Úton van Kiotóba a Broadway

Hirdetés

Az IBM megkezdte a videojátékokat gyártó, kiotói székhelyű Nintendo következő generációs konzoljához fejlesztett, Broadway kódnevű processzorok mennyiségi szállítását – derül ki a gyártó pénteki közleményéből. Az IBM idestova hét éve áll partneri viszonyban a Nintendóval; az 1999-ben bemutatott GameCube játékkonzol processzorát is a vállalat gyártotta. A Wii piaci bevezetésének pontos ideje, illetve ára továbbra sem ismert.


Egy tálcányi Broadway

A tervek szerint még idén érkező Wii processzora 90 nanométeres SOI gyártási eljárással készül az IBM üzemeiben; a PowerPC architektúrára épülő CPU órajele az előzetes hírek alapján 729 MHz lesz. Erre az architektúrára épül a már piacon lévő Xbox 360 Xenos kódnevű processzora, valamint a hamarosan érkező PlayStation 3 Cell chipjének központi magja is. Utóbbiból egyébiránt a Sony Computer Entertainment elnöke szerint mostanra körülbelül hárommillió példány halmozódott fel a Sony raktáraiban, a kihozatal pedig folyamatosan javul.

Az IBM CPU-ja mellett az ATI grafikus magját tartalmazó Wii 512 MB beépített flashmemóriával bír, emellett SD memóriakártyák kezelését támogatja. Rendelkezik 802.11b/g szabvány szerinti Wi-Fi vezérlővel, melynek révén a Nintendo DS konzolokkal is fel tudja venni a kapcsolatot. Vezetékes LAN interfésze nincs, de a gyártó kiad majd egy Ethernet adaptert, melyet a két USB 2.0 interfész egyikére lehet kötni. A konzolra ezenkívül négy GameCube vezérlőt lehet csatlakoztatni, GameCube memóriakártyák számára két aljzat biztosított, videokimenetén pedig S-Video, kompozit vagy komponens jel tud távozni. A Wii – melynek mérete egyébként nagyjából három egymás mellé állított DVD-toknak felel meg – optikai meghajtójába egy- vagy kétrétegű 12 cm-es korongok, valamint 8 cm átmérőjű GameCube lemezek helyezhetőek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés