Végre befutott a Radeon HD 6900-as sorozat

Az AMD a mai napon indította hódító útjára új generációs, felsőkategóriás Radeon grafikus kártyáit, melyek HD 6950 és 6970 jelzéssel kerülnek a boltok polcaira. A termék az eredeti tervekhez képes késett pár hetet, de még pont időben érkezett a legutolsó ünnepi rohamra felkészülve. A DirectX 11-es API-t támogató VGA-k a 40 nm-es gyártástechnológián készülő Cayman lapkára épülnek, mely 2,64 milliárd tranzisztort tartalmaz, a kiterjedése pedig 389 mm². Nem titok, hogy lesz egy abszolút csúcskategóriás modell is a Radeon HD 6990 személyében, ami már két Cayman GPU-t fog alkalmazni, de ennek a kártyának a megjelenése csak a következő év elején esedékes, és valószínűleg az ára sem lesz pénztárcabarát.

A Cayman komoly előrelépés az AMD történelmében, mivel a fejlesztés teljesen új architektúrára épül, vagyis a hosszú éveket megélt R600 alapjait végleg elfelejtette a vállalat. A legnagyobb újítás a setup motort érte, ugyanis az új GPU két darab teljesen elkülönülő egységgel dolgozik. Ennek köszönhetően a rendszer órajelenként két háromszöget dolgoz fel. A feldolgozó motoronként elhelyezett tesszellációs egység is megújult, ami a Barts kódnevű lapkában bemutatkozó megoldás izmosabb verziója. A raszter motor órajelenként 16 képpontot dolgoz fel, ami a teljes lapkára nézve 32 pixelt jelent, a renderelés pedig 2x2 pixeles tömbökön zajlik. A shader tömböket is átalakították a mérnökök. A szuperskalár shader processzorok mostantól négy darab azonos képességű skalár végrehajtót rejtenek, így eltűnt a speciális feldolgozó, de az új magok összefőzhetők, vagyis a támogatott utasítások tekintetében nem érte változás a rendszert. Az AMD szerint a változtatásra azért volt szükség, mert a korábbi 5 utas egységet nagyon ritkán használták ki a kódok, így teljesítményben a kevesebb feldolgozó gyakorlatilag nem látszik majd meg. A Cayman az általános számítások esetében is újít. Ez az első rendszer, ami aszinkron feladatirányítást használ, vagyis a GPU több, teljesen független utasításfolyam párhuzamos futtatására is képes. Ezzel lényegében lehetővé válik több GPGPU-s alkalmazás párhuzamos futtatása is egyetlen grafikus processzoron. További újítás a két darab DMA motor használata, ami gyorsítja a memória írását és olvasását.

Az új setup motor
Az új setup motor [+]

Cayman mint GPGPU
Cayman GPGPU-ként [+]

A lapkában összesen 24 darab 64 utas shader tömb kapott helyet egy-egy textúrázó blokk társaságában. A 800 MHz-es magórajelen ketyegő Radeon HD 6950 esetében a chip 22 aktív tömbbel dolgozik, ami 1408 shader processzort és 88 darab Gather4-kompatibilis textúrázó csatornát eredményez. A Radeon HD 6970 már 24 darab tömbbel rendelkezik, ennek megfelelően az 1536 darab shader processzorhoz 96 textúrázó csatorna tartozik, míg az órajelfrekvencia 880 MHz-re módosul. Ebből az következik, hogy az előbbi modell 2,25, míg az utóbbi 2,7 TFLOPS-os számítási teljesítményre képes. Ezek az értékek dupla pontosság mellett rendre 563 és 675 GFLOPS-ra módosulnak.

A Cayman logikai felépítése
A Cayman logikai felépítése

Mindkét új Radeon 8 darab ROP blokkal rendelkezik, ami összesen 32 blending és 128 Z mintavételező egységet tartalmaz. Fontos újítás, hogy a blokkok jelentős fejlődésen mentek keresztül, így az előző generációhoz képest kétszer gyorsabban végzik a 16 bites unorm és snorm operációkat, valamint a 32 bites lebegőpontos utasítások feldolgozása akár négyszer gyorsabb is lehet. Megmaradt a megszokott HUB központú memóriavezérlő, ami négy darab 64 bites csatornára oszlik. A memóriakonfiguráció mindkét modellnél 2 GB lesz, de a kisebbik verziónál viszont nem zárható ki egy 1 GB-os megoldás megjelenése. Természetesen a memórialapkák a GDDR5 szabványra épülnek. Ezek a HD 6950-en 5 GHz-es, a HD 6970-en pedig 5,5 GHz-es effektív órajelen üzemelnek, ami 160 és 176 GB/másodperces adatátviteli sebességet garantál.

A PowerTune működése
A PowerTune működése alapbeállításon [+]

Az AMD jó szokásához híven a fogyasztásra is gondolt. Az új lapka ugyanazzal a gyártástechnológiával készül, mint az előző generációs Cypress. Nyilvánvaló, hogy a fogyasztás mérséklése a lapkaméret és a tranzisztorszám növelése mellett lehetetlen küldetés volt, de egy ügyes trükkel a vállalat mérnökei megoldást találtak a problémára. Az új Radeonok által bevezetett technológia a PowerTune névre hallgat. Az elméleti alapok arra épülnek, hogy a GPU a futtatott programok kis része alatt van maximálisan kihasználva, vagyis az órajel valós idejű szabályzása a teljesítményre elhanyagolható hatást fejt ki, miközben a grafikus kártya fogyasztása érezhetően csökken. A PowerTune tehát nem tesz egyebet, mint megpróbálja a magórajelet olyan értékre belőni, ami aktuálisan nem jelent negatív hatást a teljesítményre, miközben a GPU energiaigénye csökken.

A PowerTune működése magas fogyasztási határ mellett
A PowerTune működése magas fogyasztási határ mellett [+]

A technológia szabályzását az AMD a felhasználóra bízza. Az alapértelmezett érték nulla százalékon van, ami azt jelenti, hogy a kártya a lehető legjobb fogyasztást biztosítja érezhető sebességromlás nélkül. Ez igény szerint felülbírálható az Catalyst Overdrive menüjében, negatív vagy pozitív irányban is. Amennyiben valakinek nem fontos a fogyasztás választhatja a +20%-os opciót, ami gyakorlatilag garantálja, hogy a GPU magórajele állandóan a referenciaértéken lesz. Ilyenkor a Radeon HD 6950 200, míg a HD 6970 250 wattos maximális TDP értékre van minősítve. A -20%-os beállítással viszont pont ellentétes hatást lehet kifejteni. A termék agresszívan szabályozza az órajelet, ami ha nem is érezhető, de mindenképpen kimutatható sebességvesztéshez vezet, ám a fogyasztás is komoly mértékben esik. Itt az AMD nem adott meg konkrét specifikációt, mert a PowerTune működése nagymértékben függ a futtatott programtól, de a belső mérések szerint az Aliens vs. Predator alatt, az alapbeállításokhoz képest másodpercenként 5 képkockával volt lassabb a feldolgozás a -20%-os beállítással, miközben a teljes rendszer illetve lényegében a kártya fogyasztása 30-35 wattot esett. A PowerTune alkalmazásával akár 100 watt alatti fogyasztásra is képes lehet a Radeon HD 6950, ami a felkínált teljesítményt figyelembe véve nagyon hízelgő paraméter.

A PowerTune működése agresszív órajelszályzás mellett
A PowerTune működése agresszív órajelszabályzás mellett [+]

A PowerTune mellett az AMD új sémát is bevezetett a fogyasztási paraméterek megadására. A fentebb említett maximális TDP érték jelenti azt az energiaigényt, amit a rendszer +20%-os opció mellett ér el. Az alapértelmezett, vagyis nulla százalékos beállításon a vállalat a tipikus játékbeli fogyasztást érti. Ebből a szempontból a Radeon HD 6950 és 6970 rendre 140 és 190 wattot igényel. A terheléstől mentes időszakokban a kártyák természetesen visszafogják magukat, és a fogyasztásuk ilyenkor csak 20 watt körül alakul.

Dual BIOS
Dual BIOS [+]

Mivel felsőkategóriás versenyzőkről van szó a tuning is sokat számíthat a döntésben. Itt mindenképpen fontos megjegyezni, hogy az AMD nem biztosítja a kártyák referenciaórajelénél magasabb értékeken történő stabil működést, de a vállalat a Radeon HD 6950 tápellátását 225, míg a HD 6970-ét 300 wattra tervezte. Ezen a szinten a legtöbb felhasználó a BIOS-ba is belepiszkál, így az új kártyákon egy felülírhatatlan második BIOS is helyet kapott, amennyiben az elsődleges rendszer egy félresikerült frissítés következtében használhatatlanná válna. Ilyenkor egy kapcsolót kell átállítani a kártyán, és a probléma könnyen helyrehozható.

Enhanced Quality Anti-Aliasing
Enhanced Quality Anti-Aliasing [+]

A HD 6900-as Radeonok hátulján két DVI, egy HDMI 1.4a és két DisplayPort 1.2 kimenet található, és támogatják a négymonitoros Eyefinity technológiát. Újdonság még az EQAA mód, ami a hagyományos elsimításnál jobb képminőséget eredményez. Az egyes szűrések a színminták mellett duplaannyi értéket szereznek a lefedettségről, és ezt is belekalkulálják a számításba. Az eljárás elsősorban az MSAA-hoz való, de kompatibilis a Catalyst adaptív, SSAA és morfológiai szűrésével is, továbbá a játékokban alkalmazott élsimítással is alkalmazható, ha ez technikailag lehetséges. A Radeon HD 6950 és 6970 a mai naptól megvásárolható az üzletekben, az MSRP áruk 299 és 369 dollár.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés