-
PROHARDVER!
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tyrel
őstag
válasz Shkiz0 #44150 üzenetére
Szerintem nem, de engem is nagyon érdekelne...
AMD hozza a formáját, bankot robbanthatnának a a karácsonyi szezonban egy 5800-al, tehát természetesen nem adják ki. Majd figyeld amikor már messze túl késő lesz és senkinek se kell, akkor majd nagy mellénnyel kiadják azt' csodálkoznak hogy nem fogy, a 'la VII.Turenkarn
-
imi123
őstag
Sajnos el kell fogadni hogy most AMD-nél a Ryzenek élvezik a prioritást.
Lassan bejönnek majd képbe a nextgen konzolok is amik tovább ronthatják a VGA helyzetet. Még több kapacitást vonnak el.
De legalább nyereséges a cég.Lisa nagyon pozitív csalódás eddig.Tévedni emberi dolog, de állati kellemetlen.
-
.Ishi.
aktív tag
Szerintem is valami gebasz lehetett a háttérben.
Én is azt hittem, hogy az Nvidia Super sorozata a pirosak megoldásaira ad választ. Az 5500 bejelentése megtörtént, kiüti a 1650-et, amire a válasz a 1650 Super. Szerintem tervben volt az 5600-as vagy 5500XT kiadása, ami kiütötte volna a 1660-ast, és még a 1660 Super megjelenése előtt kellett volna kijönnie. Az Nvidiánál meg már volt infó, így hát telítették a piacot a 1660 Superekkel, amikor csak alkalmuk volt rá.
[ Szerkesztve ]
-
JordyG
tag
válasz Shkiz0 #44155 üzenetére
Szerintem nem tudnak elég GPU-t gyártatni, mert a CPU-k nagyon mennek, így inkább arra megy a fókusz. De azt se lehet kizárni, hogy várhatóan az 5500-ból nem lesz referencia modell, így halmoznak, hogy legyen készlet és az ünnepi szezon előtt November vége December legelején debütál, hogy ne 1 nap alatt fogyjon el, csak ugye közben az 5700-t is gyártani kell.
CPU-ból nem tudnak annyit gyártatni ami ne fogyna el, így a GPU chipek csak tartalék lánggal csordogálnak. Talán a hónap végére többet tudunk. De az ünnepi szezon végére, jóformán már mindegy lesz mikor jön, mert akinek kell zöld oldalon megtalálja ami kell neki, csak hát olyan ez mint az ötöslottó, kitölti a nyerő számokat de elfelejti feladni a szelvényt. -
.Ishi.
aktív tag
A Gigabyte is regisztrált már egy rakat 5500XT modellt az EEC-nél. [link]
Illetve a Navi 14-ból 5 variásra találtak bejegyzést valamilyen kódban. [link] Tehát 5500-ból lenne egy 5500, 5500M, 5500XT, 5500XTM, és valamiféle 5500XT Anniversary Edition.
Értelmét látom annak, hogy nem lesz 5600, csak 5500 és 5500XT. Így pariban lennének a Ryzenekkel, lásd R9-R7-R5-R3 majd RX59-RX57-RX55 és RX53.
-
Petykemano
veterán
Dual Navi 10?
(Elnézést, ez most forrásellenőrzés nélküli, mindenki saját felelősségére higgye el!)Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Petykemano
veterán
5500 variánsok és frekvenciák
5500XL: 1448
5500XT: 1670
5500XTX: 1717
5500XLM: 1181
5500XTM: 1448Lesz anniversary edition. Ez azt jelenti, hogy még idén megjelentetik, hehe, különben vicces lenne.
Elég nagy a difi az XLM és XTM között. Az XLM-nek nem szabadna többet ennie, mint 45W.
Az 1448MHz-esnek meg 75WEzektől frekvenciáktól nem vagyok elájulva.
Kevesebb frekimvencia, mint a navi10, és a WGP szám is közel fele a navi10-nek. Az XT-nek nem szabadna többet ennie, 100W-nál.
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Petykemano
veterán
válasz Petykemano #44159 üzenetére
Itt még az is lehetőség, hogy nem két ugyanolyan chip, hanem egy navi10 + arcturus co(mpute)processor.
Ezt a lehetőséget persze abu mindig tagadja.
-
Petykemano
veterán
Navi 21, 22, 23 confirmed by Linux driver
A táblázatot érdemes átnézni.
