Az NVIDIA veszteségbe futott a Fermivel

Hirdetés

Váratlanul rossz negyedévbe futott bele az NVIDIA. A vállalat számára jól kezdődött az év, ám az új generációs GF100-as lapka megjelenése mindent elrontott. A termék jól állja a sarat a Quadro és a Tesla rendszerek piacán, amit jól mutat az üzletágak erősödése, de a GeForce vonalon jelentős visszaeséssel kellett számolnia a zöldeknek. A Fermi architektúrára épülő GF100-at vizsgáló cikkünkben kitértünk a rendszer problémás részeire, aminek köszönhetően a PC-s GPU-piacon nem állja meg a helyét a chip. A legfőbb probléma a rá épülő GeForce termékek borzalmasan drága előállítási költsége, és az ehhez mért alacsonynak mondható teljesítmény. A gyártópartnerek még az árcsökkentést is meglépték a GTX 465, 470 és 480 jelzésű termékek esetén, ami jelzi, hogy a GF100 napjai a játékosok szegmensében meg vannak számlálva. A nemrég megjelent új, GF104-es GPU már olyan konstrukció, ami sikereket érhet el, mivel az újdonságra épülő kártyák jelentősen olcsóbban gyárthatók, miközben a teljesítményük is megfelelő az adott árszintet nézve. Természetesen a friss versenyző csak pár hete startolt, így nem tudott az aktuális negyedév teljesítményén javítani, ám a következő szemeszterben már javulhatnak a mutatók.

Az NVIDIA kiemelte, hogy a Tegra termékek piaca fellendülőben van, mivel az üzletág az előző negyedévhez képest 46%-ot erősödött, ami kiemelkedő eredménynek számít. A beszámoló szerint a negyedéves bevétel 811,2 millió dollár volt, és ez 19%-os visszaesés az első szemeszterhez viszonyítva, ám 4,5%-os erősödés a 2009-es év válság melletti teljesítményéhez mérve. A nettó veszteség 141 millió dollárra rúgott.

Sajnos a korábban nagy botrányt kavart hibás grafikus chipek továbbra is komoly kiadásokat emésztenek fel. A vállalat még 2008 nyarán került szembe a felhasználók haragjával, amikor is rengeteg GeForce GPU-val szerelt notebook halálozott el. A problémát vélhetőleg anyagfáradás okozta, amit a nagy hőmérséklet-ingadozás idézhetett elő. Az NVIDIA az aktuális negyedévben 193 millió dollárt költött a meghibásodott termékek cseréjére, sőt számos érintett a bíróságon keresi igazát, ami szintén költséges a zöldek kasszájára nézve.

Az NVIDIA a harmadik negyedévben 3-5%-os erősödésre számít a bevétel oldalán. Várhatóan a GF104-es lapka komoly szerepet fog játszani a GeForce üzletág alakulásában, sőt az ősszel érkező új termékek is szerephez juthatnak, ami jobb eredményeket feltételez.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés