VIA APC: a 49 dolláros androidos PC

Hirdetés

A Raspberry Pi megjelenése és sikere után egyre több cég lát fantáziát az extrém olcsó androidos PC-kben. Köztük van a VIA is, mely vállalat amúgy is szereti az alacsony fogyasztású rendszereket, így előálltak az APC kezdeményezéssel, mely egy Neo-ITX méretű alaplap formájában születik meg. Ez 170 x 85 mm-es kiterjedést jelent, ami kellően kicsinek mondható, ám a szabvány ügyel arra, hogy megőrizze a kompatibilitást a Mini-ITX-es házakkal.

WonderMedia PRIZM WM8750
WonderMedia PRIZM WM8750 [+]

Az alaplapon egy WonderMedia PRIZM WM8750-es SoC található, melyben egy ARMv6-os architektúrára épülő, ARM1176JZF típusú processzormag dolgozik. Ez tulajdonképpen az alap ARM11-es mag kiegészítve a Thumb utasításkészlet Thumb-2 kiterjesztésével és pár biztonsági funkcióval. A processzormag 800 MHz-en ketyeg, vagyis nem mondható gyorsnak, de a Raspberry Pi által használt Broadcom BCM2835-ös lapka megoldásánál valamivel tempósabb. Az integrált grafikus vezérlőről pontos adatok nincsenek, azon kívül persze, hogy támogatja az OpenGL ES 2.0-s és az OpenVG 1.1-es felületet. A SoC természetesen képes a Full HD-s videók gyorsítására, illetve a H.264-es tartalmak enkódolására, míg a memóriavezérlő DDR2 vagy DDR3 szabványú memóriát kezel.

VIA APC
VIA APC [+]

A VIA APC-n 512 MB-os DDR3 memória található, míg az adattárolás feladatát egy 2 GB-os NAND flashmemória látja el. Az alaplapon található még D-Sub és HDMI kimenet, négy darab USB 2.0-s port, egy microSD aljzat, egy 10/100-as Ethernet interfész, illetve hang ki- és bemenet. Az előtelepített operációs rendszer szerepét egy asztali igényekhez igazított Android 2.3-as fejlesztés tölti majd be.

A 15 wattos külső tápegységgel rendelkező újdonság forgalmazása júliusban esedékes, az ajánlott fogyasztói ára pedig 49 dollár lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés