Hirdetés

Meglepő eredménnyel zárult a Cooler Master és az Asetek európai jogi csatája

Továbbra is a kompakt vízhűtőkről szól az ügy, de az öreg kontinensen nem az a cég örülhetet, amelyik az Egyesült Államokban nyert.

Évek óta zajlik a jogi huzavona a Cooler Master és az Asetek között. Utóbbi vállalat még 2013-ban perelte be előbbit, és ezt a csatát 2015-ben véget ért, méghozzá az Asetek győzelmével. Európában is lezajlott azonban egy per az Asetek EP 1 923 771-es jelzésű szabadalmára alapozva, amely állítólag megsértett a Cooler Master. A 2004-ben leadott, majd 2015 májusában elfogadott szabadalom leírja a kompakt vízhűtő működési mechanizmusát, ráadásul az Asetek pár korábbi, Egyesült Államokban bejegyzett szabadalmaira épül.

A Cooler Master Nepton 120XL és 240M vízhűtők
A Cooler Master Nepton 120XL és 240M vízhűtők

Az Asetek a Cooler Master Nepton 120XL, Nepton 240M és Seidon 120 V v.2 vízhűtők értékesítésének felfüggesztését követelte szabadalomsértésre hivatkozva, ugyanakkor a hágai bíróság elfogadta a Cooler Master érvelését az ügyben. Utóbbi cég arra hivatkozott, hogy Kínában már létezik egy hasonló szabadalmuk, amely az egy vízszivattyú motorral dolgozó kamra működését írja le. A bíróság kimondta, hogy a Cooler Master Kínában bejegyzett szabadalma egyértelműen leírja a vízhűtőrendszer jellemzőit, így az Asetek európai szabadalma ebből a szempontból nem új, emellett a bíró egy másik részt érvénytelennek minősített a találékonyság hiányára hivatkozva.

A pert az Asetek elvesztette, annak ellenére, hogy ők indították meg. Mindemellett a bíróság a 113 ezer eurós perköltség megfizetésére kötelezte a vesztes félt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés