Új jogkezelő rendszer a jövő házimozijához

Hirdetés

Az Intel, a Microsoft, a Panasonic (Matsushita Electric), a Sony, a Toshiba, a Walt Disney és a Warner Bros. Studios közösen bejelentette az Advanced Access Content System (AACS) jogkezelő rendszert, melyet mind a nyers, mind a gyárilag nyomott optikai lemezeknél alkalmaznának. Az új rendszerrel irányítható lenne, hogy milyen feltételek mellett készülhetnek másolatok – ha egyáltalán – az adott videóanyagról.

A célterületet a házimozi-rendszerek, az audio/video-hálózatok és a hordozható multimédia-lejátszók képezik – a szórakoztatóelektronikai készülékek gyártói és a filmstúdiók szerint ez a terület ugyanis egyre nagyobb jelentőségre tesz szert. Az AACS segítségével az is megszabható lenne, hogy nagyfelbontású filmeket csak akkor lehessen AV-hálózatokon továbbítani, ha azok (illetve az azokhoz kapcsolódó készülékek) semmiféle lehetőséget nem kínálnak az anyag külső tárolókra történő másolására. Az AACS – szemben egyes hírszolgálatok állításaival – nem könnyíti meg a High Definition Disc-ek másolását. Ellenkezőleg: a jövő High Definition Disc-jeinél (például Blu-ray Disc, HD-DVD) az AACS segítségével akár teljes másolástilalmat is fel lehet égetni a lemezekre.

A rendszer licencelésével foglalkozó Advanced Access Content System License Administrator (AACS LA) hivatala még idén meg kívánja kezdeni a munkát. A napokban újabb információk várhatók az AACS LA hivatalos oldalán az AACS rendszerről és magáról a hivatalról egyaránt.

Azóta történt

Hirdetés