Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz _ak_ #7254 üzenetére

    "Szóval, a ha full-ra megy a töltés és átváltok mAh nézetre, akkor az ott olvasható szám adja meg a tényleges kapacitást?"
    Nem! A töltéskor bevitt töltésmennyiséget látod (láthattad volna) a töltés mód végén, az pedig nem egyenlő a kapacitással. Az akku névleges kapacitása a kisüthető töltésmennyiséget takarja, töltésnél ennél - NiMH esetén 10..40%-kal - többet kell bevinni.
    "A test mód mit is csinál pontosan?"
    Teszt: feltölt, kisüt (az ekkor mért töltésmennyiséget, vagyis a kapacitást megjegyzi, és ezt is írja ki a program végén), majd újra feltölt. A teszt mód is megfelelhet neked, de két probléma van vele: 1.) töltéssel indít, ami egy ismeretlen állapotú akku esetén nem szerencsés, és 2.) régen használt akkuk esetén ez nem hoz valós eredményt, mivel többszöri kisütés-újratöltés ciklussal az egyszeri feltöltés után mérhetőnél nagyobb kapacitás is kinyerhető belőlük. Ezért régen használt, sokáig raktározott akkuk esetén a refresh-mód sokkal célszerűbb választás, mint a teszt vagy a sima feltöltés: sokáig tart ugyan, de kondicionálja a cellákat, amennyire lehet, és a kapacitásukról is valós képet alkothatsz a végén. Sajnos a belső ellenállásukról, önkisülési hajlamukról nem kapsz infót, ezekről majd a gyakorlati használat során bizonyosodhatsz meg.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák