Extrém tuning folyékony nitrogénnel a Veletechen!

Frissítés: az esemény utáni eredményekkel és videós összefoglalóval itt lehet találkozni.

A korábbi Veletech kiállításokon megszokhatták a látogatóink, hogy látványos, a hardverek abszolút tűréshatárait feszegető extrém tuning is jelen van. Az idei önálló Veletech rendezvény alkalmából sem lesz ez másként. Subaruwrc és 04ahgy egy nagy tartály folyékony nitrogénnel készül az április 9-i szombatra, hogy a legfrissebb Intel, hatodik generációs Core i7-6700K-t alaposan megtuningolják.

Korábbi tesztelés alkalmával készült kép a rendszerről
Korábbi tesztelés alkalmával készült kép a rendszerről [+]

A rendszer komponenseiről ejtenénk pár szót elöljáróban. Az i7-6700K egy válogatott példány, amit sokadik alkalommal hűt be subaruwrc folyékony nitrogénnel. A fémkupak természetesen már az első tuninggal való használat előtt el lett távolítva, és a gyári hővezető pasztát egy hidegre és extrém hőátadásra tervezett speciális, Thermal Grizzly Kryonaut váltja fel. Az ominózus processzor nem egy alkalommal üzemelt már 1,85 V magfeszültség és 6300 MHz órajel fölött, -190 °C hőmérsékletre hűtve. Az alaplap egy Gigabyte GA-Z170X-SOC Force példány lesz, melyről a díszítőelemek teljesen, a hűtőbordák pedig részlegesen eltávolításra kerültek. A lehűlt alaplapot a páralecsapódástól egy speciális műanyag védőréteg óvja meg.

A szigetelt alaplap és a nitrogénes pot A szigetelt alaplap és a nitrogénes pot
A nitrogénes pot és a szigetelt alaplap [+]

Arról, hogy a processzor a folyékony nitrogén -196 °C-os hőmérsékletét minél jobban átvehesse, egy 4 kilogrammnál is nehezebb, egy darabból álló vörösréz "alkalmatosság", a pot gondoskodik. A rendszerben 2x4 GB 3600 MHz-es CL 17-es G.Skill Trident Z DDR4 memória ketyeg majd, természetesen alaposan megemelt órajellel, valamint egy NVIDIA GTX 980 Ti videokártya adja a képet és a minél magasabb 3D teljesítményt. A kielégítő tápellátásról egy-egy 1200 W-os FSP Aurum PT és 1250 W-os DeepCool Quanta táp gondoskodik majd. Az aktuális, tweakelt (a minél nagyobb teljesítményre, akár a stabilitás rovására hangolt) Windows rendszer egy ADATA XPG SSD-ről fog futni.

A tesztelés során a fókusz leginkább a processzor órajelemelésével kimaxolható 3D benchmarkokon lesz, nevezetesen a 3DMark 03-on, 3DMark 05-ön és az Aquamark-on. Jelen pillanatban három eredmény az, ami a figyelem középpontjában áll: subaruwrc GTX 970-nel, és a fenti rendszerrel elért 77062 pontos 3DMark 05 kategóriaelsősége, szintén ezzel egy 79443 pontos 3DMark 05, de ott GTX 980 Ti volt a videokártya, és Achill3uS 79538 pontos 3DMark 05 eredménye, ASUS alaplappal és GTX 980 Ti VGA-val. A két GTX 980 Ti-s eredmény közül az első a világon a 17., a második pedig a 16. legjobb 3DMark 05 pontszám egy videokártyával, az utóbbi egyben a magyar rekord is.

Lenne öröm, ha ezeknél magasabb pontszám alakulna Lenne öröm, ha ezeknél magasabb pontszám alakulna
Lenne öröm, ha ezeknél magasabb pontszám alakulna [+]

Kis szerencsével ezeket sikerülhet túlszárnyalni, és pár pontra van csak a 80 ezres lélektani határ is. Fontos kiemelni, hogy az otthoni, nyugodt, légkondicionált (a levegőből sok párát eltávolít) helyiségben történő teszteléshez képest a nyilvános, élő események kisebb mértékben eredményesek a legtöbbször. Ennek nyilvánvaló oka, hogy a sok látogató által rengeteg vízgőz kerül a levegőbe, ami a hideg alkatrészeken lecsapódik, és vizesedést, ezáltal instabilitást okoz. Mindez persze senkit ne tántorítson el attól, hogy kilátogasson.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a Veletech kiállításon 2016. április 9-én, szombaton, reggel 10 órától a budapesti Millenáris B és D csarnokában. Jegyek a helyszínen és elővételben is kaphatóak: regisztrált tagjaink itt, nem regisztrált tagjaink pedig ide kattintva tudnak belépőt vásárolni!

Azóta történt

Előzmények