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz Petykemano #44159 üzenetére
Annak csak akkor lenne értelme, ha meg tudnák oldani, hogy a két GPU ne valami turbózott CrossFire módban fusson, hanem ténylegesen egy GPU-ként kezelje a rendszer/működjenek.
[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
Petykemano
veterán
-
Cathulhu
addikt
válasz TESCO-Zsömle #44163 üzenetére
Szerintem ezen a teman par eve kemenyen dolgoznak, evekkel ezelott is (Raja tavozasa korul) is mar chiplet designt emlegettek, es az uj vezer Wang gyorsan igyekezett is lehuteni a kedelyeket, hogy nem eszik olyan forron a kasat. De ketlem, hogy dobtak volna a dolgot, csak lassabban halad mint gondoltak, de biztosra veszem, hogy abba az iranyba haladnak most is, csak csendben.
Ashy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz Cathulhu #44165 üzenetére
Na jó, csak az én olvasatomban a chiplet nem két GPU egy nyákon, mint régen, hanem mint mondjuk a mai Zen prociknál, ülnek egy interposer-en vagy valami hasonlón. Az említett cikk nem ezt sugallja, nyilván nem akar konkrétumokat írni, de ha "úgy" vesszük, akkor ez -látszólag- nem egy nagy "wasistdas", hisz prociknál már évek óta megy az Infinity Fabroc-os történet.
[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
Petykemano
veterán
NAVI 12 : "7360:40".
NAVI 12 : "7360:41".
[link]Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Tyrel
őstag
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz Petykemano #44161 üzenetére
Persze mert hülyeség. Az Arcturus fogyasztása eleve 400 watt, a teljesítménye pedig 25 TFLOPS FP32-vel. Ide hova raksz még egy chipet?
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Petykemano
veterán
RX 5500M gameplay video
Ha jól látom, BF1 1080p Ultra: 70-80 fps
eközben 1600Mhz-en teker.
Ez valószínűleg inkább a "5500XTM: 1448" lesz
(Az ebben a táblázatban megadott frekvencia a game clock érték, a boost clock érték annál még valamivel magasabb lehet )A táblázat szerint a nagyobbik asztali verzió mintegy 15%-kal ér el magasabb frekvenciát, de legyen mondjuk max 20%.
Az AT teszje szerint az RX 580 90fps-t, az RX 590 ugyanitt 100fps-t hoz, az 1660Ti pedig 116-ot.
A nagyobbik asztali navi 14 ez alapján valahol az RX 580 táján fog landulni, bizonyos esetekben elérheti az RX 590-et is.
Ha ezt hozza mondjuk 120W-ból, az szuper, ha 150W-ból még az se rossz, de remélem, hogy így lesz:
5500XL: 1448 @ 75W
5500XT: 1670 @ 110W
5500XTX: 1717 @ 120W
5500XLM: 1181 @ 50W
5500XTM: 1448 @ 75W[ Szerkesztve ]
-
Z10N
veterán
válasz Petykemano #44172 üzenetére
Ennyiert 150W mar nagyon rossz es a 120W se jo, 7nm-n meg kimondottan ego. Ezeket 100-75W-bol kene hozni magas orajelen, ha egy E9560 (Rx480) 14nm @ 130W es E9390 (Rx470D) 14nm @ 75W-bol meg van, amik 3+ evesek lapkak.
[ Szerkesztve ]
# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"
-
Pécsi gyerek
addikt
válasz Petykemano #44172 üzenetére
120 watt a gtx 1660/1660 ti/1660 super.Mért lenne jó egy 7 nm-es kártya,150 wattal kevesebb erővel?Ha csak nem jóval olcsóbban akarják adni...
Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo
-
Petykemano
veterán
válasz Pécsi gyerek #44174 üzenetére
Hát nem jó, csak elmegy.
Sztem nagyjából a arra lehet számítani, hogy a polaris teljesítményét hozza fele fogyasztásból.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Yutani
nagyúr
válasz Petykemano #44175 üzenetére
Az 5500XT-nek legalább az 1660S sebességét kellene hozni legfeljebb 120W fogyasztásból, hogy ne csináljanak magukból bohócot.
#tarcsad
-
Pécsi gyerek
addikt
válasz Petykemano #44175 üzenetére
150 watt az hol a fele😀?Ha csak mondjuk 200 wattra mondom az rx 580-at,akkor 100 wattnak kellene lennie.De csak maga az hogy kevesebbet fogyaszt lópikulát sem ér.
Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo
-
Z10N
veterán
válasz Petykemano #44178 üzenetére
Sebaj, az NV majd megcsinalja helyettuk. Meg a penzt is beszedi helyettuk.
Ahogy Yutani kollega mondta a lecke fel van adva a 1650S/1660S szemelyeben.
Az utobbi mar kijott es kaphato, az elobbi meg a honap vegen lesz kaphato.
Es mi meg mindig errol a nyamvadt 5500/XT-rol talalgatunk es az 5600/XT meg a fasorban sincs...Ui: Uj negativ csucs az AMD reszerol, az evek soran mar ez a sokadik es kozben verik a melluket a 7nm-re. Csak mire?
[ Szerkesztve ]
# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"
-
Tyrel
őstag
Az hogy az 5500/XT késik istenigazából nem baj, mert S-Budget kategóriában a Polaris még mindig jó. Esélyes hogy nem is lesz érdemes váltani róla a kis Navi-ra. Nem is csodálom hogy desktopon nem nyomják nagyon, ennek a kis Navi-nak csak laptopokban lesz értelme, ahol már számít ha mondjuk 20W-al lejjebb hozza ugyan azt a sebességet mint a Polaris. Desktopon ez senkit se érdekel.
Az hogy az 5600/XT "fasorban sincs" igazán nem is tudom miért felvetés, egyáltalán mondta valaki hogy lesz? Azt a teljesítmény/ár kategóriát amit egy olyan széria célozna emlékeim szerint utoljára a Tonga-val próbálták lefedni, nem kimagasló sikerrel. Ja meg persze ott volt az RX 590-es próbálkozás, hogy a Polarist felrántsák ebbe a kategóriába, de az is bukott. Nem nagyon játszották meg a múltban ezt a lépcsőfokot, szerintem most sem fogják, nincs is mire alapozni. Navi 10 az 5700, Navi 14 az 5500, Navi 12 meg az 5800. Miből kéne az 5600-ast építeniük, nincs is több RDNA1-es GPU bejelentve, szerintem ilyen széria nem is lesz.
Az igazi probléma szerintem még mindig az, hogy a 'Big Navi' nincs sehol. Ebben a kategóriában nincs saját alternatívájuk, nincs ott a régi Polaris ami helyt állna, nincs ott a Vega sem mert túl gyenge, nincs abszolút semmijük sem. A Navi 12-t ill. az 5800-as szériát (amit mindenki így emleget, nem értem miért, szerintem 5900-nak fogják hívni) kellene nagyon nyomni.
A hanyatló nyugaton nem szórakoznak már 1080p kijelzőkkel, van pénz lóvéra, 1440p és 4K van az emberek előtt, sokszor 60" körüli TV méretben. Nem véletlen tolja az nVidia is ezerrel a BFGD-t, az LG is a HDMI VRR-t, nem véletlen az sem hogy a mostanában bejelentett monitorok jelentős része már nagy felbontású. Szebb a képe, megengedhetik maguknak, tehát ezt veszik. És ezek alá a kijelzők alá az AMD-nek nincs videokártyája. Az 5700 széria már 1440p-vel is küzd ill. kompromisszumokra kényszerít, ez felett pedig nincs semmijük sem. (a VII-t hagyjuk, halva született...)Na ez az ami nagyon égő, pláne így az ünnepi szezon derekán.
[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
félisten
Az hogy az 5500/XT késik istenigazából nem baj, mert S-Budget kategóriában a Polaris még mindig jó.
Tehát szerinted nem baj, hogy még mindig egy 3+ éves GCN platformot tud nyújtani csak az AMD? Ugyebár pár éve azt kommunikálták, hogy ez a legfontosabb piaci szegmens, mert itt fogy a legtöbb kártya. Így hozták ki a Polarist.Ezek szerint mégse fontos.
Az hogy az 5600/XT "fasorban sincs" igazán nem is tudom miért felvetés, egyáltalán mondta valaki hogy lesz?
Pedig nagyon kellett volna, ahogy az 5500 is....
Lett volna egy lehetőségük, de nem sikerült normális rajtot venni. Elég szomorú...A hanyatló nyugaton nem szórakoznak már 1080p kijelzőkkel, van pénz lóvéra, 1440p és 4K van az emberek előtt, sokszor 60" körüli TV méretben.
A TV-k azért rossz példák, mert egyszerűen kifuttatták az FHD felbontást ott. Annyira olcsón dobják a 4K-s kijelzőket, hogy érthető az elterjedésük.Ellenben ha a best selling listákat nézem a különféle amerikai webshopokban, akkor azért nem az RTX 2080 Ti meg az RTX Titan vezeti, hanem a 150-250$ körüli kártyák (Polaris és a GTX 1060(Ti) és a 16x0 széria), ahova néha beszuszakolódik pár 400-500$ körüli alternatíva (RX 5700(XT) és 2060 Super, 2070 Super).
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
Petykemano
veterán
válasz Pécsi gyerek #44177 üzenetére
A "fele fogyasztás" valójában már egy igencsak optimista elképzelés
A TPU adatai szerint a Navi 10 (RX 5700/XT) kb kétharmad annyi CU-ból és azonos sávszélességből 60%-ot hozott perf/W terén. (15-20%-kal magasabb perf és 25%-kal alacsonyabb fogyasztás)
Úgy tűnik, hogy a Navi14 frekvenciái valamivel alacsonyabbak lesznek
És a Vega 10-ről is tudjuk, hogy sok esetben a 56 (48?) szám feletti CU-k csak üresen pörögtek, nem hasznosultak, tehát ott volt tere a teljesítmény növekedésnek.A Navi14 kb kétharmad annyi CU-val rendelkezik és kb azonos sávszéllel, mint a polaris.
Ha magasabb teljesítményt nem fog tudni elérni, akkor kb a 60%-os perf/W javulás a reális várakozás.
RX 590 (230W) esetén ez 230/1.6 = 143 ~ 150
RX 580 (190W) esetén ez 190/1.6 =~ 120Amiket táblázatosan összefoglaltam, már ez optimistább várakozás ennél. (Persze én is szeretnék pozitívan csalódni, mind a fogyasztás, mind az árazás tekintetében.)
[ Szerkesztve ]
-
Tyrel
őstag
Tehát szerinted nem baj, hogy még mindig egy 3+ éves GCN platformot tud nyújtani csak az AMD? Ugyebár pár éve azt kommunikálták, hogy ez a legfontosabb piaci szegmens, mert itt fogy a legtöbb kártya. Így hozták ki a Polarist.
Amikor a Polaris megjelent még az a szint (és 1080p) volt a mainstream amit képviselt is, csak azóta eltelt pár év. Az hogy a Polaris/GCN hány éves az pedig irreleváns, ha az 5500/XT nem tud sem olcsóbb sem gyorsabb lenni nála. API támogatottságuk ugyan az, gyakorlatilag user-experience-t tekintve minden ugyan az lenne, kivéve hogy a Polaris drivere nem bugos. A Navi 14 egyedül az alacsonyabb fogyasztásában hozhatna előrelépést, ezért említettem a Notebook vonalat.
Persze ha lesz neki olyan variánsa ami harcba tud szállni a 1660 Super/Ti szériákkal, annak már lehet létjogosultsága, csak valószínűtlennek tűnik hogy idáig fel fog érni, ezért hiányolják mások is a nem létező 5600 szériát.
Pedig nagyon kellett volna, ahogy az 5500 is....
Nem mondom hogy az 5600 nem kéne, csak azt hogy szerintem nem lesz. Nincs miből megépíteni. A Navi 14 nem ér fel idáig, a Navi 10-nek meg túl jó a yield-je és egyébként is jobban megéri eladni egy lényegesen drágább kategóriában.
Ellenben ha a best selling listákat nézem a különféle amerikai webshopokban, akkor azért nem az RTX 2080 Ti meg az RTX Titan vezeti, hanem a 150-250$ körüli kártyák (Polaris és a GTX 1060(Ti) és a 16x0 széria), ahova néha beszuszakolódik pár 400-500$ körüli alternatíva (RX 5700(XT) és 2060 Super, 2070 Super).
Darabszámra nyilván nem a felső kategória vezeti a listákat, de egy eladott 2080 Ti-n nem is annyi haszon van csak, mint egy 1650-en. Persze jóval kevesebb megy el, egyrészt nem osztogatják ingyen, másrészt az eladott hardverek jelentős része OEM ill. boltilag összeállított gépekben végzi, azok meg szeretik ilyen módon kiszórni raktárról a régi cumókat. Pl. 1060-nak már semmi létjogosultsága nem lenne, ha tájékozottabbak lennének a vásárlók.
Az sem utolsó szempont, hogy sok embernek (beleértve a fiatalabb generációt is) a gaming jelenleg megáll a League of Legends szintjén, oda meg nem kell atomerőmű.
Ezeket az embereket viszont a Polaris még mindig tökéletesen kiszolgálja, pont ezt is mondtam: miért vezessenek be egy 5500-as szériát, ha az egyetlen érdemi előrelépést csak fogyasztásban tudja nyújtani? Pláne hogy ebben a kategóriában nem is számít, mert egy 150W-os GPU-nak nincs hangja és gigawattos platinum tápot sem kér.
Ráadásul Polaris-ból még mindig vannak készleteik, sőt ha gyártják még (?) azt is olcsóbban tudják mint a Navi 14-et, hiszen nem az amúgy is nagyon szűkös 7nm gyártókapacitásukra kell bezsúfolni.Hol van az előrelépés Navi 14 vs Polaris fronton? Miért kell jönnie, mivel fogja megváltani a világot? Az AMD-nek többe kerül, a fogyasztónak meg érdemben nem lesz jobb vele semmi, sőt jelenlegi driverekkel inkább rosszabb.
Ezzel szemben a Navi 12 még mindig egy óriási piaci űrbe érkezne, ha jönne. Az ő kategóriája az, ahol semmijük sincs, az eladások 100%-át bukják itt jelenleg.
[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
félisten
Az hogy a Polaris/GCN hány éves az pedig irreleváns, ha az 5500/XT nem tud sem olcsóbb sem gyorsabb lenni nála.
És majd 2-3 év múlva is ez lesz?
Mert itt most két nézet ütközik. Ha az RDNA nem éri meg a GCN-hez képest, akkor ma eladni egy olyan arch.-ot, ami hamarosan elavulttá válik, finoman szólva se szép dolog.
Ha viszont a GCN és az RDNA sebessége tényleg azonos, akkor viszont semmi értelme az RDNA arch. bevezetésének...Ráadásul Polaris-ból még mindig vannak készleteik, sőt ha gyártják még (?) azt is olcsóbban tudják mint a Navi 14-et, hiszen nem az amúgy is nagyon szűkös 7nm gyártókapacitásukra kell bezsúfolni.
Ez már egy másik kérdést vet fel: nem lett volna jobb a Polarist továbbfejleszteni, és egy olcsó, de a Polarisnál fejlettebb 12-14nm-es GPU-val kijönni? Persze feltehetően igen, csak éppen nem volt pénze erre az AMD-nek.Ezzel szemben a Navi 12 még mindig egy óriási piaci űrbe érkezne, ha jönne. Az ő kategóriája az, ahol semmijük sincs, az eladások 100%-át bukják itt jelenleg.
Csak ahhoz egy kiforrott arch. lenne a megfelelő, mert ha féllábú óriás lesz, mint a Radeon VII, akkor kevesen fognak kapkodni utána...Szvsz az RX 5700 család is korán jött ki, mostanra kezd szoftveresen is talpra állni, és ha decemberben tényleg végre megadják neki a kellő szoftveres hátteret, még a végén jó is lehet.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az RDNA előnye az egy lane-re levetített teljesítmény. Abban meg az RDNA-nak minimum kétszeres előnye van minden más dizájnhoz képest, vagyis ha azt elkezdik kihasználni, akkor mindent cserélni kell az RDNA-kon kívül.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
félisten
Tudom, írtad korábban. Ezért írtam Tyrel-nek azt, hogy ma GCN-es videókártyát eladni (és venni) ciki. Sajnos viszont ebben az árrégióban egyszerűen nincs választás. Nyilván ez kényszerpálya az AMD részéről...
Az AMD szempontjából viszont az lenne a jó, ha mihamarabb elterjedne az RDNA, vagyis legyen egy kritikus tömegű felhasználó bázis, amellyel érdemes számolni. Ezt nem az RX 5700 (XT) fogja adni...
-
Abu85
HÁZIGAZDA
-
Petykemano
veterán
"Ha az RDNA-nak ez a képessége szempont"
Ez csak akkor történne meg, ha az AMD tényező lenne a PC GPU piacon.
Sokáig abban reménykedtünk - többek között te is ezt tolmácsoltad -, hogy a teljes GPU piacon(ideértve a konzolokat) valójában az AMD a tényező és ennek lesz jótékony hatása a PC GPU piacra is - bármilyen törpe minoritás is az.
De végülis ez nem történt meg, vagy legalábbis nem hozott sorsfordító előnyökat az AMD-nek. Tehát az, hogy mit tud az RDNA az új konzolok jövőre történő megjelenésével sem lesz hatással arra, hogy hogy alakul a PC GPU piac.Tehát sem a PC piacon megjelenő RDNA, sem a konzolok nem fogják elöregíteni a GCN-t és a Turingot. Előbbi azért nem, mert nem tud tényezővé válni, utóbbi azért, nem, mert eddig se volt sorsfordító hatása.
Amíg ez a
sorspiaci részesedés fordítás nem történik meg, addig - legalábbis PC-n - az RDNA képességei is akkor lesznek kihasználva, ha az nvidia megjelentet egy olyan architektúrát, ami ebben az RDNA-hoz hasonlatos.
Ez nem jelenti azt, hogy ne jelenhetne meg olyan játék, ami az RDNA ebbéli képességeit kihasználja és tényleg lényegesen jobb teljesítményt ér el, mint a GCN, vagy a Turing, de ha az nvidia nem hoz ilyen képességet/jelleget, akkor ez az átmenet hosszú évekre elnyúló lesz.Sorsot nem fordít majd, tehát nem valószínű, hogy egy ma vásárolt Polaris és egy ma vásárolt Navi14 közül utóbbi 1 éven belül lényegesen lehagyja az előbbit, de az lehetséges, hogy 2-3 év múlva már igen.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz Petykemano #44188 üzenetére
Nem én hoztam fel, hogy az RDNA lényeges, hanem a többiek. Én csak elmondtam, hogy ha az RDNA képességeit valóban kihasználják, akkor oda sem a GCN, sem a Turing nem lesz jó.
-
Tyrel
őstag
De jó, még egy feature amivel az egekbe lehet magasztalni őket, de gyakorlati haszna sosem lesz... Mikor fogja ezt a képességét kihasználni bármi is?
A világon semmit nem érnek a fejlesztéseik ha csak bedobják őket "na ilyen is van!" alapon, de nincsenek alkalmazva. Korábban is mindig ez volt, bármi API-t kiadtak, vagy bármi architekturális előrelépést csináltak (pl. Vega compute ereje) az sosem volt kamatoztatva. (max. 1 játékban demó jelleggel)
nVidia+Microsoft 1. generációs DXR implementációja (tehát az RTX-ek) egy vacak, túl korán jött, túl buta az API, túl kötött és gyenge a hardver alá, szimplán kevés. Mégis használva van, termékeket ad el, van piaci értéke, vannak elégedett felhasználók. Mindez a jó marketing miatt. Ezt így kell csinálni.
AMD mikor fog itt tartani?
[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Automatikusan működik. Állandóan. Csak ahhoz, hogy előnyt is adjon divergens kódok kellenek, mert itt számít az egy lane-re levetített teljesítmény. Ez gyakorlatilag az egy szálú kódfuttatás a GPU-n. Viszont ma még kerülik a fejlesztők a divergens kódokat, mert borzalmasan lassúak velük a GPU-k. Az RDNA az első dizájn, amit arra gyúrtak ki, hogy ezekkel a kódokkal is gyors legyen.
Az AMD-t nem érdekli a 0. generációs DXR. A jövő évi váltás érdekli őket, amikor jön az inline raytracing. Ahhoz tervezik a hardvert is.
[ Szerkesztve ]
-
apatyas
Korrektor
válasz Petykemano #44193 üzenetére
+1
És, javát mikor fog futtatni?[ Szerkesztve ]
pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz Petykemano #44193 üzenetére
Semennyivel. Itt az a lényeg, hogy milyen kódot írsz. A GPU-k nem igazán jók a divergens kódokban, mert a hardver felépítése tipikusan nem alkalmas arra, hogy egy lane-re levetítve magas legyen az IPC. Emiatt a fejlesztők eleve olyan kódokat írtak, amelyek kikerülték azokat a szituációkat, amik nem kedveztek a hardvernek. Ez persze bizonyos áldozatokkal járt, de alapvetően él a piac. Csak vannak olyan problémák, ahol például if-then-else rohadtul nem kerülhető ki, és akkor ez már para, mert a wave-ben a lane-ek egy része más elágazásra ugrik. A feltételtől függően pár lane a then, míg a többi az else részt futtatja a kódból. Na most ezt API-ból nem igazán tudod megoldani. Lefuttatja a kódot, de lassú lesz. Ellenben ha a hardvernek nagy az egy lane-re levetített IPC-je, akkor az ilyen jellegű kódok jelentősen gyorsulnak. Ehhez nem kell külön API, vagy bármi. Ha ilyen kódot kap az RDNA, akkor abban kvázi jól érzi magát. A probléma, hogy a többi hardver nem szereti. És ez mondjuk elég nagy gond. Berakhatsz ilyen kódokat pár shaderre, ha nagyon nem kerülhető el, de nem szabad túlzásba vinni, mert az elérhető termékek jó része nem jól kezeli őket. A konzolok sem, ami eléggé fontos tényező.
