Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ZewaDeluxe

    tag

    válasz AkoSCH #14041 üzenetére

    Egy alapvető kérdés: jellemzően mit hallgatsz / hallgatnál? Ha zenét, milyet? Pop, rock, klasszikus, esetleg jazz? Filmeket néznél inkább? Milyeneket? Akció vagy inkább komolyabb műfaj?

    Korábban már irtam egy s mást a Creative Gigaworks T20 Series II-ről. Azóta is itt laknak az orrom előtt, és van egy-két tapasztalat. Először is: egyértelműen érzékeny a forrás, illetve a konkrét hangfelvétel minőségére. Nálam egy X-Fi Titanium hangkártyára van kötve a saját vezetékével - PC-re. Jellemzően Jazz-fan vagyok, illetve másodsorban klasszikus, és ritka a könnyűzene. Példák: ha beteszek egy Diana Krall CD-t, vagy egy jó minőségű MP3-at netán FLAC fájlt, egyszerűen hihetetlen az eredmény. Írtam már korábban, hogy volt sokféle hangszóróm, de egyik sem volt a közelében sem ennek a pontosságnak, tiszta hangképnek. Paul Simon Graceland-jén van egy szám, a Homeless. Mikor először meghallgattam, vigyorogtam, mint a tejbetök. Ott állt előttem a teljes kórus. Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy ilyen sztereó-képet még nem hallottam egyetlen PC-hangszóróból sem. Ja, mielőtt elfelejtem: az említett Diana Krall lemezeket hallgatva (Love Scenes vagy Girl in the Other Room) olyan mélyek vannak, hogy egy cimborám, akinek megmutattam a minap a kicsikéket, felállt a székből és elkezdte keresni a mélynyomót az asztal körül. Azt hitte szórakozom vele. Majdnem ugyanez történt egy kis Depeche Mode-dal is, a Music for the Masses-ről a Sacred akasztotta ki.

    De! Azt el kell ismerni, hogy vannak ellenpéldák. A Pink Floyd The Division Bell-je fenomenális CD-ről, viszont egy másik album, a Momentary Lapse of Reason MP3-ról baromi élettelen: nem jön se igazán tiszta, nyílt magas, sem határozott pontos mély...

    A hangkártya ilyenkor is jól jön: X-Fi-n ott a Crystalizer című funkció, ami kifejezetten ezeket az élettelen MP3-akat hivatott feljavítani, és nem is rossz az eredmény, illetve egy körültekintő hangszínszabályozással korrigálhatóak a gyengébb minőségű felvételek hiányosságai - többnyire persze, de nem mindig.

    NA szóval, néhány példa konkrétan:
    Diana Krall - még ezen a Youtube videón is olyan mélyeket hallasz a nagybőgőből, hogy döbbenet: erős, pontos, precíz, nem szétkent puffogás, dörmögés.

    Miles Davis: Kind of Blue - ugyanez az élmény a bőgő felől + kristálytiszta magasak a cintányérok felől, és a szaxofon közepe is nagyon szépen artikulált. (Megj.: korábban haloványnak tűnt a közép, de úgy fest, hogy jót tett a bejáratódás a hangszóróknak).

    Pink Floyd - The Division Bell, High Hopes - elképesztő hangkép, nagy tágas, nyílt tere és akusztikája van, fergeteges mélyekkel.

    Ellenpélda: Pink Floyd - Learning to Fly ezen a felvételen használhatatlanul szar - bármit is csinál vele az ember. De ugyanez a szám ITT brutálisan jó...

    Hirtelen ezek jutottak eszembe. 15.000.- környékén nem tudok elképzelni ennél jobb aktív hangszórókat...

Új hozzászólás Aktív témák