Microsoft Surface tabletek ARM és x86 alapokon is

Bár az idei Computex kiállításon is szép számban jelentek meg táblagépek és hibrid készülékek Windows 8 rendszerrel, úgy tűnik a Microsoft több fronton is letámadja a tablet-piacot. A hétfő esti órákban Hollywoodban (Los Angeles) került leleplezésre a Microsoft Surface, a cég saját gyártású táblagépe, illetve ha egész pontosak akarunk lenni, akkor többes számban beszélünk az újdonságokról, ugyanis rögtön két változatról is szó esett.


[+]

Fizikai megjelenésüket tekintve mindkét esetben egy 10,6 hüvelyk átmérőjű kijelzővel ellátott, egy úgynevezett VaporMg-nek nevezett magnéziumházba burkolt, letisztult formatervű eszközről van szó. A megújult Surface márkanév mögött az ARM alapú Windows 8 RT és egy Windows 8 Pro változat is rejtőzik. Előbbi esetében a készülék alapját NVIDIA Tegra alapú ARM processzor adja (minden bizonnyal a Tegra 3 egy újabb verziója), a ClearType HD kijelzőt Gorilla Glass 2 védi, ki- és bemeneti felületként pedig microSD bővítőhelyet, 2.0-s USB bemenetet, Micro HDMI videokimenetet és természetesen Wi-Fi antennát kapott, mindezt egy 676 grammos, 9,3 mm vastag készülékházba sűrítve. A belső memória 32 vagy 64GB lehet, az operációs rendszer pedig a már említett Windows RT kiadás, melyhez az Office Otthoni és Diákverzió 2013-as RT változatát is megkapják a felhasználók.


[+]

A Windows 8 Pro verziót futtató eszköz Intel Core i5 Ivy Bridge processzorral fog érkezni (legalábbis a bemutatódarabban ez volt), az RT változattal azonos 2x2 MIMO Wi-Fi antenna mellett a Pro tablet microSDXC bővítőhellyel, Mini DisplayPorttal és 3.0-s USB-vel érkezik, belső tárhelyként pedig 64 vagy 128 gigabájtot kínál. Testvéréhez képest valamivel nagyobb akkumulátort kapott (42 Wh), amely az 1080p-s, vagyis Full HD felbontású ClearType kijelző és a combosabb platform miatt elengedhetetlen. A Pro változat vastagsága és tömegbe rendre 13,5 milliméterre és 903 grammra hízott, hardverkiépítését tekintve azonban még így is nagyon kompakt. 3G modem meglétéről egyik készüléknél sem esett szó.


[+]

A Microsoft természetesen kiegészítő billentyűzeteket is kínál, amelyek szállítás közben kijelzővédőként funkcionálnak, ezek azonban messze nem átlagos darabok. A vékonyabb verzió a 3 mm-es Touch Cover, amelyen szokásos QWERTY kiosztás is tapipad is látható, a gombok valamelyest kiemelkednek a síkból és elkülönülnek egymástól, de nem benyomhatók. A gyártó azt a trükköt vetette be, hogy mindegyik nyomógomb alatt egy gyorsulásérzékelő figyel, így valóban csak a „leütéseket” észleli, de figyelmen kívül hagyja, ha ujjaink a billentyűzeten pihennek. Persze a komfortérzet nem összemérhető egy laptopos szövegbevitellel, de a Microsoft szerint sokkal kényelmesebb, mintha egy a kijelzőn megjelenő virtuális billentyűzettel maszatolnánk.


[+]

A másik beviteli eszköz a Type Cover, amely már közelebb áll egy valós billentyűzethez, konkrétan gombjai benyomhatók, habár az 5 mm-es vastagság miatt ezek csak 1,5 mm-es úton járnak. A biztonság kedvéért ez a megoldás is gyorsulásmérőkkel megtámogatott, ezzel kiküszöbölve a véletlen benyomások érzékelését. Mindkét megoldás mágnesesen kapcsolódik a táblákhoz.


[+]

A Surface for Windows RT és Surface for Windows 8 Pro pontos vételáráról még nem esett szó, de gyanítani lehet, hogy előbbi a prémium androidos készülékek árcédulájával (kb. 500 dollár) rajtol, míg utóbbi az olcsóbb Ultrabookok (kb. 700 dollár) árszintjén fog próbálkozni. A Surface for Windows RT megjelenése a Windows 8 startjával nagyjából egyidőben történhet, a Surface for Windows 8 Pro érkezésére viszont további három hónapot kell várni.

Inarus & Kov1024

Azóta történt

Előzmények