára a lelki nyugalmat a price/performance körében.
    A 2. kérdést majd később vetem fel így is túl hosszú lett.
    Állitásaim nem puszta tényként vagy szigorúan vett mérési eredményként kell kezelni, csupán meglátásaim amelyekre szívesen várok megjegyzéseket.

Új hozzászólás Aktív témák