Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ityam

    senior tag

    Sziasztok!

    Szeretnék kis tanácsot kérni. Megérkezett a vaterázott "hibás" retro laptopom.
    Még nem volt időm rendesen tesztelni de azért csak rápróbáltam. Első probléma amibe üzköztem hogy 20Vos 7.5A es töltő kellene elvileg hozzá. Melóhelyen amit sikerült kukáznom olyan csatival ami belemegy az egy 19Vos 4.7A es töltő.
    Ezzel bekapcsol a gép. Biosba be is tudok lépni ahogy az eladó is be tudott és ott nem is látszik benne a winyó. Viszont a Post kép után van egy plusz karakteres kép ami a külön raid vezérlőknél szokott lenni és ott talál biza egy winyót is. Egyszer még egy tizedmásodpercre láttam egy xp betöltő képernyőt isaztán kikapcsolt a gép. Újra bekapcsolás után leginkább restart volt boot kísérlet után. Próbáltam csökkentett módban elindítani a wint róla de a karakteres sok kiírás után nem jutott tovább és újraindult.
    Felnyitottam a winyós rész alját a laptopnak és 2 winyóhely van benne(IDEs) bár csak az egyikhez van rövid kábel.
    Gondoltam kiveszem a benne lévő winyót hátha az tényleg döglött az a probléma forrása. Hát eléggé bele volt ragadva a winyó. A winyó alatt volt az alaplapi gombelem egyébként és szerintem az folyt ki. Természetesen indításnál a CMOS elemre is panaszkodik a gép hogy állítsak bios beállításokat tehát a lemerülés minimum de amennyire ragadt az egész winyó amit fölüle kiszedtem szerintem ki is folyt a tartalma.
    Azon filózóm(és lehet rosszul) hogy elképzelhető e hogy a talált táp túl gyenge amivel kísérletezek ezért nem sikerül egy bootolásig eljutni?(az eladó is 19Vos táppal próbálta de nem mondta hány amperessel). Először próbáljak egy jobb tápot beszerezni hozzá vagy ezek a hibák nem valószínű hogy összefüggenek a táppal és inkább más fele keressem a hibaforrást?
    Próbáltam hosszabb ideig tápra dugva tartani hátha felvesz az aksi egy kis töltést és táp nélkül elindítani(ezzel kizárni a gyenge táp okozta kikapcsolás és restart jelenségeket), de sajna táprűgudás nélkül meg se moccan a kicsike szóval az aksi is biztos kukázható.
    Hétvégén első dolgom az biztos az aksi kikötése lesz mert látom hogy nincs értelme hogy benne van így csak hibaforrás.
    A tápegységet nem tudom mennyire hibaforrás. Sajnos idés notiwinyóhoz nincs usbs rackem hogy le tudjam tesztelni mennyire működőképes a beleragadt winyó, de az biztos hogy felismeri a plusz vezérlő ami benne van. még 2 teszteletlen idés noti winyó akadt a kezembe. Az egyiket a vezérlő sem ismerte fel a másikat felismerte de bootolni nem kezdett róla csak fekete képernyőn állt bal felső sarokba egy kurzorral.
    Lévén nem tudom a teszteletlen winyókon mi van így nem hihetetlen hogy nem bootol be még arról sem amin esetleg egy más hardverel telepített windows van.
    Boot CDm biztos jó sajnos nincs. Egy 10+ évvel ezelőtt kiírt újraírható cdre kiírt xp teleptőlemezről nem akart bootolni a laptop mert újraindult és még csúnyán csipogott is.
    Az XP telepítős pendriveról való bootolás lesz valszeg a kövi kísérletem de azt a pendriveom hirtelen most nem találtam meg, de a hétvégén csak előkerül.

    Ha tudtok javasolni valamit nekem pluszba a bugok alapján a hibakereséshez azt megköszönöm.Nagyon szeretném rendbetenni ezt a kis gépezetet.

    Szerk: a kipoeralt winyorol kep hogy latszojon mennyire lehetett beleragadva:

    Postkep utani kep szerint felismeri meg a winyyot:

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák