Más kézikonzolokra is hozná a SteamOS 3.0-t a Valve

Erre a GPD WIN Max 2 Indiegogo kampánya kapcsán derült fény.

A Valve által tervezett Steam Deck viszonylag nagyot fut a kézikonzolhoz tervezett SteamOS 3.0-s operációs rendszerrel, de ennek kapcsán már lehet tudni, hogy készül az általános verziója is, noha nem tudni, hogy mikor jelenhet meg. Addig csak egy HoloISO nevű, nem hivatalos kiadás érhető el, amelynek megvannak a maga nyűgjei, de megfelelő PC-ken azért használható.

A GPD WIN Max 2 Indiegogo kampánya kapcsán ugyanakkor felmerült a kérdés, hogy használható lesz-e a gépen a SteamOS 3.0, és a gyártó úgy nyilatkozott, hogy a Valve már megkereste őket a kooperációval kapcsolatban, s mivel a Steam Deck AMD-től származó hardvere nagyon hasonlít a GPD WIN Max 2 AMD-s kiadásához, nem is volna annyira nagy munka támogatni a Ryzen 7 6000U sorozatú SoC APU-kat  a GPD szerint a Valve nagyjából fél éven belül meg tudná oldani a dolgot.

Az együttműködés egyébként első olvasatra furán hangzik, de van benne logika, mert a Steam Deck ugyan egy fontos hardver, és kétségtelenül a hasonló megoldások konkurenciája, de a SteamOS 3.0 hosszabb távú célja a terjedés, és nem az, hogy az elérhetősége megakadjon a Valve kézikonzoljainál. Az utóbbi vállalat számra már pusztán az hasznos lenne, ha a GPD WIN Max 2 be lenne drótozva a Steam platformba, mert így a játékosoknak lenne egy fix helye beszerezni a kívánt címeket, és minél több hasonló gép kerül bele ebbe a körbe, annál kedvezőbb alternatíva lesz a SteamOS 3.0 a fejlesztők számára.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés