Újdonságok a Cooler Master portájáról

Érdekes hűtők és egy sor játékosoknak szánt periféria került terítékre a gyártó bejelentései között.

Úgy tűnik, sikerült készre csiszolnia a Computexen demonstrált, egyedi kialakítású hűtőjét a Cooler Masternek, most ugyanis hivatalosan is bemutatták, MasterAir G100M néven azt a leginkább egy lapos gombára emlékeztető valamit, ami egy igen méretes hőkamrát és nagyszámú vékony rézlamellát kombinál egy egyedi ventilátorral. Ha bárki első pillantásra a legendás, Zalman CNPS7000 szériához hasonlónak gondolná a G100M-et, akkor téved: bár távolról nézve a körvonalakat, tényleg felfedezhető némi hasonlóság, ám a kialakítás és a felépítés nagyon eltérő.


[+]

A Cooler Master hűtőjének középpontjában egy 41,2 mm-es átmérőjű „oszlop”, valójában hőkamra áll, amely a körben elhelyezett lamellákhoz továbbítja a keletkező hőt. A légáramlásról egy 100 mm-es átmérőjű ventilátor gondoskodik, amely percenként 600-2400 közötti fordulatszámra képes, így maximum 22,63 CFM térfogatáramot tud biztosítani. A gyártó adatai szerint a minden aktuális foglalattal (leszámítva a Socket TR4-et) kompatibilis eszköz egészen 130 wattos TDP-ig ajánlható.

Természetesen nem hiányzik az RGB LED világítás sem, ami a Cooler Master saját rendszere mellett az alaplapgyártók megoldásaival (Aura Sync, RGB Fusion, stb.) is kompatibilis. Tekintettel a méretekre (145 mm-es átmérő, 75 mm-es magasság), a Cooler Master lapos házakhoz és HTPC-khez ajánlja leginkább a G100M-et.


[+]

Újdonságként tekinthetünk még a MasterAir MA410M Smart és MasterLiquid ML240 Smart modellekre is, amelyeknél a továbbfejlesztés a „Smart” részlegen keresendő, ugyanis mind a 12 cm-es ventilátorral működő sztenderd léghűtés, mind a 240 mm-es radiátort használó kompakt vízhűtés olyan megoldást kapott, amely képes az RGB LED világítás színét a CPU hőmérsékletének függvényében változtatni.


[+]

Ami a játékosoknak szánt perifériákat illeti, az M800 család mechanikus billentyűzetekkel, egérrel/egérpaddal és headsettel mutatkozott be. Az előbbiek az MK850 és MK851 neveket kapták, különbség közöttük az Aimpadtól licencelt technológia, ami az MK851-ben kerül bevetésre. Ez lehetővé teszi, hogy a gombok (az MK851 esetében nyolc darab, közöttük a WASD négyes) ne csak be- és kikapcsolt módon működjenek, hanem a lenyomás távolságától (gyakorlatilag a nyomás erősségétől) függően analóg jelet is adjanak, így például gázpedálként is megállják a helyüket. A technológia használatához persze nem jó bármilyen mechanikus kapcsoló, csak a lineáris változat, tehát az MK851 Cherry MX Red kapcsolókat kapott, míg az Aimpad nélküli MK850 Blue és Brown változatban is elérhető lesz.

Mindkét esetben extraként kapunk még multimédiás gombokat, öt darab dedikált makrobillentyűt és két görgőt is, amelyek funkciója szintén programozható.


[+]

Az egér és egérpad párosa az MM830, illetve az MP860 Dual RGB nevekre hallgat, és mint kitalálható, az utóbbi két felületet (egy keményet és egy puhát), és némi RGB világítást kapott. Érdekesebb az egér, amelyben egy PixArt 3360-as szenzor dolgozik, oldalán pedig egy rejtett digitális pad is helyet kapott a hüvelykujjunkat támasztó gumipanel alatt, némi extra irányítást biztosítva MOBA és MMO játékosok számára. A szürreálisabb funkciók között megtalálható egy 96x94 pixeles OLED kijelző is, amely szintén a jobb oldalra került, és amire tetszés szerint írathatunk ki információkat.


[+]

Végül az utolsó a sorban az MH850 headset, virtuális 7.1-es hanggal, levehető mikrofonnal, USB csatlakozással, RGB LED világítással és egy forgatható tárcsával, amely a Cooler Master központi vezérlőprogramjának hála nemcsak a hangerő állítására vethető be, hanem például arra is, hogy egy kompatibilis egéren a letapogatás felbontását átállítsuk.

Ami az újdonságok érkezését illeti, a G100M 45 euró körüli áron jön a következő hetekben, az M800 családra viszont várni kell a második, harmadik negyedévig, így áruk is csak később derül ki.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés