Virtualizáció AMD64 platformon

A napokban zajló Linuxworld kiállításon az AMD és a XenSource bejelentette, hogy a Xen virtualizációs megoldást a 64 bites AMD64 processzorarchitektúrára is portolják. A munkát várhatóan még az első félévben lezárják. A Xen egyelőre csak x86-rendszereken üzemel, ám már dolgoznak az Itanium 2 támogatásán is.

Hirdetés

A Xen segítségével – többek között a VMWare-hez vagy a User Mode Linuxhoz hasonlóan – egyszerre több operációs rendszer futtatható egy gépen. A Xen esetében az operációs rendszerek a gazdarendszerben nem normál processként futnak, hanem az ún. Virtual Machine Monitor indítja őket, ami a Xen szerint kevésbé terheli az alaprendszert.

A XenSource nevű céget a cambridge-i egyetem által felvállalt Xen projekt gondozására hozták létre. A fejlesztők remélik, hogy a Linux 2.6-os kernelébe is hamarosan bekerülhet a szolgáltatás, ám egyelőre nincs egyetértés az integrálás helyes módszeréről. A Fedora és a SUSE fejlesztői kísérleteznek a beépítéssel, így van arra remény, hogy az a két nagy disztribúció következő változataiban már megjelenik a Xen. A szoftver egyelőre csak a Linuxszal és a NetBSD-vel működik együtt, de a későbbiekben a Windows támogatását is meg kívánják oldani.

A szerverek területén a virtualizáció már régóta bevett gyakorlat, hiszen a rendszererőforrások particionálásával jobban kihasználhatók a meglévő hardverek, illetve megspórolható egy-egy új alkalmazás beindításakor különálló hardver beszerzése.

Az AMD emellett dolgozik Pacifica kódnevű virtualizációs technológiáján, amely az Intel-féle Vanderpoolhoz hasonlóan hardveresen biztosítja a processzor megosztását. A hatékonyság növelésének efféle módjai különösen fontosak a kétmagos processzorok esetében, hiszen a CPU kihasználtsága a legtöbb rendszerben ma is ritkán ér el komolyabb szintet, és ez a dual-core chipeknél még érezhetőbben fog jelentkezni.

Az AMD legfrissebb közleménye megerősíti, hogy a vállalat januárban megkezdte kétmagos processzorai mintáinak kiszállítását partnerei számára. Az 1-8 foglalattal ellátott szerverekbe, illetve munkaállomásokba szánt kétmagos CPU-k az év közepére, a kliensekbe való típusok az év második felére várhatók. Ebben az évben nem változik a processzorfoglalat sem, így Socket 940-es szerverlapok tulajdonosainak is lehetőségük nyílik a továbblépésre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés