Hirdetés

Új tízmagos Comet Lake processzort hoz az Intel

A Core i9-10850K furcsa fejlesztés, hiszen csak egy 100 MHz-cel csökkentett órajelű i9-10900K-nak fogható fel.

Egy ideje már pletykálnak egy Core i9-10850K jelölésű, Comet Lake kódnevű lapkára épülő processzorról, amely eredetileg nem mutatkozott be az új generációs Core termékcsalád április végi leleplezésekor. A fejlesztésnek első olvasatra nincs logikus magyarázata, mivel az új jövevény ugyanazt kínálná, amit a Core i9-10900K, csak éppen 100 MHz-cel alacsonyabb alap- és maximum órajelet kapna, így előbbi paraméter 3,6, míg utóbbi 5,2 GHz lenne.

Hirdetés

A Core i9-10850K azonban tényleg létezik, és tényleg csak az alacsonyabb órajelben különbözik az aktuális csúcsmodelltől, minden más paraméter azonos, ideértve a fogyasztási határokat is. Sőt, az OEM-ektől megtudtuk, hogy a termék listaára is közel ugyanannyi, amivel értelmetlennek tűnik a fejlesztés, ugyanakkor van logika az érkező processzorban.

A Core i9-10900K annyira magas órajelen üzemel, hogy az Intel túl kevés lapkát tud felhasználni hozzá, így pedig általánosan hiány van a processzorból. Ez érezhető a viszonteladói raktárkészleteken, de ami nagyobb gond, hogy az OEM-ek megrendeléseit is alig lehet teljesíteni. Emiatt jön a Core i9-10850K, amely ugyan csak 100 MHz-cel lassabb, de mégis több legyártott lapka használható fel hozzá, így pedig a gyártópartnerek megrendeléseit aránylag jól ki lehet majd elégíteni.

Mivel a Core i9-10900K kapcsán elsődlegesen az OEM igények teljesítésével volt gond, jó eséllyel a Core i9-10850K csak erre a területre jön, de tálcás kivitel formájában valószínűleg a kiskereskedelemben is be lehet majd szerezni.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés