A gépi tanuláshoz igazodik a frissített SYCL

A Khronos Group elérhetővé tette az új, 1.2.1-es verzió specifikációját.

A Khronos Group hivatalosan is bejelentette, hogy véglegesítették a SYCL 1.2.1-es specifikációját, amely a két és fél éve bemutatott 1.2-es verzió képességeit javítja. Az előbbi hírben leírtuk a koncepció lényegét, így ezt nem ismételjük meg, de azt ki kell emelni, hogy a SYCL 1.2.1 továbbra is az OpenCL 1.2-re és a SPIR-V 1.2-re épít, valamint interoperabilis az OpenCL mellett az OpenGL, a Vulkan, az OpenVX, a DirectX, és más gyártói API-kkal, mindezt memóriamásolásra vonatkozó többletterhelés nélkül. A Codeplay ezzel párhuzamosan bejelentette a SYCL 1.2.1-hez ratifikált ComputeCpp 0.5-ös verziójának elérhetőségét, ami viszonylag sokat változott, így kihasználja az olyan új lehetőségeket, mint például az asszinkron adatmozgató rutin, a nagyobb kontroll az eszközök közötti adatmozgatásnál, vagy a flexibilisebb adatelérés.

A SYCL 1.2.1 a C++11 funkciókra építkezik kiegészítő támogatással a C++14-re, mostantól pedig már C++17-re vonatkozóan is, vagyis lehetővé teszi az ISO C++17 Parallel STL programok gyorsítását OpenCL-en keresztül.

A SYCL koncepciója
A SYCL koncepciója

Az új specifikáció fő célja volt még a gépi tanuláshoz való keretrendszerek portolásakor gyűjtött tapasztalatok feldolgozása. Többek között a népszerű TensorFlow támogatása kiegészült, így SYCL 1.2.1 mellett jobban fog működni az OpenCL-es eszközökön való gyorsítása.

Érdemes megjegyezni, hogy az év közepén bejelentett SYCL 2.2 továbbra is előzetes specifikációval érhető el, és arra vonatkozóan nincs adat, hogy Khronos Group mikorra tervezi ennek a véglegesítést.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés