Virtuális valótlanságok miatt is éghet a Dell

Rájár a rúd a világ első számú notebookgyártójára: az egyre dagadó, akkumulátorokat érintő botrány kapcsán nemrég kiderült, hogy a vállalatnak több mint négymillió noteszgép-áramforrást kell visszahívnia, mindeközben egy ennél jóval jelentéktelenebb ügy is nyilvánosságot kapott, ezzel tovább borzolva a Dell PR-részlegénél dolgozók idegeit.

Mint pár hete kiderült, a vállalat minden előzetes bejelentés nélkül megváltoztatta Inspiron 640m noteszgépeinek konfigurációját. Ennek során a géphez rendelhető Intel Core Duo T2300 processzort lecserélték egy olcsóbb, T2300E típusjelzésű modellre, mely egyetlen funkciót nélkülöz csak a teljes értékű változathoz képest: a több operációs rendszer egyidejű futtatását megkönnyítő virtualizációs technológiát. Bár az operációs rendszerek párhuzamos futtatása napjainkban korántsem tekinthető elterjedt gyakorlatnak végfelhasználói körökben, a váltásnak éppen ezért vajmi kevés gyakorlati jelentősége van, a Dell mégis elkövetett egy hibát, amiért majdnem súlyos árat fizetett.

A vállalat „elfelejtette” átírni a processzor típusát a konfigurációkat összeállító weboldalon, illetve a vonatkozó marketinganyagokban, ezért 19 kínai vásárló közös keresetet nyújtott be a helyileg illetékes bíróságon a Dell ellen. A világelső gyártó ezt követően azonnal elnézést kért vásárlóitól, korrigálta a weboldalán található információkat és reklámanyagait, valamint minden érintettnek felajánlotta, hogy visszavásárolja az ominózus notebookokat, amennyiben felhasználójuk nem lenne vele elégedett.

Arról egyelőre nem érkeztek hírek, hogy a keresetet azóta visszavonták-e, az internetes fórumokon azonban időközben gyanúba keverték az akkumulátor-botrányban szintén érintett Sony-t is, aki a Dellhez hasonlóan Core Duo T2300 CPU-val hirdeti VGN-SZ240 típusú noteszgépét, miközben több felhasználó jelezte, hogy az általuk vásárolt hordozható számítógépben a szerényebb funkciólistával rendelkező T2300E processzor dolgozik.

Előzmények

Hirdetés