A Voltából is örökölt valamit a legújabb NVIDIA GPU

A vállalat nem a Turing videokódolóját használja az új jövevényen belül.

Hirdetés

Az NVIDIA még a hét első felében mutatta be a GeForce GTX 1650-es VGA-t, amely a vállalat új, TU117-es kódnevű lapkájára épül. Sajnos a hivatalos közlemények nagyon szűkszavúak voltak a konkrét képességeket tekintve, így azt lehetett hinni, hogy a combosabb TU116-os lapka kevesebb feldolgozóval megtömött verziójáról van szó.

A fenti megállapítás részben igaz is, a TU117 valóban a TU116 leszármazottja, nyilván kevesebb részegységgel, de egy ponton van egy fontos különbség, ami csak nemrég derült ki. Az NVIDIA az újabb lapkába nem az eddigi Turing GPU-kban megjelent NVENC kódolót rakta, hanem még a Volta architektúrához fejlesztett verziót. Ez lényegében azt jelenti, hogy 8K-s, 30 fps-es HEVC videók kódolásával ez a részegység nem birkózik meg, amiről azért nem mondható, hogy hatalmas veszteség, de az egyéb, képminőségre vonatkozó optimalizálások is hiányoznak. A dekódolást ez igazából nem érinti, azt egy másik hardverelem végzi.

A döntésnek valószínűleg költségcsökkentési vonzatai voltak, mivel a régebbi részegység kevesebb tranzisztort használhatott, így valamivel kisebb lehetett a 4,7 milliárd tranzisztorból álló TU117 kiterjedése. Ez amúgy is 200 mm² körüli, így minden apró nyereség hasznos.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés