Western Digital: ki az úr a háznál?

Bombaként robbant a hír a nyár közepén, mely a Western Digital erős pozícióját taglalja a merevlemezek piacán. A vállalat az előző negyedévben 2,9 millió meghajtóval többet szállított le a Seagate-nél, vagyis elmondható, hogy az aktuális piaci viszonyok alapján trónfosztás történt. A Seagate előnye csak az éves szintre levetített eladásokból jön össze, ám az elemzők szerint 2011-ben a Western Digital itt is első lesz. Tény, hogy erre minden esély megvan, hiszen az aktuális negyedévet is az utóbbi vállalat uralta 50,7 millió leszállított meghajtóval, miközben a konkurens vállalat 49,2 milliós eredményt tudott felmutatni. Ha ez így megy tovább, akkor a Seagate több évtizedes uralma az éves eladások tekintetében is megtörhet.

Hirdetés

Természetesen a Seagate továbbra is kemény ellenfél, így a Western Digital a sikerek mellett erősít is. A vállalat a 3,5 hüvelykes merevlemezeket tartalmazó Caviar Green sorozatot bővítette egy 2,5 és egy 3 TB-os kapacitású termékkel. A 750 GB-os tányérokkal rendelkező, 64 MB-os gyorsítótárat tartalmazó HDD-k 3 Gbps-os SATA interfészt használnak, ám meg kell jegyezni, hogy a BIOS-szal rendelkező számítógépek számára a kapacitás túl nagynak mondható. Korábban már beszámoltunk a problémáról, ami lényegében egy évtizedekkel ezelőtt megteremtett korlátozásra vezethető vissza. Az egyetlen megoldás a BIOS utódjának kikiáltott EFI alkalmazása, melyre a jövőben rengeteg alaplap fog építeni.

Természetesen a merevlemezgyártók nincsenek egyszerű helyzetben, mivel az alaplapok többnyire még mindig a BIOS-t alkalmazzák, így az értékelhető eladások érdekében felhasználóbarát megoldást kellett találni. A Western Digital egy PCI Express x1-es csatolóba helyezhető bővítőkártya segítségével oldja meg a merevlemezek kezelését. Az operációs rendszer az AHCI kompatibilis Host Bus Adaptert látja, ami lehetővé teszi a 2,19 TB-os méretnél nagyobb tárterület kezelését. A megoldás sajnos csak átmenetinek tekinthető, mivel a merevlemezekről így nem lehet bootolni, ennek megfelelően az operációs rendszer telepítéséhez mindenképpen szükséges az EFI megléte.

A Western Digital új meghajtói egyébként 5400 rpm-es fordulatszámra képesek, a fogyasztásuk pedig maximum 11 watt lehet. A 2,5 és 3 TB-os megoldások szállítása már megkezdődött, 190 és 240 dolláros ajánlott fogyasztói árak mellett.

Érdekesség, hogy a Western Digital az SSD-k piacát is kommentálta, és nem túl pozitívan nyilatkoztak a keresletről. A vállalat szerint az SSD nem vonzza a tömegeket, amit egyértelműen a magas ár és a merevlemezekhez viszonyított alacsony tárkapacitás magyaráz. Az SSD egyelőre azokon a területeken életképes, ahol a kis méretből eredő előnyök fontosabbak az árnál, vagy ahol a sebesség kulcsfontosságú szempont a rendszer magas teljesítményéhez. A cég tehát a beágyazott rendszereket, és a vállalati szférát jelölte meg értékelhető piacként, sőt a Western Digital az utóbbi szegmens esetében aktív résztvevőnek számít.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés