Picit változott a Steam Deck specifikációja

A Valve mostantól kétsávos PCI Express 3.0-s SSD-vel is árulja a 256 és 512 GB-os konfigurációt.

A Valve nagyjából egy éve leplezte le a Steam Deck specifikációját, amely az adattároló tekintetében több opciót kínált a felhasználók számára. Mint ismeretes az alapgép 64 GB-os, kétsávos PCI Express 3.0-n keresztül bekötött eMMC tárolót tartalmaz, és ezen túlmenően még van két drágább modell, amelyekbe már 256 vagy 512 GB-os NVMe SSD kerül, négysávos PCI Express 3.0-s kapcsolatot biztosítva.

A gyártó most csendben feljegyezte, hogy a későbbiekben a 256 és 512 GB-os verzióba olyan SSD-ket is szerelhetnek, amelyek négy helyett kétsávos PCI Express 3.0-s interfészt használnak, de a Valve szerint ez a játékok futtatási sebességét nem érinti hátrányosan. Ez valószínűleg igaz is, mert bár az adatátvitelre használt busz sávszélessége elméletben a felére csökken, a Steam Deck eleve nem használt olyan gyors SSD-ket, hogy az elérhető maximális tempót kihasználják. Sőt, a meglévő modellek közül a 64 GB-os eMMC SSD-t használó verzió tölti be a leggyorsabban a játékokat, mivel ennek az adattárolója tud a leggyorsabban olvasni, viszont a különbségek igazán nüansznyiak, tehát érezhető hátránya az NVMe opcióknak sincs.

A fentiek miatt még az sem kizárt, hogy a kétsávos PCI Express 3.0-n keresztül bekötött NVMe SSD-k gyorsabbak lesznek a mostani, négy sávon kommunikáló alternatíváiknál, hiszen a limitet jelenleg láthatóan nem az adatkapcsolat áteresztőképessége adja, annak még a felét sem tudják kihasználni az eredetileg beépített NVMe adattárolók. Ergo nincs valós hátránya annak, hogy a négyből két sávot elvesz a Valve, ellenben valós előnye lehet a hardver elérhetőségét tekintve, mivel több beszállítóval tudnak dolgozni, amivel növelni tudják a termelést.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Valve

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés