Walkman: régi brand új célokkal

Hirdetés

Az egykor a kisméretű kazettás magnó szinonimájává vált, majd kissé megkopott Walkman márkanevet a Sony messze nem temette el, hiszen egy ideje MP3-lejátszói, sőt az átlagon felüli zenei képességekkel megáldott Sony Ericsson mobiltelefonok szintén büszkén viselik a nevet. A hordozható lejátszók globális piacán jelenleg az Apple és a Creative a két legkedveltebb márka, s ezt nyilvánvalóan nem pusztán készülékeik funkciógazdagságával és jó minőségével sikerült elérniük, hanem gondosan megtervezett marketinggel és hozzáadott szolgáltatásokkal. A felzárkózás érdekében a Sony a korábbiaknál markánsabb reklámkampányba kezd, és legújabb lejátszóit mint „az új Walkman”-eket mutatja be.

A friss zenedobozok merevlemezes tárolót tartalmaznak: az NW-A3000-ben egy 20 GB kapacitású egység található, míg az NW-A1000 6 gigabájttal szolgál; mindkét típus többféle színben is kapható lesz. Az előlap mögé illesztett OLED-kijelző csak bekapcsoláskor válik láthatóvá, képátlója a nagyobb modell esetében 2 hüvelyk, a kisebbiknél pedig 1,5 hüvelyk.

Egy akkutöltéssel mintegy 30 órán keresztül lehet MP3 vagy ATRAC3plus formátumú számokat hallgatni. A PC-n tárolt fájlok rendszerezésében és feltöltésében – az Apple iTunes-hoz hasonlóan – a mellékelt Connect Player szoftver működik közre, amely számos országban az ugyancsak Connect névre hallgató online Sony zenebolt igénybevételére is módot ad.

A Walkmanek a hagyományos funkciókon túl néhány extrát is kínálnak, így például többféle lejátszás lehetséges: lehet szemezgetni a készüléken tárolt teljes anyagból, de a metainformációk alapján egy előadó, egy év, egy műfaj stb. termése is megidézhető, vagy akár a száz legtöbbször hallgatott szám közül is lehet válogatni – mindezt akár véletlenszerűen, akár a felhasználó által megadott sorrendben. A lejátszók lényegében egy PC-s alkalmazással felérő médiatár funkciót biztosítanak.

Az NW-A3000 mérete 104 x 65 x 21 mm, tömege 182 gramm, az NW-A1000 pedig 88 x 55 x 19 mm-es méret mellett 109 grammot nyom. Mindkét típus novemberben kerül az üzletekbe; az előbbiért várhatóan 300 eurót, az utóbbiért pedig 250 eurót kell a kasszánál hagyni. A Sony kiegészítőként dokkolóállomást, távirányítót és hangszóróval kombinált bölcsőt kínál; emellett a hírek szerint már decemberben kiadnak egy új firmware-t, amellyel a WMA kódolású audiofájlok is lejátszhatók lesznek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés