Windows blog: végleges Outlook.com

Az Outlook.com levelező szolgáltatás tavaly július végén kezdte meg útját, mellyel a Microsoft egyúttal előrevetítette a Hotmail márkanév nyugdíjazását is. Ahogy korábbi bemutatóinkban is megírtuk, az Outlook.com a cég által újradefiniált arculattal szolgálja ki a régi Hotmail felhasználókat és az új Live fiók tulajdonosokat egyaránt. Teszi mindezt olyan sikeresen, hogy az eltelt fél év alatt nulláról hatvanra „gyorsítottak”, azaz immáron több, mint hatvanmillió felhasználóval büszkélkedhet a rendszer. Mindezt tetőzi, hogy csak a véglegessé nyilvánítást megjelentető első sajtóhírek és a Hotmail felhasználók számára küldött automatikus értesítés közötti 12 órában újabb másfél millióan regisztráltak az Outlook.com-ra. De mit is kínál az Outlook.com, esetleg miben jobb, mint a Hotmail?

A felület

Az új külcsín egyértelműen a Modern UI csempés-lapkás elrendezést követi, mely kétség kívül rendkívül letisztult külsőt eredményez. Ez azonban nem lenne elég a boldogsághoz, ha a tervezéskor nem vették volna komolyan a Modern UI másik fő alapelvét az egyszerű megjelenítés mellett, azaz a tartalomra való összpontosítást. Ennek a logikának viseli nyomát magán például a 60 százalékkal csökkentett fejléc és a 30 százalékkal több helyet elfoglaló üzenetlista is.

A tartalom

Már a Hotmail tavaly éveleji frissítései kapcsán is hangsúlyos szerepet kaptak a fejlett üzenetkezelési lehetőségek, komplex szűrők és az üzenetek csoportos kezelése, amely nagyságrendekkel egyszerűbbé teszi leveleink rendezését.

Ez természetesen az Outlook.com erőssége is, csakúgy mint az egyes közösségi oldalakkal történő összekapcsolás lehetősége – mint például a Facebook, Twitter vagy a LinkedIn– aminek köszönhetően minden csatornából láthatjuk ismerőseink névjegy információit és állapotfrissítéseit, akár rögtön a levelező felületről is. Emellett az új rendszerbe hamarosan integrálásra kerül a Skype is, ami a szöveges alapú csevegés mellett immáron videóbeszélgetéseket is biztosít a világ egyik legnépszerűbb VOIP rendszerén keresztül, kliens alkalmazás letöltése nélkül. S ha már a tartalomnál járunk, akkor érdemes kitérni arra is, hogy leveleink tartalmát a diszkrét homály fedi, nincs tartalomhoz kapcsolódó reklám, illetve sem robot, sem egyéb algoritmusok nem tekintenek bele üzeneteinkbe.

A Hotmail nyugdíjazása valamikor a nyár folyamán fog megtörténni, a jelenlegi 360 millió felhasználó egységesen az új felületet kapja, mely azonban semmilyen adatvesztéssel nem fog járni. Addig is a kísérletező kedvűek bármikor kényelmesen áttérhetnek.

Inarus

Azóta történt

Előzmények