Windows blog: Hotmailből Outlook.com

A tavaly nyáron indult Outlook.com februárban vált véglegessé; ekkor a már 60 milliós felhasználói bázissal rendelkező szolgáltatásról lehetett tudni, hogy teljesen átveszi a Hotmail helyét. Május második napjától kezdve ez a végleges állapot, így az összes korábbi Hotmail-felhasználó megkapta az új kezelőfelületet, így az Outlook.com fiókok száma immáron 400 millió felett jár.

Az átállás, pontosabban az átemelés 300 millió aktív fiók egyidejű áthelyezését jelentette, adatmennyiségben mérve ez 150 petabájt (nagyjából 153 600 terabájt) adat mozgatásával járt. S bár a többség elégedett az új megjelenéssel és funkciókkal – persze akadnak természetesen olyanok is, akik a régi, megszokott felületet hiányolják –, az újdonságtól idegenkedők számára kiemelnénk pár előnyt, s egyúttal megválaszolnánk pár lehetségesen felmerülő kérdést az Outlook.com kapcsán.

Elsőként érdemes megjegyezni, hogy a szolgáltatás név- és felületváltása nem jelent e-mail cím változást, illetve a POP3 és SMTP szervercímek, illetve az azokhoz tartozó beállítások nem változtak, így sem számítógépen, sem mobil eszközön nincs szükség a levelezési beállítások módosítására. A váltással természetesen a Hotmail Plus előfizetők sem veszítettek semmit, feliratkozásuk érvényes marad.

A régi és az új külső. A régi és az új külső.
A régi és az új külső [+]

Az Outlook.com fejlesztései az átláthatóbb megjelenés mellett más Microsoft szolgáltatásokkal való nagyobb fokú együttműködést is magával hoz. Elég csupán az eddigi Messengert felváltó Skype videócsevegéssel történő bővülését megnéznünk, de fejlődés az alias e-mail címek használata is. Természetesen az újítások folyamatosan kerülnek beépítésre, ahogy a meglévő extrákat sem hagyják pihenni a fejlesztők.

Az egyik hamarosan elérhető újdonság a Microsoft fiókokhoz tartozó SkyDrive tárhely mélyebb integrációja. Eddig, ha csatolmányt szerettünk volna egy elektronikus levélbe illeszteni, akkor csak olyan esetben érhettük tetten a két szolgáltatás együttműködését, ha csatolt képfájlokról volt szó, melyek összmérete nagyobb volt 100 megabájtnál. Ilyen esetben ugyanis az Outlook.com/Hotmail rendszer felajánlotta a SkyDrive-ra való feltöltés és link küldésének opcióját. A közeljövőben a beszúrás opció külön lehetőséget biztosít a képek SkyDrive-ról történő csatolására, másrészt immár nem kell a tárhely webes felületére váltanunk akkor sem, ha megosztási elérést szeretnénk átküldeni a címzettnek.

Jobb SkyDrive integráció.
Jobb SkyDrive integráció [+]

Egy másik fejlesztés azoknak lesz örömteli, akik a levelezőrendszert egy egységesített e-mail kliensként szeretik használni, más szolgáltatók címeit is használva. Az eddigiekben az SMTP szerveren keresztül külső e-mail címre érkezett üzenetre csak úgy lehetett válaszolni, hogy a Hotmail/Outlook címünkről küldjük a választ, az eredeti címzett nevében. A fejlesztett SMTP-kezelésnek köszönhetően a webes felület immáron úgy is képes működni, mint egy mezei levelező alkalmazás, azaz minden olyan e-mail kiszolgálóval használható a rendszer, amely POP és IMAP protokollokat támogat, ehhez csupán a beállításokban kell a kívánt e-mail fiókot csatolni. Az újdonságok hamarosan minden fiókban elérhetővé válnak.

Inarus

Előzmények