IDF: digitális jogkezelés helyi hálózatokra

Az IDF megnyitóján sor került egy másolásvédett film hálózaton keresztül történő átvitelére is egy Windows XP Media Center operációs rendszerre épülő számítógép és egy médialejátszó között. A Real Networks Helix platformját alkalmazó „video on demand”-szolgáltató, a Starz! által biztosított videófolyam DTCP-IP (Digital Transmission Content Protection over IP) kapcsolaton jutott el a protokollt elsőként támogató Netgear Digital Media Player MP115 lejátszóhoz.

A DTCP már a tavalyi IDF-en is téma volt. A technológiát, amellyel USB és FireWire kapcsolatokon is szabályozható-korlátozható a digitális tartalmak másolása, a Hitachi, az Intel, a Matsushita Electric, a Sony és a Toshiba fejlesztette ki. A Sony Pictures és a Warner Bros. után idén tavasszal több nagy filmstúdió is felsorakozott a DTCP mögé. Az Intel reménye szerint a Microsoft mellett az Apple-t és más szoftverházakat is sikerül a protokoll támogatására bírni.

Az IP-alapú DTCP kifejezetten a helyi hálózatokra lett szabva: a multimédiás tartalmat hordozó csomagok fejlécének TTL (Time To Live) értéke 3. Egy kiszolgálóhoz 34 kliens kapcsolódhat. A titkosításhoz 128 bites AES-kulcsot használnak, a hálózati adatforgalom szempontjából a digitális tartalom formátuma közömbös.

A Netgear DTCP-IP-kompatibilis lejátszójának prototípusa már több idei kiállításon is látható volt, ennek ellenére egyelőre nincs róla sok információ. A hírek szerint rendelkezik IEEE 802.11b/g szerinti Wireless LAN és Fast Ethernet hálózati interfésszel, Scart, S-Video, komponens, kompozit csatlakozókkal, valamint sztereó audiokimenettel. A készülékben állítólag az ALI chipjei teljesítenek szolgálatot, amelyek többek között MP3-, WMA- és WMV-médiafolyamok visszaadását is lehetővé teszik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés