- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
envagyok
veterán
válasz Pikari #97888 üzenetére
"Például egy voodoo1nél is van gyorsabb videókártya, mégis drágább a voodoo1 mint pl egy mx200"
Egy voodoo1 árából jelenleg simán lehet venni nvidia gtx1050ti 4GB-os videókártyát, talán még jobbat is
De komplett gép is kijön i5-ös ssd-vel 2GB gtx660, stb videókártyával[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz envagyok #97902 üzenetére
Elég meredek áron mennek, szerencsére hozzám időnként termelődik magától is. Viszont azokat mostmár én sem adom el.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
envagyok
veterán
válasz Pikari #97903 üzenetére
Én azt vezettem be, mert nincs pofám piaci áron eladni ilyen cuccokat, és ha olcsóbban adnám, akkor meg magammal tolnék ki, hogy inkább csereberélek.
De hányszor megbántam már, hogy párezer forintokért eladtam eztazt, most meg kellene, de nincs eladó, vagy ha van, akkor meg csilliókért. Ennek köszönhetően most nem nagyon adok el semmit, és van is mindenből.
2 gépemben is van v1-es, és ha valamelyik beszarik, nincs semmi izgalom, belenyúlok a dobozba, és előhúzok egy másikat. Ugyanez voodoo2 sli párokkal, 1 gépben, 2 tartalékba, cserére. Pl. szép egyforma voodoo2 sli párt nem is tudom mikor hirdettek utoljára, az árát meg hagyjuk is inkább -
Fücsök007
őstag
válasz envagyok #97904 üzenetére
Igazából olcsón 130/90nm-en minden régi GPU-ból lehetne újat gyártani, amennyiben lenne rá szándék és mérnök a nagyobb gyártók részéről. Az ő szemszögükből fél-1 milla dollár költség nem nagy valami, és lenne rajta haszon ha mondjuk eladnak 50-100K darabot.
7600GS 3dmark2003 alatt összerakva.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz envagyok #97904 üzenetére
Én a voodoo1/2/3/5 kártyákat eladtam mind, amikor először kicsit feljebb ment az értékük, én kiretróztam magam már velük, gondoltam, sose fog kelleni.
Aztán hirtelen mégis kellett volna egy, egy teszthez, és bajban voltam. De szerencsére kaptam egyet ajándékba. Később meg találtam egyet pluszba (kidobta valaki, 5 perc alatt javítható hibája volt). Ezek viszont épp olyan modellek, amiket eléggé szeretek, tehát biztosan nem fogom őket eladni.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
nagyúr
válasz Pikari #97896 üzenetére
Anno kényszerlépés volt, konfig csere miatt. Ez volt az első meg egyben az utolsó amit bármiért is eladtam.
#97897Fücsök007: MSI-ből van ilyen félmegoldásos AGP-s lapom, s754-es K8N NEO 3.
#97899zotyesz66: Pontosan.
Annyi megkötés volt, hogy ha W7 OS-t raktál fel, akkor csak AGPS-s nVidia VGA-k-t tudtál feldriverezni, ATI Radeon-t nem, az csak XP alatt volt támogatott teljeskörűen.
Azóta lehet ezt megoldották, igazából csak annyi volt a bibi, hogy a maga idejében nem készült olyan nVidia GART driver W7 alá ami a Radeonokat támogatta volna.
Az AGP és az x16-os slotokat lehetett egyszerre is használni, nem ütötték egymást.
Ezt anno XP alatt teszteltem, Sapphire X1950GT AGP és Sapphire X1600 pci-e karikkal, amelyikre dugtam a monitort az aktiválódott. Sajna anno nem volt módom 2 monitorral kipróbálni.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Fücsök007
őstag
válasz zotyesz66 #97905 üzenetére
Korai Matrox vagy Kyro I/II kártyák sem mennek AGP3.0-s lapokban amúgy (már ami AGP-s, PCi-os változatok igen), azokat olcsón lehet még ma is megvenni, csak a képminőség elmarad a voodoo 2/3-tól! Kyro II elég jó lenne, csak éppen a 64MB ram miatt 2 év alatt elavult lett a széria!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz jokeph #97909 üzenetére
Ami kimaradt: a pci-e VGA-kat nem érintette korlátozás ATI-nál sem.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Pikari
addikt
válasz Fücsök007 #97910 üzenetére
Matrox g450el játszadoztál? Nekem az régebbi gépeken 20-30%-al gyengébb teljesítményt nyújtott, mint a g200, gondolom a nagyobb driver overhead miatt.
-
arn
félisten
válasz envagyok #97886 üzenetére
Egy kicsit szkeptikus vagyok, hogy minden korszaknak meglesz ez a rajongotabora. Nyilvan a kora miatt egy ido mulva minden tobbet er (szinte barmi, csak az ido a kerdese), de a 80as evek mikroszamitogep, vagy a 90es evek pc boomjat nem lehet ebben a formaban megismetelni - az ujabb generacioknak mast jelent a szamitogep.
Pl az is latszik, hogy a dos aranykorat jelento 486 nepszerubb retro, mint a regebbi 386, vagy az ujabb pentium, de a 3d hoskora megint nagyobb nyomott hagyott az emberekben.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Fücsök007
őstag
Nem lesz mindennek rajongótábora, pl. nincs a régi megbízhatatlan IGP-s belépő alaplapoknak, vagy a megbukott videókártya szériáknak. Általában az marad népszerű, ami egy adott korszakban a legtöbb mindennel kompatibilis és van elég nyers ereje mindenhez a korszakból. Pentium II-vel kiváltható a Pentium I, mivel szükség esetén lejjebb lehet venni a frekit 200MHz környékére, akkor már a késői DOS programok sem csinálnak hibát.
-
arn
félisten
válasz Fücsök007 #97914 üzenetére
Ott a k6, egy bukott szeria volt az ultrabugos chipsetekkel, aztan most megis mekkora rajongotabora van. Vagy a maga koraban lowend 5x86, stb A retro hwezes nem a kivaltasrol szol, lehet ezerfele keppen futtatni a regi programokat.
Pentium2on altalaban rendesen futnak a kesoi programok, a korabbiakkal is inkabb a super pipeline felepites a gond, nem (csak) a sebesseg. A pentium talan a legkevesbe ritka/keresett a 90es evekbol, meg most is olcson lehet venni szinte akarmit.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Pikari
addikt
Két hajtóereje van ennek. Az egyik a régebbi szoftverek, játékok, hardverek megfelelő üzemeltetésének lehetősége. Ez a pragmatikus indok.
A másik pedig pszichológiai. Amik nagy hatással voltak valakire, vagy az iparágot befolyásoló hatásuk volt, azokat az emberek igyekeznek megvenni, és rekreálni, hogy újra átélhessék az emlékeiket, vagy megértsék, hogy a maguk idejében mit jelentettek ezek.
Még akkor is, ha technológilag ezek esetleg már a saját korszakukon belül is elavultak (pl voodoo1/2), és a valóságban egy filléres savage4 is jobb választás... Mondjuk ez rossz példa, mert ma már egy egyedibb Savage4 is majdnem egy tizesbe fáj.
-
nagyúr
válasz Pikari #97918 üzenetére
Egyetértek.
Mert a régi VGA-kat igazából vidáman übereli pl. egy ATI HD3200-as vagy R7-es IGP-s cucc, XP-vel.
#97920Fücsök007: kiragadott példák volt, kivétel mindig van.
Most, hogy nemrég vallattam az AGP-s gyűjteményemet, számottevő képminőség difit is észleltem, de csak az nVidia VGA-knál, Riva TNT2, GF2 MX 400 és GF 4 MX 440- nél is, volt amelyik látványosan rosszabb minőségű képet adott 2D-ben.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Fücsök007
őstag
válasz jokeph #97919 üzenetére
Nem feltétlenül, mivel a nyers GFLOPS adatok mellett ott vannak a szoftveres finomhangolások és a renderelési mód is. Matrox parhilia és PowerVR Kyro kártyák sokszor szebb képet adnak mint a tőlük jóval erősebb IGP-k, amit másra optimalizáltak, ettől függetlenül 3770K procik is mennek XP alatt IGP-vel.
-
Pikari
addikt
válasz Fücsök007 #97920 üzenetére
Mivel ahogy nézem, nagy Matrox fan vagy. Figyelmedbe ajánlom a Matrox M9120 nevű directx 9/opengl 2.0-ás videókártyát, amely PCI-E, van rá driver XP, 2003, Vista, 7, 8, 10 rendszerekre (64 bitre is). És 4-5 ezerért el lehet csípni.
-
Fücsök007
őstag
válasz Pikari #97921 üzenetére
Nem véletlenül érnek csak ennyit, játékra túl gyengék, 2-3 monitorhoz már 5-6 éve elég az IGP is. Egyedül a Parhilia 128MB AGP-s kártya értékes, mivel win98SE alatt jól megy, és ahol nincs glide, ott 2 monitoron szebb képet ad mint a voodoo 4/5 egyetlen monitoron. FPS-ben a geforce 4 4600Ti erősebb, de ahol stabilan hoz 50-60FPS között, ott egyértelműen a legjobb kártya.
-
envagyok
veterán
válasz Fücsök007 #97917 üzenetére
Mondjuk ezt a Super Socket mizériát sose értettem.
Már évek óta tervezem, hogy kíváncsiságból építek köré egy DOS/Win PC-t, de annyira nem látom értelmét.
Ott van 4-5 lapom legalább, k5, k6, k6-2, k6-3 prociból meg egy tucat, de korhűnek jobb a p2/p3, meg ott a sok nyűg, AGP és társai .
Talán a szorzómentesség?
Vagy akinek mem volt pénte p2, p3 procira, olyat vett, és azért ilyen nosztalgiafaktor?
Nekem kb. a 90-es évek végén amikor újra PC-re néztem 7-8 év full szünet után (Előtte is csak a suliban XT, és 286, xsak Coomodore volt, de ahhoz se nyúltam évekig) akkor vettem a Bazárból olcsóért valami ss7-es k6-2 pc-t, amit egy éven belül lecseréltem slot1 Abit lapra, mert annyira szar és lassú volt -
zotyesz66
őstag
Egy K6-III annyira nem lassú, főleg a +-osok. És az egyik lényeg tényleg a szorzózár-mentesség. Win és DOS alól is szoftveresen lehet szorzót változtatni, meg különbözőképp tiltható az L2 és L3 cache. Nagyon jól lehet lassítani akár 386-os szintre. PII-vel ezt sohasem lehet megcsinálni. Egy jobb MVP3-as lap nem is olyan bugos, az EPoX lapok kimondottan jók és stabilak.
Mármint a +-os procikon változtatható a szorzó szoftveresen.[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz Fücsök007 #97922 üzenetére
Az M9120 kb olyan radeon x300 szint, szóval annyira azért nem gengye. Persze mihez képest? Amikor kijött, már rég dx10-es kártyákkal gurigáztak a többiek. Win98 drivere mondjuk nincs, legalábbis a hivatalos oldalon nincs. Inkább az az érdekes, hogy annak ellenére, hogy egy dx9-es kártya, még win10 64 bites drivere is van, ráadásul 2021ből
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Szét szivatom magam XP telepítéssel.
DFI NF3 Ultra-D, kiszórtam egy marék ramot, és még mindig cumi van, de legalább a telepítés félig elment - USB-ről még a lemez megtalálásáig sem jutottam el, most optikáról próbálom.
Volt olyan ram, még a memtest86+ is kifagyott közben (UHU Linux 1.2-es CD-ről indítva).
Közbe kiderült, hogy a lap narancssárga slotjai lehet hogy nem tökéletesek, ami poén mert utolsó teszteknél még tele volt mind a 4 ramslot és nem hibázott.
Most csak a 2 citromsárga slotban van ram és új kör, hátha...BIOS elemre ez a lap mennyire lehet érzékeny ? Azt még ki cserélem, mert már néha eldobja az időt áramtalanítás után.
-
arn
félisten
válasz zotyesz66 #97924 üzenetére
A korabeli felhozatalhoz kepest? De… dos alatt repul a k6-3, win alatt kb felet hozza a kortars p3nak.
A p3at is belassithatod swel, de igazabol epithetsz is lassabb gepet Mert ez amolyan kortars gephez van jobb, es regi gephez is van jobb konfig. Amolyan semmiben sem jo svajcibicska.facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
RollandCG
csendes tag
válasz zotyesz66 #97924 üzenetére
Ezt a hozzászólást csak megerősíteni tudom :-)
Az EPoX lapokat már csak a TYAN tudja überelni abból is Trinity sorozat.
1xAGP, 4xPCI, 4xISA ez tökéletes 4 videókártyának 4 hangkártyának és egy lan-nak :-)
LINK
Ezt a lapot egy AMD K6-2 550-es hajtja.
Tényleg nagyon könnyen lehet a VIA-s lapokat lassítni akár XT szintig.
De ezt már a Throttle fejlesztője is leírta az oldalán."If you want to run oldskool games, get a VIA motherboard!"
- http://www.oldskool.org jeff leyda (Developer of Throttle) -
válasz envagyok #97883 üzenetére
Ezt átnézem majd.
(#97884) arn : azok hamar kihalnak, VRM zabáló procik és tápgyilkos VGA- k(mai példa is van hogy nem szabad hajlítani az RTX tápkábelét, a brutál amperek miatt )
(#97885) FoxiestFox : azért egy profi Giga dobozos+Athlon-II-X2 lehet hogy menne
(#97887) Pikari : no igen, a személyes átvétel nálam zárlatot okoz, ki a retek megy fél országot ?, meg a futáros is, én figyeljem hajnali 10 órakor hogy mikor érkezik. Csakis postán maradó, aztán amikor éppen ráérek, bemegyek érte.
(#97889) Pista0001 : Giga bevált, többféle rendszer alatt is kiválóak a lapjaik - pld P4, vagy ez csodaszép és nagyon jól működő AM2+.
(#97890) Pikari : nem tudom végülis, de az biztos hogy mindegyik príma.
(#97892) Pikari : Linuxal néha kísérleteztem, de feladtam. A megszokott programjaim kb 95%- a nem fut alatta, nemtom mire használni.
(#97913) arn : egyetértek, nehéz megjósolni a piac alakulását. A következő nemzedéket nem tudjuk mi fogja érdekelni. A 486 pedig elég univerzális retro, a DOS középidőszakra, de le lehet lassítani a koraira is.
(#97917) Fücsök007 : SS7 nagyon jó retro, abba tehető a legtöbb fajta proci, kicsit kényes, de a késői driverekkel no problem. BX mindíg megy, de ha jól van setupolva az SS7 is ok. Via Epoxal több mint elég.
(#97923) envagyok : épp fentebb írtam az előnyeit. Pld egy különleges procival, ritka képmentés, hol látsz még ilyet ? Ez csakis nálam futott a G2- ben. Valamint hozzá lehet tenni a sikertelen K6 szériát - [link] - [link] - miért van ennyi ?, el volt árasztva a piac, P-III Copper pld nagyon jó proci, de a maga korában bitang drága volt.
(#97924) zotyesz66 : +1, ill sok...
(#97926) jokeph : mint említettem FreeDom XP, a többivel csak az alapxopások futnak
(#97927) arn : ma már nem érvényes, Win alatt egy Cyrix M-II/300 is odavág a P1MMX/233- nak, csak jó telepítés kell hozzá +G2 SS7 lap. Tehát a Cyrix mérnökei anno nagyot alkottak. Nem beszélve a Cx400- ról, ami meg már nagyon elhúz.
(#97928) RollandCG : erre is +sok, az MVP3G2- vel teszteltem végig, mai lehetőségekkel alaposan otthagyja a korabeli seteket. Valamint a leggyorsabb SS7 lap. Persze nem naptárazós, normális VGA is kell hogy kimutassa a különbségeket, szerencsére ebben a lapban szépen megy a R9800Pro.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
envagyok
veterán
válasz DarthSun #97929 üzenetére
"ma már nem érvényes, Win alatt egy Cyrix M-II/300 is odavág a P1MMX/233- nak, csak jó telepítés kell hozzá +G2 SS7 lap. Tehát a Cyrix mérnökei anno nagyot alkottak. Nem beszélve a Cx400- ról, ami meg már nagyon elhúz."
Csak akkor adták ki 1998-ban, amikor a Pentium II már 450MHz-en járt, de akkor már volt Celeron 300A @450MHz is.
-
Pikari
addikt
válasz envagyok #97930 üzenetére
Nálam 250en megy a 6x86MX (2.5x100-ra húzva), egy 250mhz-re húzott P1-MMX (2.5x100) kb 10%-al gyorsabb nála. Van M2 procim is, ami kb 2-3%-al gyorsabb, mint a sima 6x86MX, bár emlékeim szerint az mintha nem lenne stabil 250 mhz-en, így aztán a dobozban maradt.
-
nagyúr
válasz DarthSun #97929 üzenetére
Azzal sem jött össze, se pendrive-ról de még optikáról sem. így még nem jártam, sztrájkol az NF3 nagyon. Az eredetileg rajta telepített sima SP3-as sem áll fel rajta. Viszont az Asus A7V880-on, Athlon XP 2600+-al meg simán indult.
Poén, de erre a gépre hiba nélkül felment a gyári lemezről a W98 is.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
nagyúr
válasz Fücsök007 #97933 üzenetére
20 év alatt ez az első ilyen nálam.
Ez az A7V880 érdekes lap, 4 ram slotos és van VIA-s SATA port is 2 db, HDD-t megismeri, SSD-t nem.
Most rápróbálok egy ME-re a sima W98 helyére.
Kell még HDD-t vadásznom a készletből.
Elszoktam már az FDISK gyötrelmeitől.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Pikari
addikt
válasz jokeph #97934 üzenetére
A régi via chipsetek nem tudnak 120 gbnál nagyobb sata eszközöket kezelni. Néhány régi chipset bugos, ezért a SATA2 eszközök lefagynak a detektálás során - ilyenkor az eszközt sata1-re kell jumperelni, már ahol lehetséges ez. Illetve sok olyan is van, ahol 2 tbnél nagyobb eszközt nem tudnak kezelni rendesen. Nem tudom, hogy a te lapod érintett -e valamelyik problémától, csak gondoltam megjegyzem, hogy előfordulhatnak ilyenek.
-
nagyúr
válasz Pikari #97935 üzenetére
Jó tudni.
128 GB-os Sandisk SSD-t már nem ismerte meg.
A Samsung HDD 20 GB-os mindössze. (valami régi konzolból vettem ki).#97937Pikari: az XP 80 GB-os MAxtor IDE HDD-n van, ez simán megy rajta, az ODD is IDE-s CD/DVD combo drive, hibátlanul felment róla a 20 GB-os SATA Samsungra a W98 és most a ME is.
#97938Fücsök007: Van egy marék SATA HDD-m, többnyire 80-120-160-250-esek meg pár 500 GB-os, nagyobb nincs de ide felesleges iss.
Anno 10 GB-os IDE HDD-n volt a ME, és nem éreztem lassúnak, az említett SATA HDD-k messze gyorsabbak.W98 vs ME: azért a ME-nél legalább csípőből működik az USB, tudok pendrive-ozni. (FAT32-ön természetesen).
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz jokeph #97936 üzenetére
Javaslom, hogy inkább ide vinyókat dugdossál rá. Azokból valószínűleg menni fog a 250 gigás is. Satára meg mehet mondjuk egy másodlagos optikai meghajtó, meg egy mobil rack.
-
Fücsök007
őstag
válasz jokeph #97934 üzenetére
SSD jellemzően Sata3-as, ez is számít egyes lapoknál. Merevlemezzel sokkal jobb a helyzet, pl. 500GB-os Seagate Sata3 merevlemezt egyből felismerte az AI7 lap is, és bootolt róla az XP is egyből, esetleg kisebb merevlemezre lehet rakni win2000prof rendszert, majd azon keresztül megnézni felismeri-e az ssd-t az OS. 400/500GB-os Samsung Sata2-es merevlemezek szinte minden P4/Athlon 64 S754 vagy későbbi lappal mennek tapasztalataim szerint, de 2TB-nál nagyobbat én nem raknék bele OS-nek.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz jokeph #97936 üzenetére
Na igen, a 80 gigás ide vinyók. Én is azokkal szoktam az ilyeneket telepakolni, mert kb 100 ft/db áron meg lehet őket venni. Bár Maxtor helyett inkább a Samsungot preferálom, az kb 80%-al halkabb. A Maxtoroknak idővel nagyon csapágyhangja lesz.
-
nagyúr
válasz Pikari #97939 üzenetére
Ez a 80-as Maxtor (DiamondMax 9 Plus) megvan már ősidők óta, és a kezdetek óta nem halk, "seek-rekedése" van.
[ Szerkesztve ]
-
Fücsök007
őstag
válasz jokeph #97940 üzenetére
Akkor Samsung-ra szavazok ha nincs WD, egyébként 80GB-os HDD-t még Slot1-es PII-es lapban is elindulnak ha biosból jól van beállítva. 38GB körül lát maximum, ezért ilyenkor 2 partíciót érdemes csinálni. 2. partícióra mehet win2000prof ha van 256/512MB SD ram a gépben USB-s pendrive-hoz, de erősen ajánlott PCI-os USB2.0 adapter.
-
nagyúr
válasz Fücsök007 #97941 üzenetére
Az Acorp 6BX81 (Slot1, BX440) lapom anno BIOS frissítés után natívan látta a 80 GB-os Samsung IDE HDD-t és már mehetett is rá fel az XP.
Előtte skippelni kellett a detektálást és a betöltött XP látta csak mint háttértárat.Kapásból van 512 MB DDR RAM ebben a setupban, semmi nem lehet a gond, USB 2.0 is megy. Az egyik hátlapi port instabil lehet, ezt tiltottam eszközkezelőből ME alatt.
Xp alatt nem jelentkezik.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Már látom, anno miért engedtem el könnyen a 98/ME vonalat az első XP után rögtön.
UT2004DEMO megy (de ehhez is kellett a dx frissítése 8.1-re), de az UMARK nem látja a mapokat.
CPU-Z: egy nagyono régi megy csak.
GPU-Z: egyik sem, dll pótlás után sem.
99MAX: na, ez legalább perfektül települt és le is futott.Képernyő res.: ha 1600*1200@32 bit-re rakom, megy, de újraindítás után kapufa, csökkentett módban forceoltam 640*480-ra majd 1600*1200@16bit-re már okés.
Ehhez a felbontáshoz ragaszkodom az asztalon, hogy elférjen minde normálisan.
A VGA a már bevált GF2 MX 200, ami egy Asus V7100M 32 MB, XP alatt természetesen nincsenek ilyen gondok.
AIDA: ezt még vizsgálom, a 6.60 elindult, de hibásan műkszik.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
albinolynx
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni!
Vásároltam egy ilyen [link] alaplapot. Van hozzá egy darab processzorom [link]. Már kijöttem ebből a gyakorlatból sajnos. Létezik, hogy nem tud a lap mit kezdeni ezzel a processzorral?Az alaplap kézikönyvből:
Socket-370 Processor Support
The PPGA Celeron provides Pentium-II performance with
integrated level 1 and level 2 cache memory
PPGA Celerons run from 300 MHz through to 466 MHz.
Supports a 66 MHz front side system bus
All Celerons are automatically configured using firmwareCMOS clear már megvolt. Az alaplapi "JP7" jumper "socket370 processor" állásban. Az alaplapra csak a tápegységet dugom, egy speakert és egy power on ledet. Illetve természetesen a processzort, hűtővel. Mindegyik alkatrész működik. Egy másik lapban tudom tesztelni őket. Tehát valami az xcel2000 lappal lesz. Remélem, semmi komoly.
CMOS elem cserélve. Integrált hang, -hálókártya, stb jumpereléssel tiltva. Sajnos post teszter kártyám nincsen.
Bekapcsoláskor a ventilátorok felpörögnek (táp, processzorhűtő). Power led világít. Speaker nem ad hangjelzést. A másik teszt alaplap, ugyanígy "süket", ha processzor nélkül próbálom indítani. Ezért merek arra következtetni, hogy az xcel2000 lap nem tud mit kezdeni a celeron processzorral. Ez helyes megállapítás? Tudnátok tanácsokkal segíteni?Ingyen sajt nincsen, csak az egérfogóban.
-
envagyok
veterán
válasz albinolynx #97944 üzenetére
Hülye kérdés, de nem írtad, ramot raktál bele?
Próbáld áttisztítani a proci lábait, a ram csatlakozóit, próbáld több foglalatban
Lehet az is, hogy a videókártyád nem szívleli.[ Szerkesztve ]
-
válasz jokeph #97943 üzenetére
No igen, gyakran nem egyszerű.
DX : 9.0c/2004- et érdemes középrégi gép esetén, madness szinten inkább a 2006- ost.
CPUz : válogatni kell, a régebbiek közül sem mindegyik megy, van kicsit újabb ami meglepő módon igen, valamint a Vintage verzió, melyet direkt a retrósoknak adtak ki.
GPUz : nem megy semmelyik, próbáltam variálni velük, nekem sem sikerült. Mással kell kiíratni a GPU adatokat, pld a HWInfo32 némelyik verziója fut.
99Max : középrégi gépen általában nincs gond, későbbin több patch is kellhet, az alap moddok után pld Zenen már fut, de 0FPS a kijelzés, de nem is oly régóta, erre is van patch.
Aida : szintén verzió-függő lehet, de nő a kompatibilitás ha magas a DX, valamint fent van az IE6+UOSP3
SATA-IDE : nagy HDD-SSD esetén bigHDD(LBA kiterjesztés), kisebb partícióra az oprendszer, majd mod feltesz, IDE esetén ok, SATA esetén középrégi gépnél változó lehet - SATA IDE módban ok, madness gépre pedig a SATA AHCI, ez végtelen kapacitást ad - Loew csomagban megtalálhatók, manuallal együtt.
USB : ha a driver látja a chisettet rendesen, akkor NUSB indítja a peneket, az NTFS patchel pedig látja az NTFS pen/HDD/SSD- t is.A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
Pikari
addikt
válasz albinolynx #97944 üzenetére
Patikában kapható 90% etil alkoholos koronavírus ölővel spriccelj bele a memória foglalatokba, pci-ba, proci lábaihoz. Próbálgasd más ramokkal. Proci ki, proci be, ha nincs sehogy semmi reakció, se pittyenés, se semmi, akkor valószínűleg az alaplap halott.
-
albinolynx
őstag
Direkt nem raktam bele memoriat. A vga hianyat, meg a memoria hianyat a speakeren hallani. A proci foglalatot megprobalom akkor kitisztitani. Ezek szerint mennie kelleme benne...
Ingyen sajt nincsen, csak az egérfogóban.
-
Pikari
addikt
válasz albinolynx #97949 üzenetére
Mindenképp kell rakni bele ramot meg vga-t, mert van, amelyik bugos, és nem fog pityegni ha semmi nincs benne. Esetleg floppy meghajtót - némelyik halott bios esetén floppy seekelni kezd, hogy új biost flasheljen.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Elemlámpa, zseblámpa
- Diablo IV