Három új kiterjesztést hozott a Vulkan API frissítése

Az 1.0.66-os specifikáció a dokumentációt is egyértelműbbé tette számos helyen.

A Khronos Group a SIGGRAPH Asia alkalmával bejelentette a Vulkan API 1.0.66-os specifikációját, ami sajnos még mindig nem a régóta ígért 1.1-es verzió, így a nagy változások ezúttal is elmaradnak. Ettől függetlenül az 1.0.66-es verziójú Vulkan, az apróbb korrigálások mellett három új kiterjesztést hoz be, amelyek a következők:

  • VK_EXT_external_memory_host: Ez a kiterjesztés lehetővé teszi az alkalmazás számára, hogy importálja a host oldali allokációkat és a host oldalán mappelt távoli eszközmemóriát a Vulkan memóriaobjektumokba.
  • VK_EXT_external_memory_dma_buf: Itt igen speciális dologról van szó, ugyanis a Linux kernel által definiált dma-buf fájlleíróra vonatkozik. Utóbbi biztosítja a memória megosztását a kernelmeghajtók, illetve a folyamatok között. A kiterjesztés ezt kiegészíti azzal, hogy az alkalmazás importálhassa a dma-buf memóriát Vulkan eszközmemóriaként, vagy esetleg utóbbit exportálhassa előbbibe, illetve olyan pufferobjektumot is létre lehet hozni, ami ehhez a memóriához hozzáköthető.
  • VK_EXT_queue_family_foreign: Ez is egy igen érdekes újítás, ami definiál egy speciális parancslistát, ami megengedi az erőforrás tulajdonjogának átruházását egy másik, külső parancslista számára. Itt igazából nagyon hasonló a funkcionalitás a VK_KHR_external_memory kiterjesztéshez, csupán annyi az eltérés, hogy amíg az előbbi esetben a VK_QUEUE_FAMILY_EXTERNAL_KHR konstans által meghatározott parancslista az egyes eltérő hardverek és implementációk között nem volt megosztható, addig a VK_QUEUE_FAMILY_FOREIGN_EXT konstanssal ez lehetővé vált.

A Vulkan 1.0.66-ot a gyártók később fogják implementálni a meghajtóikba. Ez jellemzően igénybe vesz egy-két hónapot, de a támogatás biztosított lesz. Maguk a kiterjesztések eléggé általánosak, így elméletben minden Vulkan API-t kezelő hardver képes lehet a használatukra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés