Új versenyzők a netbookok piacán

Hirdetés

Ismét új versenyzőkkel bővült a netbookok szegmense, így az eddig elérhető temérdek modell mellé a Litl úgynevezett Webbookja és az Evolio SmartPad S21 névre keresztelt mobil masinája sorakozik fel.

Litl Webbook
Litl Webbook

A Litl egy kisebb, angliai cég, amelyik a nemrég megjelent, Webbook néven futó netbookját a jövő hírnökeként emlegeti. Természetesen a figyelemfelkeltő jelző nem alaptalan, ugyanis az 1,6 Ghz-es Atom processzorra épülő, 12 hüvelykes kijelzővel rendelkező termék gyakorlatilag egy cloud kliens, azaz a számítási felhő erejét használja. A gépen egy Ubuntu Linux alapú operációs rendszer fut, mely az interneten keresztül tartja a kapcsolatot a szerveroldalon futó Google App Engine-nel, a Django tartalomkezelővel, amit Amazon S3 tárhelyszolgáltatás egészít ki.

Litl Webbook
Litl Webbook

Az 1 GB kapacitású rendszermemóriával és 2 GB-os flash adattárolóval felszerelt Webbook, felhasználói felülete a végletekig le van egyszerűsítve. A rendszert úgynevezett kártyákkal lehet vezérelni, melyek az interneten elérhető katalógusból választhatók ki. Mindegyik egy-egy alkalmazást képvisel, amik természetesen a szerveroldalról futnak. A Litl Webbook már kapható a vállalat partnereinél, a fogyasztói ára 700 dollár.

Az Evolio SmartPad S21 a szokásosnak mondható belsőre épül, azaz az 1,6 GHz-es Intel Atom N270 elnevezésű processzort a 945GSE vezérlőhíd gondjaira bízta a vállalat, a rendszermemória szerepét pedig egy SO-DIMM foglalatba illeszkedő, 1 GB-os DDR2 memóriamodul tölti be. Az 1024x600 pixel natív felbontású, 10,1 hüvelykes kijelző meghajtásáról a GMA950-es integrált grafikus processzor gondoskodik, az adatokat pedig egy 160 GB-os merevlemez hordozza.

Evolio SmartPad S21
Evolio SmartPad S21

A Wi-Fi és Ethernet adapterrel, beépített webkamerával, illetve kártyaolvasóval felszerelt, 1,1 kg-os masina kék és piros alapszínnel került forgalomba, ám az Evolio a külső díszítésről is gondoskodott, ami valóban feldobja a gép kinézetét. A termék Windows XP operációs rendszerrel kapható, a hosszú üzemidőért pedig a 3400 MAh-s akkumulátor felel. A SmartPad S21 480 dolláros áron érhető el a nagyobb webáruházakban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés