Kompatibilitási programot indít a Valve a Steam Deckhez

Egyszerűen ellenőrizhető lesz az áruházon belül, hogy az adott tartalom miképpen kezeli a kézikonzolt.

A Valve a nyáron mutatta be a Steam Deck nevű kézikonzolját, amelyről az alábbi hírben be is számoltunk, és azóta kiderült az is, hogy a cég még nem talált olyan játékot, amit ne tudna futtatni a rendszer.

Persze ennyi azért nem elég, és ezt nyilván érezte a Valve is, amely cég bejelentette a Steam Deck Compatibility Programot. Ennek a lényege, hogy négy kategóriába sorolják a Steamen elérhető tartalmakat.

A legjobb, ha az alkalmazás a "Verified" kategóriát erősíti, mivel ilyenkor a Valve, Steam Deckkel kapcsolatos minden igényének megfelel a szoftver. A "Playable" eggyel rosszabb eset, mivel van legalább egy olyan követelmény, amit nem teljesít az adott alkotás, amit manuális módon esetleg kezelni lehet, míg az "Unsupported" egyértelműen a futtathatatlanságot jelzi, ide tartoznak például a VR címek. Meg kell említeni még egy negyedik kategóriát "Unknown" néven, de ez csak azt jelzi, hogy a Valve még nem ellenőrizte le a tartalmat.

A Steamen minden játék mellett ott lesz a jelzés, hogy milyen kategóriába esik, illetve ki lehet bontani, hogy milyen követelményt nincs támogatva. A Valve eléggé világos igényeket támaszt majd, és négy tényezőt vizsgálnak meg minden játék esetben, ezek a következők:

  • Megfelelő-e a 1280x800 vagy 1280x720 pixeles felbontású megjelenítés, valamint olvashatók-e a megjelenő szövegek.
  • Támogatott-e a beépített játékvezérlő, illetve megjelenik-e a virtuális billentyűzet a kijelzőn, ha szükség van rá.
  • Képes-e figyelmeztetőüzenet nélkül elindulni a játék, továbbá egy esetleges beépített indító kezelhető-e a játékvezérlő gombjaival.
  • Ha a játék Proton kompatibilitási rétegen keresztül fut, akkor minden szükséges middleware implementálva van-e Protonra, ideértve a csalás elleni védelmet.

Természetesen a fejlesztők dolgozhatnak rajta, hogy a játékaikat a "Verified" kategóriának megfeleltessék, és alapvetően ez is lenne a célja a kezdeményezésnek. Ez azt jelenti, hogy a játékok besorolása esetlegesen javulhat, ha kap megfelelő, Steam Deckhez szabott javítócsomagot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Valve

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés