Már végzett is az Intel az idei asztali és normál mobil CPU-kkal?

Kiszivárgott a vállalat Partner Connect prezentációjáról egy dia, amely szerint több területen csak jövőre érkeznek újdonságok.

Úgy néz ki, hogy az Intel az idei évvel végzett is az asztali, illetve a normál mobil piac tekintetében, mivel a Comet Lake-H, illetve a Comet Lake-S után már nem jön semmi új. Ez olvasható ki a cég Partner Connect prezentációjából, ahonnan egy kiszivárgott dia összegezte a 2020-as esztendőre vonatkozó, egyes szegmenseket érintő terveket.

Eredetileg ez egy Computexre irányzott gyártói prezentáció volt, de mivel a tajvani rendezvény elmaradt, így a vállalat virtuálisan tájékoztatja a partnereit arról, hogy mi várható a közeljövőben.


(forrás: ROG Forum) [+]

A kiszivárgott útiterv alapján a korábban már bemutatott Comet Lake-H és Comet Lake-S generáció viszi a normál mobil, illetve a mainstream asztali sorozatot, míg a HEDT területen az előző év őszén megjelent, gyakorlatilag beszerezhetetlen, Cascade Lake-X kódnevű megoldások versenyeznek tovább.

A HEDT szegmensre vonatkozóan a fentiek nem számítanak nagy meglepetésnek, újdonságra senki sem számított idén, de a Rocket Lake hiánya furcsának hat. Ezt a fejlesztést a korábbi pletykák az idei évre datálták mind a normál mobil, mind pedig a mainstream asztali piacon. Elképzelhető, hogy egy picit csúsznak a fejlesztések, de az is lehet, hogy a híresztelések csak a partnerek felé való szállítást jelölték meg. Márpedig ez nem egyenlő a termék startjával. Ezek az újdonságok várhatóan a következő évben érkezhetnek, akár már a januári CES-en.

A Rocket Lake processzorokkal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy van némi félreértés jelenleg a PCI Express 4.0 támogatására vonatkozóan. Az alaplapgyártók nem hajlandók megerősíteni, hogy a kiadott Z490-es megoldásaik támogatni fogják-e az említett interfész 4.0-s szabványát, így többen megkérdőjelezik azt is, hogy az új lapkában egyáltalán lesz-e ilyen vezérlő. A jelenlegi információink szerint lesz, az alapalapgyártók pusztán azért nem válaszolnak a PCI Express 4.0-val kapcsolatos kérdésekre, mert nem tudják rá a választ. Ahhoz ugyanis, hogy a már kiadott, alapvetően PCI Express 3.0-t támogató termékre rámondják a 4.0-s interfészre vonatkozó támogatást, át kell menni a PCI-SIG hitelesítési tesztjén. Ezt viszont a megfelelő processzorok hiányában még nem lehet megtenni. Ilyen formában jelenleg senki sem tudja, hogy a mostani alaplapokra engedélyezhető lesz-e a PCI Express 4.0, vagy módosított revíziókat kell kiadni a Rocket Lake processzorok megjelenésével párhuzamosan. Elméletben a gyártók számításba vették az új szabvány kezelését, de konkrét tesztet biztosító hardverek nélkül erre nagyon nehéz a gyakorlatban felkészülni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés