Kiderült a Radeon HD 6900 késésének valódi oka

A tegnapi nap folyamán bemutatkoztak az AMD felsőkategóriás videokártyái, melyek az eredetileg tervezett november végi debütáláshoz képest pár hetet késtek. Az interneten számos fórum volt hangos a találgatásoktól, hogy mi lehet az események mögött. Az AMD sosem mondta el hivatalosan az okot, de a legvalószínűbb verziónak az tűnt, hogy a Texas Instruments képtelen elegendő DrMOS egységet készíteni. Mindenki meglepetésére a termékek az előző generációban bevált Volterra PWM-re épülnek. Ez egyrészt megkönnyebbülés lehet, hiszen a kategóriához mérten csúcsminőségű vezérlőről van szó, ám alapjaiban lerombolja a DrMOS hiányával kapcsolatos elméletet.

Hirdetés

A lapka gyártásával sincs probléma, mivel a kereskedők visszajelzései alapján az ellátás megfelelő, így a driverre helyeződött azonnal a gyanú, aminek a fordítómodulja az architektúrát ért változások miatt még az AMD saját bevallása szerint sem tökéletes. Persze a meghajtó a termék kiadása után is frissíthető, vagyis ez nem elég indok kihagyni a november végi rohamot. A valóságra a chiphell fórumán jöttek rá a felhasználók. A Radeon HD 6900-as kártyákon a hűtő levétele után látható, hogy az egyik PCI Express tápcsatlakozó műanyag borításából egy kis rész ki van vágva. Erre azért volt szükség, mert a termékekre tervezett hűtés nem passzolt, vagyis a gyártás után a kártyákat kozmetikázni kellett. A gond egyszerűen megoldható a hűtőborda megváltoztatásával, de a legyártott termékek esetében erre már nem volt mód, így be kellett jelenteni a késést, és le kellett vágni a problémás műanyagdarabot a csatlakozóról.

A kozmetikázott PCI Express tápcsatlakozó
A kozmetikázott PCI Express tápcsatlakozó [+]

Az ehhez hasonló tervezési bakik nem ritkák a VGA-k esetében, mivel a terméket és a hozzá való hűtést külön csapat tervezi, vagyis nem sokkal a megjelenés előtt derülnek ki az esetleges problémák. A referenciakártyák esetében azonban erre nagyon odafigyelnek, mivel egy ilyen hibán a termék tervezett megjelenési ideje is elúszhat. Jelen helyzetben ez történt. Az AMD ezzel kapcsolatban nem mondott semmit, de talán nem is kell, hiszen minden teljesen egyértelmű, ráadásul a probléma nem befolyásolja a termékek működését. Persze biztosak lehetünk benne, hogy a cégen belül megkeresik a felelősöket, de rémálmoktól mentes éjszakák érdekében nem érdemes belegondolni, hogy milyen következményekre számíthatnak az érintettek.

A kiszivárgott információk szerint az év végére tervezett Radeon HD 6990 jelzésű csúcsmodellt nem érinti ez a tervezési hiba, vagyis valószínű, hogy azt a kártyát stratégiai szempontok alapján csúsztatták a következő év elejére. Természetesen a két Cayman GPU-ra épülő versenyző tervezése is meglehetősen nehéz, hiszen be kell férni a 300 wattos fogyasztási határ alá, amit az AMD a PowerTune technológia segítségével szeretne elérni. A magórajel valós idejű szabályzását tehát alaposan át kell gondolni, hiszen az OEM eladások szempontjából fontos a PCI-SIG minősítése. Az előző generációból kiindulva a kártyán valószínűleg teljes értékű Cayman GPU-k lesznek, ám az órajeleket nem érdemes megjósolni, mivel bizonyos, hogy az értékeket állandóan a futtatott programhoz fogja szabni a PowerTune. A teljesítmény várhatóan a Radeon HD 6950 CrossFire konfiguráció szintjét üti majd meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés