VIA-Cyrix: Ezrák és Samuelek, Ball Gridbe öntve

Biztos sokan emlékeznek rá, hogy nem is oly rég, 7-8 éve, még bőven akadtak olyan alaplapok amelyekre megbonthatatlanul rá volt hegesztve a CPU. Jómagam is bírok még olyan XT lappal, amelyről a 80186-os (NEC V20) procit nem lehet csak úgy leszedni, persze nem is lenne miért..

De ha nem tévedek, akkor még az AMD 386DX-40-es procikból is sokat applikáltak rá hasonlóképp alaplapokra. És most a Cyrix megint ilyesmit tervez, mert a PGA (Plastic Grid Array) tokozás helyett (PPGA, FCPGA - PIII, Celeron1-2), szinte mindegyik újabb VIA prociból (Samuel II, Ezra, de áll. a régi Samuel I is..) készül majd BGA-s (Ball Grid Array) változat is, amit közvetlenül a lapra rögzítenének.

A megoldás egyetlen szépséghibája a rendszer megbonthatatlanságában rejlik, azonban ezek a rendszerek amúgy is a legolcsóbb régiókba készülnek (eljutni), ahol a bővíthetőség feltehetőleg nem a legfontosabb szempont. Csak egészség legyen - csak működjön a cucc..

Nemrég szóltunk a Cyrix egyik titkos fegyveréről(..), nevezetesen procijai SMP képességéről, azonban akkor arra jutottunk, így látatlanban is, hogy a CPU-k L2-es cache híján (illetve max 64K L2-es cache-sel "megáldva") hiába is pályáznának szerver babérokra, ahhoz más is kell (kis L2 cache feltétlen, egyes PPro/Xeon procikba nem hiába tettek akár 1-2MB-ot(!), volt is áruk rendesen..)

Megnyugtatásképp közölnénk, hogy a Samuel II után debütáló Ezra chip (Q4 - az előzetes várakozások szerint), már legalább 128k L2-es cache-sel érkezik, de az is lehet, hogy rögtön kétszer ennyi kerül bele. Hogy az SSE support-tal mi lesz, még nem tudni, ígérik, de várjuk ki a végét.. Az L1-es cache terén nem lesz változás, ami már az első Cyrix III-as óta (Samuel I) 128KB-ot jelent (ami mellesleg bőséges). Újdonság lesz még a 0.13 mikron-os gyártási processzus, így ezek az CPU-k várhatóan 1.0-1.2GHz magasságot is elérnek majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Hirdetés