A Seagate felvásárlással erősít a HDD-piacon

Az elmúlt hónapok izgalmasan teltek a merevlemezek szegmensében. Nem elég, hogy a Western Digital átvette a Seagate több évtizedes uralmát a HDD-piacon, még a Hitachi GST-t is felvásárolták. Ezzel a lépéssel gyakorlatilag bebiztosították az első helyüket a versenyben, de a Seagate nem hagyja ezt annyiban. A tegnapi napon érkeztek információk arról, hogy a Samsung szívesen megválna a nem túl nyereséges merevlemezekkel foglalkozó üzletágától, amennyiben érkezik értékelhető ajánlat. Egy ilyen akvizíció egyedül a Seagate vezetőit érdekelheti, akik meg is tették az első lépéseket az ügyben.

A Seagate és a Samsung közös közleményt adott ki, melyben részletezik, hogy megegyeztek a felvásárlás részleteiről, melynek következtében a Seagate 1,375 milliárd dollárt fizet majd a dél-koreai óriáscég számára a teljes merevlemezgyártással foglalkozó üzletágért. Az összeg felét a vállalat készpénzben fizeti, míg a másik felét részvényekben. Utóbbi feltételnek hála a Samsung 9,6%-os tulajdonrészt szerez a második legnagyobb merevlemezgyártóból.

Az egyezmény más részleteket is tartalmaz, melyek kölcsönösen előnyösek a két vállalat számára. A cégek közötti keresztlincenc-szerződés megújul, továbbá a Samsungtól egy vezető beosztású személy csatlakozik a Seagate vezérkarához. Emellett a gyártók a jövőben együttműködnek a nagyvállalati szegmensbe szánt adattárolók fejlesztésében. Ez a terület mindkét cég számára nagyon fontos, így a Samsung NAND flash memóriát szállít majd a Seagate SSD-ibe, illetve hibrid merevlemezeibe. A dél-koreai óriásvállalat természetesen érintett a PC-s piacon is, így a végfelhasználókat megcélzó termékekbe a Seagate fogja szállítani a merevlemezeket. Az egyezmény anyagi részleteiről nincs információ, de nyilvánvaló, hogy a gyártók kedvezményeket biztosítanak majd egymás számára.

Természetesen az akvizíció hosszú folyamat lesz. Valószínűleg a versenyhatóság nem akadályozza majd meg az üzlet létrejöttét, de a teljes felvásárlás csak az év végén zárulhat le.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés