VIA ARTiGO A1150 PC Kit – egy tenyérnyi számítógép

Hirdetés

Az elmúlt hónapokban a VIA sorozatosan jelentette be dupla magos Eden és Nano processzorai köré épített alaplapjait. Ezek jellemzően inkább az ipari felhasználás, a beágyazott rendszerek világában izgalmasak, a cég legújabb szerkezete azonban elsősorban az átlag(osabb) felhasználókat célozza meg. A 146 x 52 x 99 mm-es, mindössze 600 grammos fekete doboz memória és adattároló híján egy komplett konfiguráció rejt (barebone), mely elég széles körben bevethető.

A megjelenésről nem sok mindent lehet mondani, az ARTiGO sorozatot évek óta ugyanaz a tégla dizájn kíséri, egyszerű, mint a faék, de mondjuk térfogatra valóban kicsi (725 cm³) és minden szükséges komponens belefér. A rendszer lelkét egy dupla magos, 1 GHz-en ketyegő Eden X2 processzor és az alatta tevékenykedő VIA VX900H chipkészlet képzi, ehhez magunknak kell párosítani egy maximum 4 GB-os DDR3 SODIMM memória modult. Ennek hozzáadása csakúgy, mint a legtöbb notebook esetében, egy az alján lévő ajtó eltávolításával lehetséges. A háttértár kiválasztása is a végfelhasználó feladata, bármilyen 2,5”-es HDD/SSD megetethető vele.

Az előlapon a szokásos audio csatlakozó trión kívül két USB 2.0, egy micro USB port és a bekapcsoló gomb található, hátul további két USB 2.0 port, Gigabit Ethernet, D-Sub, HDMI és opcionálisan az IEEE 802.11 b/g/n vezeték nélküli adapter antenna kimenete sorakoznak. Szintén opcionális az egyik oldalon egy gumiajtó mögött megbújó SD kártyaolvasó.

Felhasználási köre elsősorban teljesítményének függvénye, alacsony fogyasztású otthoni szervernek, irodai gépnek vagy átlagos asztali PC-nek bizonyára megállja a helyét. A VIA állítása szerint a chipkészlet a processzor különösebb izgatása nélkül is elboldogul a nagyfelbontású videókkal, így elméletileg HTPC gyanánt is funkcionálhat, ehhez azonban nem ártott volna egy digitális audio kimenet a repertoárból. Fém háza és alacsony fogyasztása révén az ARTiGO sorozat autós projektek közkedvelt alapja, tehát nem egy átlagos nettop, ennek ellenére megtalálhatja a helyét.

Megjelenési dátuma egyelőre ismeretlen, egy 265 dolláros árcédula viszont már napvilágot látott.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés