Hirdetés

Nintendo Wii premier az E3 konferencián

Hirdetés

A Nintendo az E3 konferencián bemutatta korábban Revolution kódnéven ismert, nemrég hivatalosan Wii névre keresztelt játékkonzolát. A megjelenés pontos idejéről és a készülék áráról egyelőre nem nyilatkoznak, körülbelül annyit lehet tudni, hogy a karácsonyi szezonra már piacra kerül a Wii, ára pedig az ígéret szerint „versenyképes” lesz. Ez hihető is, a fejlesztők ugyanis nem arra törekedtek, hogy egy műszaki szempontból hipermodern hardvert alkossanak, sokkal inkább arra tesznek kísérletet, hogy egy újfajta játékélményt teremtsenek, és azokat is összebarátkoztassák a Wii-vel, akiktől azelőtt idegen volt a videojátékok világa.

Ennek a törekvésnek egyik záloga az újfajta vezérlő, mely Bluetooth interfészen kommunikál a konzollal. Mozgásérzékelőn kívül vibrációs motort és egy kis hangszórót is tartalmaz, így például nemcsak teniszütőként lehet lengetni egy játék során, de még a labda csattanását is képes mechanikailag és akusztikusan érzékeltetni valamennyire. Ehhez a „távirányítóhoz” ráadásul egy nuncsakunak becézett második elem is csatlakoztatható, úgy együtt már kétkezes vezérlésre adnak lehetőséget. A gyártó ugyanakkor egy hagyományos kontrollert is kínál majd a Wii-hez.

Magának a konzolnak az agya egy IBM által PowerPC-alapokra épített (Broadway kódnevű) processzor, melyet 90 nm-es SOI technológiával készítenek. A grafikus vezérlőt az ATI szállítja. A Wii 512 MB beépített flashmemóriával bír, emellett SD memóriakártyák kezelését támogatja. Rendelkezik 802.11b/g szabvány szerinti Wi-Fi vezérlővel, melynek révén Nintendo DS konzolokkal is fel tudja venni a kapcsolatot. Vezetékes LAN interfésze nincs, de a gyártó kiad majd egy Ethernet adaptert, melyet a két USB 2.0 interfész egyikére lehet kötni. A konzolra ezenkívül négy GameCube vezérlőt lehet csatlakoztatni, GameCube memóriakártyák számára két aljzat biztosított, videokimenetén pedig S-Video, kompozit vagy komponens jel tud távozni. A Wii – melynek mérete egyébként nagyjából három egymás mellé állított DVD-toknak felel meg – optikai meghajtójába egy- vagy kétrétegű 12 cm-es korongok, valamint 8 cm átmérőjű GameCube lemezek helyezhetők.

Szintén sok rajongót szerezhet a konzolnak, hogy nem csak a Nintendo és független stúdiók Wii-re írt játékait lehet majd rajta játszani. A GameCube-kompatibilitás mellett egy emulátor lehetővé teszi NES, Super NES vagy Nintendo 64 rendszerek letöltött játékainak futtatását is, sőt a Sega Genesis és a TurboGrafx legjobb játékai sem maradnak ki a körből. A bemutatkozáskor már elérhető lesz a Wii Sports, a The Legend of Zelda: Twilight Princess, fejlesztés alatt áll a Metroid Prime sorozat harmadik része és egy új Mario-játék is, de más műhelyekből is érkeznek friss címek.

Ugyancsak az E3 alkalmából jelentették be a Nintendo DS új, DS lite néven érkező változatát. A hordozható konzol könnyebb lett, friss dizájnt kapott, és immár állítható fényerejű kijelzője is megújult. A DS lite Amerikában június 11-én kerül az üzletekbe, ára 129,99 dollár lesz.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés