VIA KT266: start!

A VIA új, athlon-os chipkészlete ma végre hivatalosan is útjára indult. A KT266-os chipset a 133/266-os FSB-vel, és a DDR SDRAM támogatással ugyan már az 1GHz feletti Athlon-okra melegít (hivatalosan 133-as FSB), azonban az élelmesek persze gond nélkül hajtják majd benne sokkal olcsóbb Duron-jaikat, amint azt a KT133A-s lapokkal is teszik.

Ezzel egyébként "régi" lemaradását hozta be a VIA, hiszen Intel procikhoz már egy ideje elérhető az Apollo Pro266-os chipset. Az AMD platform pedig a sokadik DDR RAM-ot is támogató chipset-hez jut hozzá, hiszen az Ali Magic 1, az AMD760 is valami hasonlóra jó..

Más kérdés, hogy a DDR RAM-ok ára még elképesztően magas, amíg 128 mega PC133-as SDRAM-ot már lassan 10000 nettóért is az ember után dobnak, csak vigye hamar, addig 128Mb DDR SDRAM 60 ezer forintnál is többe van, ahol épp van. Ahogyan az is csak csorbítja a DDR RAM-ok hírnevét, hogy egyre-másra arról hallani, az SPD (Serial Presence Detect) chip-ek ezeken a RAM-okon nem mindig alkalmasan a timing beállítások korrekt tárolására.

Mindenesetre a 133as és afölötti FSB-értékek mondhatni hálásak, úgy általában, az irány tehát stimmel.. :)

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Hirdetés