Mindenkinek klímatudatossá válik az Xbox konzolja

A Microsoft februári frissítése bevezeti az automatikus frissítések optimális időben történő elvégzését.

A Microsoft még az előző évben jelentette be, hogy klímatudatossá szeretnék tenni az Xbox One, illetve Xbox Series S és X konzolokat, és ezt egy olyan funkcióval érnék el, ami az automatikus frissítések az adott terület számára optimális időben végezné el. Eredetileg az említett konzolok éjszaka 2 és 6 óra között kapcsolnak be elvégezni a szóban forgó feladatokat, de nincs garancia arra, hogy a kiválasztott időpont pont egybeesne a regionális úgynevezett szén-dioxid-intenzitási minimummal. Utóbbi az az időtartam, amikor a felhasznált villamos energia a lehető legnagyobb arányban származik a kiépített elektromos hálózat alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású forrásaiból.

A szén-dioxid-intenzitási minimum tehát minden területen máskor van, és annak érdekében, hogy ezt a tényezőt a lehető leghatékonyabban használja ki a rendszer, a Microsoft a februári Xbox frissítésekben bevezeti a klímatudatos energiamódot, amit mostantól kezdve használhatnak a felhasználók. Ennek eléréséhez egyszerűen csak energiatakarékos leállítás mellett kell működtetni az adott konzolt, és ha a rendszer csatlakozik az internetre, illetve el tudja érni az adott régió szén-dioxid-intenzitási adatait, akkor a jövőben mindig akkor fogja végezni az éjszakai karbantartási munkálatokat, amikor a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátás minimalizálásának az esélye.

A Microsoft szerint egyébként minden két olyan Xbox konzol után, amely egy éven keresztül energiatakarékos üzemmódban működik (az alvó mód helyett), annyi szén-dioxid takarítható meg, amennyit egy elültetett fa képes kivonni egy évtized alatt. Nyilván ez önmagában nem hangzik jelentősnek, de itt a sok kicsi sokra megy elve érvényesül, ugyanis rengeteg Xbox konzol működik a felhasználóknál, és ezt beleszámolva már igen jelentős megtakarítás érhető el.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés