Az ARM letámadná a notebookpiacot

Az ARM elsősorban az ultramobil termékek piacán ismert, de a cég a PC-vel is szerencsét próbálna. Korábban már számos hír került elő ARM-os notebookokról, melyek közül néhány meg is valósult, de túl gyorsan nem lehet betörni erre a piacra. A vállalat elnök-vezérigazgatója, Warren East azonban bizakodó, így nem rejti véka alá a cég terveit. Véleménye szerint 2014-2015-re az ARM részesedése 10-20% lehet a notebookpiacon, emellett azt is hozzátette, hogy az okostelefonok piacán az Intel az elkövetkező években 5-10%-os részesedésig juthat.

A jövőt illetően mindig nehéz jóslatokba bocsátkozni, így az előbbi kijelentések bekövetkeztét semmi sem garantálja. Az Intelre vonatkozó adattal talán nem is érdemes foglalkozni, ugyanis ez túl sok tényezőtől függ, gondolva itt elsősorban a nagyobb telefongyártókra, akiket meg kell győzni, hogy ne csak egy-két inteles termékkel jelentkezzenek. Az ARM-ra vonatkozó jövőkép érdekesebb. Alapvetően a Windows RT megadja az alapokat, de ez csak a tabletpiachoz elég. Warren East azonban hosszabb távon gondolkodik, így idővel már érkezhet egy új Windows is, mely olyan képességeket is kínál majd, amelyek egyelőre az x86/AMD64-es Windows 8 sajátjai. Kétségtelen, hogy a tabletek szempontjából elég a Windows RT tudása, azonban egy notebookba több kell, így elsősorban a szoftveres oldaltól függ a dolog, de a problémák megoldhatók. 2014-ben egyébként pont megérkezik az NVIDIA Maxwell APU-ja, amely az elsők között használhatja ki az ARM térhódítási szándékát ebben a szegmensben.

Érdekes kérdés még a szoftverek kompatibilitása. A natív módon futó alkalmazások esetében nem csak x86-os, vagy AMD64-es utasításkészletre kell lefordítani azokat, hanem ARM-ra is. Maga a Windows API jól portolható a különböző processzorarchitektúrákra, és ez azt jelenti, hogy megfelelően megírt programok esetében a C vagy C++ kódot csak újra kell fordítani. Előfordulhatnak azonban problémák, aminek hatására a forráskódon belül szükség lehet módosításokra, illetve kiegészítésekre.

Az bizonyos, hogy a legfontosabb alkalmazások már a Windows RT megjelenésével kapnak ARM portot, és a helyzet innen már csak jobb lehet. Warren East úgy látja, hogy rengeteg PC-s felhasználó csak pár programot használ az adott gépen, így például a webböngésző, az e-mail kliens, illetve az irodai programcsomagok ide tartoznak, és talán az Adobe Photoshop, vagy más képszerkesztő programra van még komolyabb igény. Ezeken kívül azonban megoszlanak a szokások, és alapvetően nem beszélhetünk tömeges igényről. Amennyiben ez így van (és az átlagos vásárlók szokásait figyelembe véve lehet benne valami), akkor az ARM elérheti a célkitűzéseket, hiszen az említett célra megfelelő termékeket tehetnek le az asztalra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés