Teljesen áttér a RISC-V architektúrára a WD

Az egységesítéssel a jelenleg használt ARM, MIPS és ARC architektúrájú megoldásokat válthatja le a cég.

A Western Digital hivatalosan is bejelentette, hogy a RISC-V architektúrán képzelik el a jövőjüket. Utóbbi egyre nagyobb támogatást nyer a nagyobb gyártók részéről, de persze ez csak hosszabb távon érezteti majd a hatását.

Az adattárolókban utazó Western Digital sem azonnali eredményeket akar, egyszerűen csak egy irányt jelöltek meg, aminek egy stratégiai egyezmény keretében része lesz Esperanto Technologies is. Utóbbi vállalat a lapkák tervezésében fog segíteni, elvégre számos RISC-V architektúrára épülő projekten dolgoznak, vagyis lehet építeni a tapasztalataikra.

A Western Digital jelenleg számos eltérő architektúrájú vezérlőt és processzort használ a termékeikhez. Leginkább különböző ARM, MIPS és ARC megoldásokról beszélhetünk, amelynek jelentős licencköltségei is vannak. A RISC-V-re való átállással ezeket lehet lejjebb tornászni, viszont ennek az az ára, hogy a házon belüli fejlesztési költségek megnőnek, ugyanakkor ennek több haszna van, mivel ilyen formában a Western Digital sokkal önállóbb lesz, így jobban meg tudja különböztetni a termékeit a konkurensektől. Ez végeredményben valószínűleg nagyobb kiadásokat fog eredményezni, viszont ilyen formában a cég olyan irányokat célozhat meg, amelyeknél akár elsőként állhatnak elő komoly piaci potenciállal rendelkező fejlesztésekkel.

A vállalat szerint leghamarabb az évtized végén, de inkább 2020-ban adnak ki olyan terméket, ami elsőként épít a RISC-V architektúrára, de arról nincs adat, hogy ez mi lesz. A hosszabb távú cél azonban egyértelműen a minél szélesebb piacokat lefedő váltás, így egyre több helyre szeretne majd a Western Digital saját fejlesztésű, RISC-V-re építő vezérlőket, vagy akár processzorokat alkalmazni. A teljes átállás persze akár egy évtizedbe is beletelhet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés