Windows blog: kezdő lépések a Windows 8 Consumer Preview-hoz

A Windows 8 fejlesztői előzetese kapcsán már korábban megjelent egy bejegyzés a Windows blog hasábjain, a mai bejegyzésben ezeket az információkat frissítjük a Consumer Preview, vagyis a felhasználói előzetes függvényében. Bár már az előző változatban is elhangzott, itt is ki kell emelnünk két fontos dolgot: Az egyik, hogy a Consumer Preview még csak - ahogy a nevében is benne van - előzetese a Windows 8 rendszernek, vagyis semmiképpen nem ajánlott az elsődleges rendszerként történő használata. A másik fontos intelem a biztonsági mentés. Mivel a kipróbálás a fájlrendszerünket és az aktuális operációs rendszerünket is érinti, ezért érdemes minden adatunkról biztonsági másolatot is készíteni.

windows 8 logo

Telepítés

A telepítés menete több módon is történhet: Windows 7 esetén adott a lehetőség a közvetlen frissítésre (mely ugyebár nem ajánlott) és a külön partícióra történő telepítésre az aktuális operációs rendszerünk mellé. A telepítés történhet egyrészt DVD-ről illetve egy USB csatlakozós adathordozóról is, melynek minimum 4 gigabájtosnak kell lennie. Ezek elkészítéséhez használhatjuk az eredetileg Windows 7-hez ajánlott Microsoft Windows 7 USB/DVD Download Tool nevezetű eszközt is, de a mostani előzetes a fejlesztői változathoz képest újdonságként már egyetlen futtatható fájlként is letölthető, melyet elindítva éppúgy készíthetünk telepítőt a kívánt adathordozónkból is. A telepítés előtt természetesen el kell döntenünk, hogy a fenti opciókból mely módon szeretnénk kipróbálni az előzetest, a telepítés előkészítésének menete lényegében megegyezik a Developer Preview már emlegetett installálási metódusaival, melyről részletesen ide kattintva lehet olvasni.

Első lépések

A telepítés lezajlását egy konfigurálás követi, melyben kiválaszthatjuk, hogy offline felhasználói profilt vagy Live ID-hoz kötött profilt szeretnénk alkalmazni. Utóbbi előnye, hogy a rendszerbe integrált online szolgáltatások - melyekről későbbiekben részletesen beszélünk - ezen keresztül vehetők igénybe, illetve a rendszer beállításait is a Live fiók mögötti felhőben továbbvihetjük. Az első használatba vételkor szembesülhetünk a már sokat emlegetett Metro felülettel, mely egyrészt a Start menüt hivatott kiváltani, másrészt egy új platformot és új dizájnelvet is kínál, mely kapocsként szolgálhat a PC-k és a mobil eszközök között s mindezt úgy, hogy az érintőképernyővel rendelkező eszközök és az asztali számítógépek hagyományos perifériáival egyaránt használható - utóbbi esetben persze némi megszokást igényel. Természetesen adott a hagyományos Asztal használatának lehetősége is - a nem Metro-elv szerint megírt programok ezt a környezetet fogják használni, ezt elsősorban a Desktop nevezetű lapkára történő kattintással tudjuk előhozni. A Metro UI használatához jó tudni pár apróságot, ismerni pár elsőre szokatlan, de jobban belegondolva eléggé kézreálló megoldást. A kezdőképernyőnket alapvetően lapkák foglalják el, ezek nagy része élő, vagyis valamilyen információt közöl a felhasználóval anélkül, hogy arra rákattintanánk. Ezek mellett találjuk még a hagyományos parancsikonokat is, ezeket és a lapkákat szabadon rendezhetjük a számunkra leginkább kézreálló módon. Egy lapka vagy ikon eltüntetéséhez elég egérrel a jobb egérgombbal rákattintani és megszüntetni a kitűzést, érintőképernyő használatakor ehhez a lehetőséghez a először meg kell ragadnunk a módosítani kívánt elemet és egy lefelé mozdulattal előugrik az alsó szerkesztősáv. Hasznos "apróság" még az úgynevezett Charm Bar, mely lényegében egy gyorsmenü, ami a fejlesztői változatban megszokott bal alsó sarokból a képernyő jobb oldalára költözött, előhívni a képernyő jobb alsó sarkába vitt egér segítségével, érintőképernyőn pedig a kijelző jobb széléről balra történő ujjmozdulattal lehet.


[+]

A Charm Bar öt fő menüpontot rejt magában, melyből az első a keresés, ami egyaránt történhet alkalmazások és a fájlok közt és online szolgáltatásokban is. Az ezt követő megosztás funkció helyzetérzékeny, mely bizonyos megosztható tartalmak egyszerű tovább adását hivatott megoldani, a megújult Windows logo ikonja a kezdőképernyőre - vagy ha már eleve azon állunk, akkor az utoljára megnyitott ablakra - történő visszalépésre szolgál, a Devices, vagyis eszközök segítségével pedig a csatlakoztatott hardvereket tekinthetjük meg.

Helyfüggő beállítások az időjárás alkalmazásban
Helyfüggő beállítások az időjárás alkalmazásban [+]

A beállítások menüpontjára kattintva egy helyzetérzékeny menüt kapunk, mely súgótól kezdve mindenféle egyéb, az aktuálisan fókuszban lévő alkalmazástól vagy felülettől függően ad lehetőséget az adott Metro stílusú alkalmazás beállításaira. Ezen menüpontok mellett a Charm Bar alsó részén egyaránt elérhetjük a hálózati és hangbeállításokat, tabletek esetén a fényerő állításának lehetőségét, az értesítések ki- és bekapcsolását, a nyelv és billentyűzetkiosztás megváltoztatását, valamint a Power gombot, melyen keresztül gépünket alvó módba állíthatjuk, újraindíthatjuk vagy kikapcsolhatjuk.

Alapvető beállítások

A sáv legalsó opciója, a "More PC settings" nevű lehetőség az általános beállítások Metro stílusú menüjét takarja. Bár erről - ahogy a Charm Bar korábbi, a fejlesztői előzetesre jellemző állapotában - volt már szó egy korábbi bejegyzésben, a mai témában újra átnézzük ezeket Itt tényleg csak annyi opciót érünk el, amennyi a Metro felülethez és az alapokhoz szükséges, minden másra ott a Vezérlőpult, mely a hagyományos Asztalon keresztül, vagy a már említett keresőben érhető el. Az előbbi menüpontra visszatérve itt elsőként a testreszabással találkozunk, melyben a záróképernyő hátterét, az itt értesítést kirakó alkalmazások listáját, a kezdőképernyő témáinak beállítását, valamint a fiókunkhoz tartozó képet módosíthatjuk. A Users menüpontban felhasználókat tudunk eltávolítani, hozzáadni, jelszavakat és bejelentkezési módokat választani, illetve a helyi profilunkat tudjuk össze- vagy szétkapcsolni a Live fiókunkkal.

A személyre szabás és az értesítések beállításai A személyre szabás és az értesítések beállításai
A személyre szabás és az értesítések beállításai [+]

Az ezt követő opciók ("Notifications") az alkalmazásokra vonatkozó értesítéseket szabják testre, általánosan és az egyes alkalmazásonként egyaránt. A keresés beállításai közt megadhatjuk azt, hogy milyen alkalmazásokban és milyen online vagy offline szolgáltatások közt keressen a rendszer. Mint alant látható, a lista igencsak tetemes, egy Metro elvek szerint megírt program része lehet a keresési csatornák gyűjteményének. A megosztás szabályozása ugyanez pepitában, azaz az egyes Metro programok megosztási lehetőségeinek szabályozását végezhetjük el. Az általános opciók közt az időzóna kiválasztása, az utoljára használt alkalmazások közti váltás ki- és bekapcsolása, a virtuális billentyűzet korrekciós opciói, és a nyelvi beállítások mellett találunk még néhány igencsak érdekes lehetőséget.


[+]

Elsőként itt a számítógépünk frissítésének opciója ("Refresh your PC without affecting your files"), mely úgy állítja gyári állapotba az esetleg nyögvenyelősen működő rendszert, hogy személyes fájljainkat az nem érinti. Másik ilyen lehetőségünk a tényleges visszaállítás ("Reset your PC and start over"), mely mind a Windows 8 beállításokat, mind az utólagosan telepített alkalmazásokat és a személyes fájlokat is eltávolítja, így egy esetleges gépcsere nem jár formázással és a rendszer újratelepítésének nyűgeivel. A harmadik érdekes opció a rendszer haladó beállításokkal történő újraindítását eredményezi, ezekről a lehetőségekről a későbbiekben még szót ejtünk.

Az adatvédelmi beállítások (Privacy) közt megszabhatjuk, hogy az egyes alkalmazások használhatják-e az aktuális pozíciónkat, nevünket és profilképünket, valamint hogy egyes az alkalmazások által használt URL címeket továbbítjuk-e a Microsoft felé a Windows Store fejlesztésének céljából. Az egyszerűsített eszközkezelő (Devices) a csatlakoztatott hardverek listáját tartalmazza, újakat is itt adhatunk hozzá manuálisan. A magyarul leginkább "Kisegítő lehetőségek" néven leírható (Ease of Acces) menüpontban a főként képi és hangelemekkel történő, a kezelést megkönnyítő opciókat találunk.


[+]

A szinkronizációs beállítások (Sync your settings) szintén érdekes újdonságai a Windows 8-nak: Egyrészt egyetlen kattintással ki- és bekapcsolható a beállítások felhőben történő letárolása, másrészt az egyes részletek külön-külön is megszabhatók. S hogy mik ezek a részletek? A kezdőképernyő és a hagyományos asztal testreszabása mellett a kisegítő lehetőségek, a nyelvi beállítások, az alkalmazások opciói, az Internet Explorer beállításai, előzményei, a tárolt kedvencek és könyvjelzők, A Windows beépített fájlkezelőire és az egérre vonatkozó opciók, valamint a bejelentkezési opciók egyes alkalmazásokhoz, weboldalakhoz, hálózatokhoz és a saját otthoni hálózatunkhoz. Ezek és természetesen a Live ID segítségével - amennyiben úgy akarjuk - bármelyik Windows 8-at futtató gépen létrehozhatunk egy olyan profilt ami szinte száz százalékban megegyezik a már jól megszokott környezetünkkel.

A HomeGroup nevű menüben a helyi hálózatunkra, elsősorban a tartalmaink azon keresztül történő megosztására vonatkozó opciókat módosíthatjuk, míg a Windows Update menüpontban aktuális frissítésekre kereshetünk, vagy megtekinthetjük az erre vonatkozó értesítéseket.

Tény, hogy sok felhasználó számára a Windows 8 kezelését szokni kell, éppen ezért a későbbiekben még visszatérünk tippekkel és trükkökkel. A legközelebbi bejegyzésünk azonban a Windows Store felépítésével foglalkozunk majd.

Inarus

Azóta történt

Előzmények