Videón a Windows 10 új funkciói

Ma hivatalosan is elstartolt a Windows 10, mi pedig videóra vettük miben más, mint az elődök. Összehasonlítottuk azt is, hogyan viselkedik a Windows 8.1 az ASUS T100-as tábláján, és mit tud ehhez képest az új.

Az egységes Windows élmény egyik előnye, hogy ugyanaz a rendszer fut a táblagépen és a PC-n, a másik pedig az univerzális alkalmazások megjelenése, melyek ugyanúgy (vagy nagyon hasonlóan) néznek ki, bármilyen platformról érjük is el ezeket. Emellett a fejlesztőknek is könnyebb dolguk lesz ezekkel, hiszen minimális módosításokkal sokkal nagyobb közönséghez juttathatják el szoftvereiket.

A Windows 8-ban nem volt Start menü, de még a 8.1-ben sem tért vissza a klasszikus módon, hiába várták ezt sokan. A Microsoft ezért összegyúrta a Windows 7 menüjét a 8-as élő csempéivel, meghagyva a lehetőségét annak, hogy a felhasználók egyszerűen kigyomlálják az izgő-mozgó téglalapokat, vagy használhassák a teljes képernyős modern felületet. Ez utóbbira két módot is találtak, az egyik a táblagép üzemmód, bár ebben az esetben a hagyományos programok csak teljes képernyőn hajlandóak futni, míg a modern alkalmazások a Windows 8-ban megismert osztott képernyőre is képesek. A másik lehetőség a teljes képernyős Start menü, melynek használata során minden más megmarad, csak az elődben debütált csempés felületet kapjuk vissza.

A Windows 10 már nem csupán egy termék, ami néhány évente ráncfelvarrásban részesül a szervizcsomagok segítségével, hanem egy folyamatosan megújuló operációs rendszer. Hogy ez pontosan mit jelent, még mi magunk sem tudjuk, a Microsoft kérdésünkre csak annyit árult el, hogy a Charm Bart váltó Értesítések füllel kapcsolatban még vannak további terveik. A vállalat azonban a jövő funkcióit nem hozza nyilvánosságra és az értesüléseinket sem kommentálja, így egyelőre be kell érnünk azokkal az újdonságokkal, amik már most rendelkezésre állnak.

Főleg a Windows 7-hez képest gyorsult sokat a 10, de valamennyivel a 8-at is megelőzi sebesség terén. A fentieken túl újdonság még a továbbfejlesztett Snap funkció, ami az ablakillesztésért felelős. Ez, amennyiben fél- vagy negyedképernyőre igazítunk egy ablakot, a többi megnyitott programból enged gyorsan választani, amit aztán a szabad helyhez igazít. A megújult Start menü mellett az alkalmazásbolt is ráncfelvarrást kapott, illetve egyre több beállítás költözik át a Gépházba a klasszikus Vezérlőpultból. A tendencia várhatóan tovább folytatódik majd, de egy jó ideig még biztosan megmarad az a furcsa kettősség, ami a beállítási lehetőségeket most jellemzi.

A hálózati beállításokhoz egyelőre nem nyúltak a mérnökök, ami abból a szempontból rossz hír, hogy továbbra is nehézkes maradt a beállítás. Jó hír viszont, hogy végre megtalálhatjuk a rejtett hálózatokat is, így ezekre is bátran csatlakozhatunk.

Már a Windows 7 esetében sem kellett túl sok eszközillesztőt vadászni, a rendszer magától felismerte a többséget, ez azonban mára odáig jutott, hogy nem is igazán tudunk elvonatkoztatni a redmondiak által legjobbnak vélt megoldásoktól, azokat automatikusan telepíti a Windows 10, csak mélyen a hardverbeállításokban túrva lehet kikapcsolni a funkciót.

Az új rendszer terjesztését a Microsoft hullámokban tervezte végrehajtani, elsőként az Insider programban résztvevők, majd az előzetesen regisztráltak, végül a többiek számára elérhetővé téve a frissítést. Aki nem akar várni, itt olvashatja el, hogyan gyorsíthatja fel a folyamatot.

Azóta történt

Hirdetés