(#44194) apatyas: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Yutani
nagyúr
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz Petykemano #44196 üzenetére
A grafikában is. Oda is lehet írni ilyet. Viszont a mai hardverek és konzolok nem alkalmasak erre, így a fejlesztők kerülik.
-
félisten
Az AMD-t nem érdekli a 0. generációs DXR. A jövő évi váltás érdekli őket, amikor jön az inline raytracing. Ahhoz tervezik a hardvert is.
Nem jött át, miről írt Tyrel.
Az nVidia a 0. generációs DXR-t el tudja adni, van a markában egy plusz marketing tényező, amire az AMD-nek nincs válasza. Ráadásul jó pár játékot szépen megtámogattak vele, így lehet jönni az összehasonlításokkal. Az nVidia szépen kihasználta a helyzetet, és besöpörte a piacot.
Ebben a szituban rossz válasz, hogy "nem érdekli". Biztos érdekelte volna őket, ha több pénzük van.
Tyrel arra mutatott rá, hogy mindig is az ilyen összehasonlítások adták a hardware piac trendjeit. Hiába volt nyeregben a 3Dfx, jött az nVidia, és 16 vs. 32 bites színmélységről szólt a marketing. Az nVidia nyeregben volt, majd jött az ATi a PS1.4 támogatással (meg a Smartshader marketing hadjárattal), miközben az nVidia az 1.1, 1.2 ill. 1.3 szintjén "vergődött" a Gf3-akkal. Aztán ez folytatódott ugye a PS2.0 vs. PS1.3/1.4 szintjén. És így tovább.
Szerintem Tyrel is pontosan érti, hogy a wave vs. line miről szól, a probléma az, hogy amíg az RDNA nem tud valós előnyt felmutatni, addig csak bokszzsák lehet, mert ha melléjük rakjuk az RTX kártyákat, akkor eléggé egyértelmű, melyik teljesít jobban a játékokban, melyik a vonzóbb vétel...
Ez nem a CPU piac, itt a konkurencia nagyon is versenyképes, és az AMD kezében nincs semmi, amivel meggyőzhetné a vásárlókat, hogy tessék, emiatt vegyétek az én GPU-immal szerelt videokártyákat....
Tyrel ezt kérte számon...
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az NV aktuális problémája pont az, hogy nem tudják eladni. Messze nem hozta az elvárt szintet az RT-zés. Az utóbbi időben vissza is szorították, és inkább a nagy fps-re mentek rá.
Idézem mit írtál fentebb:
"És majd 2-3 év múlva is ez lesz?
Mert itt most két nézet ütközik. Ha az RDNA nem éri meg a GCN-hez képest, akkor ma eladni egy olyan arch.-ot, ami hamarosan elavulttá válik, finoman szólva se szép dolog.
Ha viszont a GCN és az RDNA sebessége tényleg azonos, akkor viszont semmi értelme az RDNA arch. bevezetésének... "Erre írtam, hogy ha az RDNA-nak a képességeit kihasználják, akkor mindennek baja lesz, ami nem RDNA. Még a Turingnak is.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- OLED TV topic
- Autós topik
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen autót vegyek?
- Hívószám-hamisítás
- Építő/felújító topik
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- GIGABYTE RTX 2060 OC 6GB (GV-N2060WF2OC-6GD rev. 2.0)
- Asus Rogstrix RX570 8Gb BESZÁMÍTÁSSAL!
- NVIDIA RTX 3060 Ti Founders Edition 8GB használt videókártya eladó garanciával!
- ASUS ROG STRIX RTX 3070 GAMING fehér 8GB használt videokártya garanciával!
- Gainward RTX 4080 16GB GDDR6X Phoenix - Új, 2 év garancia - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest